Minipillek? (beszélgetés)
Mi akadálya lenne? Sok olyan nő van, aki valamilyen okból nem szedhet kombinált foggátlót, ők is azt szedik, mégsem szoptatnak.
Nekem meg pont nem ajánlott, de szeretném szedni.
Én pont a ciszták miatt nem mertem eddig szedni, de szülés után így szeretnék védekezni. A hormonspirálban is minipill hatású szer van, mégis azt ajánlotta az orvosom a lányom születése után, pedig tökéletesen tisztában van vele, hogy PCO szindrómám van, de mivel a pesszáriumról lebeszélt, a spirált nem akarom, a gumira allergiás vagyok (a latexmentes meg baromi drága), ezért inkább vállalom, hogy össze-vissza fogok vérezgetni a minipilltől (eddig sem volt rendszeres a ciklusom) és tele leszek cisztával. Jó, fájdalmas, de valahogy meg kell oldani a védekezést.
Mind írtam, még nincs tapasztalatom, de sok szoptató kismama panaszkodott rá, hogy köztes vérzést csinál és csökkenti a libidót, ráadásul ha elfelejtetted bevenni, nem 24, hanem 12 órán belül kell pótolnod.
Eddig nem csak a ciszták miatt nem akartam szedni, hanem mert azért hormont szoptatás alatt nem tudom mennyire jó ötlet. Tudom, ez elvileg direkt szoptatási időszakra van, mert nem baj, ha a progi kiválasztódik a tejbe, de mindent összevetve nálunk ez tűnik a legelőnyösebbnek.
Van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?
Minipillek
A kombinált készítményekkel ellentétben a minipillek (és egyes sürgősségi tabletták) csak progesztineket tartalmaznak. Folyamatosan szedendők. Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, szoptatás alatt viszont csaknem 100%-os a hatékonyság, a tejelválasztást, szoptatást nem befolyásolják.
Előnyei: Nincs ösztrogénfüggő kockázata, pl. nem áll fönt trombózis veszély. 40 év kor fölött és bizonyos krónikus betegségek (ösztrogénfüggő-daganatok, cukorbetegség, stb.) is biztonságosan alkalmazható. Csökkentik a menstruációs panaszokat, védenek a kismedencei gyulladásoktól.
Hátrány: sokkal nagyobb pontossággal kell szedni, már néhány órás késlekedés is csökkenti hatékonyságát. Petefészek-cisztára hajlamosaknak nem javasolható.