Mire használható fel a húsvétról megmaradt csoki tojás, nyuszi? Te mit sütnél főznél belőle? (tudásbázis)
Neten ezek vannak:
Hozzávalók:
8 személyre:
8 csokitojás, 8 dkg mandulás grillázs, 15 dkg túró, 3 kanál porcukor, 5 dkg vegyes kandírozott citrom- és narancshéj, illetve egy-egy gyümölcs
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy nagyon éles kést. A csokitojások kupoláját, néhány cm-re a tetőtől, óvatosan vágjuk le, de vigyázzunk, hogy az alsó részt ne törjük össze. A levágott darabokat aprítsuk össze. A túrót keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá a mandulás grillázst, amelyet előzőleg nagyon apró barabokra törtünk, a csokoládédarabokkkal és a kandírozott gyümölcsökkel jól keverjük össze. A keveréket tegyük nyomózsákba, és töltsünk meg vele minden tojást(helyezzük el őket tojástartóban). Vágjuk a kandírozott gyümölcsöket kis darabokra, virágszirmot formázva belőlük, és kissé a krémbe süllyesztve illesszük a tojások tetejére. Egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
HOZZÁVALÓK:
1 dl szénsavmentes ásványvíz
késhegynyi só
1 kockacukor
3,5 dkg vaj
5 dkg liszt
2 tojás
15 dkg mascarpone sajt
2 evőkanál ribizlilekvár
1 tasak vaníliáscukor
A díszítéshez
12 kicsi csokitojás
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a sóval és a cukorral felforraljuk a vizet, majd levesszük a tűzről, egyszerre hozzáadjuk az egész lisztet, elkeverjük, és kislángon melegítjük, amíg megszárad. Előbb az egyik, majd a másik felvert tojást is belekeverjük, majd a masszát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírral bélelt tepsire tésztaköröket nyomva kis fészkeket formálunk, forró sütőben 20 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. A töltelékhez jól összekeverjük a mascarponét, a lekvárt és a vaníliáscukrot. A kihűlt fészkeket kettészeljük, megtöltjük, és visszatesszük a tetejüket. A fészkeket desszertestányérokra tesszük, és tetszés szerint csokitojásokkal díszítjük.
Somloi galuska
25 db babapiskóta,
7,5 dl tej,
4 ek kristálycukor,
2 ek étkezési keményítő,
1 tasak vaníliás puding,
5 dkg mazsola,
egy marék dió,
2 dl tejszín,
egy kis rum
A csokimázhoz kell:
3 ek kakaópor,
3 ek kristálycukor,
4-5 ek víz,
3 dkg vaj,
1 db maradék csokitojás/mikulás/nyuszi (főként ünnepek után szokott ezekből maradni).
A mazsolát beáztatjuk egy kis vízbe, a diót felaprítjuk. 6 dl tejből, a pudingporból, a cukorból és az étkezési keményítőből sűrű puding állagú krémet készítünk, hűlni hagyjuk. A tejszínt keményre felverjük. Előveszünk egy szögletes jénai tálat és elkezdjük rétegezni a dolgokat. A maradék tejet egy pici rummal összekeverjük és ebbe mártogatjuk szépen sorba a babapiskótákat, majd a jénai tál alját kirakjuk vele. Ezután rákenjük a pudingkrém felét, megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával, újra egy réteg piskóta, újra egy réteg krém, rászórjuk a dió 3/4-ét, rákenjük a tejszínt. Az egészet betesszük a hűtőbe és elkészítjük a csokoládéöntetet. A csokoládéöntethez a kakaót, a kristálycukrot és a vizet gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük benne a vajat és beleolvasztunk kb. 5 dkg csokoládét, kissé hűlni hagyjuk majd a tejszínhab tetejére csurgatjuk, dióval díszítjük. Akkor a legfinomabb, ha legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
mi most probalkozunk a tronorokossel:)
sajnos az ovi meg tavol....
Mivel kulfoldon dolgozom meg gyerek sincs a kornyeken akinek oda tudnam ajandekozni.
Nálunk az a "szokás", hogy az ilyen csokis ünnepek után, a megmaradt csokikat bevisszük az oviba...És ott szépen apránként elfogy.
(Így egy főre is kevesebb jut, mintha otthon falná fel a gyerkőc)
koszonom neked is Magdi:))
Eddig nalunk sem volt problema a csoki lefogyasztasa :D:D:D
De iden nagyon sok nyuszit mag tojast kaptam...
esetleg csokifondue-be bele lehet ezt is olvasztani.
persze a legegyszerűbb muffinba vagy kekszbe belesütni, vagy torta tetejére ráolvasztani:)
mondjuk nálunk csoki sosem marad meg...
Köszi neked is :)
Nagyon édi kislányod van :)
Maffin is tök jó ötlet :)
Köszönöm :)
Testpakolas HUUUHA :D ez elég érdekes :)
Én bele szoktam rakni muffinba,gyümölcs kenyérbe,vagy rá reszelem tejbegrízre,tejberizsre
Isteni amikor rá olvad,nagyon fel tudja dobni!