Mire jó a Stevia (Sztívia)? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Mire jó a Stevia (Sztívia)?
Ha csak kóstolsz belőle, elsőre valóban keserű.
Én is a candidám miatt használom és szerintem nagyon jó édesítő. Tésztában, joghurtban stb keverve csak az édes ize érezhető. Persze, ezt el kell találni. Nekem porban van, szerintem azt jobban lehet adagolni mint pl tablettában vagy cseppben.
Ezt a cikket ma kaptam:
Stevia elszabadulhat az Európai Unióban
Egy francia kereskedelmi cég a Groupe Lavollée Chimie felgyorsította a stevia természetes édesítőszernek az engedélyezését Franciaországban, miután aláírt egy kizárólagos kereskedelmi megállapodást az argentín Stevia Internacional nevű termelővel. A francia élelmiszerbiztonsági hivatal (AFFSA) ez év elején szabad utat adott a forgalmazásnak, és a nyárra várható a Franciaországban szükséges minisztériumi hozzájárulás is.
A teljes Európára érvényes engedélyezés csupán 2010 végére várható, mivel az európai hivatal (EFSA) még mindig bízik abban, hogy a cukor és a szintetikus aszpartam az egyedüli üdvözítő édesítőszer. Viszont a tagállamoknak van lehetőségük maximum két éves időtartamra engedélyezni egy ételt az EFSA hozzájárulás nélkül is. Ezt a kiskaput használja ki most Franciaország és előzi meg ezzel az összes tagállamot, beleértve a hazánkat is. A hivatalos jóváhagyás előtt másfél évvel.
A többi ország tétovázását kihasználva a francia disztribútor nem csupán Európára, de a Közel-Keletre és Afrikára is kizárólagosságot szerzett a Stevial nevő 98%-os tisztaságú stevia kivonat forgalmazására. Ezt a kivonatot a gyártó (Stevia Internacional) sok éves tapasztalattal állítja elő és Argentína legjobb termőterületeit felvásárolva évek óta fejleszti és választja ki a legtermékenyebb stevia fajtákat. Jelenleg lehetőségük van évi több száz tonna tiszta kivonat gyártására. Midezt úgy, hogy a teljes termelésük az un. "Fair Trade" irányelveknek felel meg, tehát úgy termelik meg a növényt és a kivonatot, hogy ezzel semmi módon nem károsítják a környezetet és az élővilágot.
Miért fontos a Stevia
A stevia egy édes növény. Sokkal édesebb, mint a cukorrépa vagy a cukornád. A belőle készült kivonat amellett, hogy 300-szor édesebb a cukornál, teljesen kalória mentes és az elmúlt 20 évben nem találtak semmi negatív mellékhatását. Süthető, főzhető és számos krónikus betegségre van pozitív hatással. A diabétesz járványos terjedésének megállítását ennek a növénynek az elterjedt használatától várják a szakértők.
Édesítőszerként a világ fejlettebb demokráciáiban régóta alkalmazzák. Európában, ahol az adóbevételek egy jelentős részét a cukorgyártásba, és ezzel áttételesen az üdítőital és csokigyártásba forgatjuk, amiből a rohamosan növekedő cukorbetegségi arány származik, a mai napig üldözött növény.
Az EFSA és magyarországi jobbkeze az OÉTI nem engedélyezi édesítőszerként való alkalmazását, mert ezzel komoly károkat okoznának a cukoriparnak, a kólagyáraknak és a RedBullnak.
Arra lennék még kíváncsi, hogyan fogja elérni a kizárólagosság betartását valaki egy olyan növény és kivonata esetén, ami megterem bármelyik kiskertben és a kivonásához sem kell különleges eljárás.
Szia!
Igen énis láttam, csak hát az egy cserép, jólenne, ha folyamatosan teremne, hogy lehet ezt szaporítani?
Szia!
Hol lehet az édesfűvet kapni?
Tudna valaki küldeni Stivia recepteket? Candida beteg vagyok és a Stivia az egyetlen dolog, ami segít(het) az édesség iránti vágyam kielégítésében!!!!
Köszi, Timi
csak előszedtem a mélységekből a steviás cuccokat, mert valaki indított egy újat :-)
amúgy tényleg kevés kell, azt mondják ;-)
Kedves 'szti ennyire kevés kell belőle?:)))
(mint az a pici pötty?)
nálunk,erdélyben,a stevia,egy savanykás izü ,soskához halonsló ,zöld növény,
levesek és főzelékek készitésére használnák.
Stevia,más néven édesfű.
Míg Dél-Amerikában hagyományos édesitőszer a teához,Európában cukrászsütemények,pékáruk izesítésére használják.
Megtalálható sok szakácskönyvben mint cukorpótló.
Túrós ételek,pudingog,sütemények,lekvárok.
A növény további előnye,egyszerű nevelés és könnyű gondozás.
Magyarországon is kapható növény.
Ugrás a teljes írásra: Mire jó a Stevia (Sztívia)?
További ajánlott fórumok:
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Ismeri valaki a Stevia növényt?Vannak tapasztalatok?
- Miből van a stevia? Jó cukorbetegeknek is? Hol szerezhető be?
- Használta valaki a Stevia édesítőt? Az íze nagyon eltér más édesítőszertől?
- Jázminpakóca – alias Stevia Rebaudiana
- A Stevia édesítőszerek között mi a különbség?