Mire figyeljek a szerződésben? (beszélgetős fórum)
Jó napot mindenkinek.Köszönöm az infókat.még van pár kérdésem:akkor is kell lennie hivatalosan próbaidőnek,ha én már régóta (1 éve)ott dolgozom?csak nem jelentett be.
most támogatással jelentene be.
arra is ugyan azok a szabályok érvényesek?
és ha csak határozott idelyű tám.-t kap(gondolom addig irja a szerződést (pl.2 év)mi van ha közben én mondok fel,pl.betegség,terhesség,stb.miatt?
Én nem tudom, csak válaszoltam délután kutyafuttában a kérdezőnek, este értem haza és csak tovább írtam az információt.
A tény választ arra adtam, hogy igen, a próbaidő alatt mindkét fél eldöntheti, hogy folytatják, vagy elválnak útjaik.
A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik, e rendelkezéstől
kollektív szerződés csak a munkavállaló javára térhet el. Ez azt is jelenti, hogy kollektív
szerződésben vagy a felek megállapodásában is lehetőség van ennél későbbi kezdő időpontot
kikötni.
A korábbi felmondási tilalmak köréből többet is a felmondási időnél szabályoz a törvény. Itt
sorol fel ugyanis több olyan körülményt, amelyek fennállásakor – a munkáltató felmondása
esetén – a felmondási idő nem közvetlenül a felmondás közlését követően, hanem csak
későbbi időpontban kezdődik. Ezek a következők:
a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát
követő egy év,
a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.
A felsorolt esetekben a felmondás közölhető, de a felmondási idő legkorábban a megjelölt
időtartam lejártát követően kezdődhet el. E rendelkezésektől kollektív szerződés csak a
munkavállaló javára térhet el.
A felmondási idő harminc nap, amely a munkáltató felmondása esetén a munkáltatónál
munkaviszonyban töltött
három év után öt nappal,
öt év után tizenöt nappal,
nyolc év után húsz nappal,
tíz év után huszonöt nappal,
tizenöt év után harminc nappal,
tizennyolc év után negyven nappal,
húsz év után hatvan nappal
meghosszabbodik.
Lényeges változás, hogy a munkáltatónál munkaviszonyban töltött időnek csak a munkáltatói
felmondás esetén van jelentősége, ha a munkavállaló mond fel, harminc nap marad a
felmondási idő.
Mindkét felmondásra igaz viszont, hogy a fentinél hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási
időben is megállapodhatnak a felek (e szabályt az Mt. hatálybalépését követően kötött
munkaszerződésre kell alkalmazni). A kollektív szerződés ugyancsak megállapíthat a
törvényben foglalt harminc napnál hosszabb felmondási időt.
A felmondási idő számítása szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően
legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette
meg.
szóval:munkaidő,munkabér,munkaköri leírás.
ennyire kell figyelni?
és min.bérre mennyit kell kapnom?(gondolom ennyire jelent be)
És akkor azt minden esetben meg kell kapnom,ha le van dolgozva az órám?
További ajánlott fórumok:
- Valószínűleg 3 hetes terhes vagyok:) Mire figyeljek oda nagyon, hogy biztosan megmaradjon?
- Mire figyeljek oda, ha ki szeretném úgymond deríteni, hogy többet érez-e már irántam egy srác?
- Kontaktlencsére váltanék. Mire figyeljek?
- Óvodás lesz a gyerek...mire figyeljek?
- Használt autót veszek, életem első autója lesz. Mire kell odafigyeljek a vásárláskor, mit kérdezzek a kocsival és szerződéssel kapcsolatban?
- Egy bácsika megkeresett, hogy szeretne eltartási szerződést kötni velünk.Mire figyeljek?Hogy bonyolítsam ezt le?