Milyen mesét olvastok 6-7 éves fiúnak? (beszélgetés)
Népmesét, varázsmeséket, tanmeséjket és minden olyan mesét amihez nyugodtan hasznlhatja a fantáziáját. Hamarosan iskolába megy, nagyon jó könyvek vannak erről.
Janikovszky Évának is nagyszerű könyvei vannak. Sokat olvastam az óvodásaimnak. Nyugodtan olvashatsz neki még akkor is ha Ő elkezd tanulni olvasni, egész más hatása van annak ha Mi olvasunk neki mintha Ő olvas magának.
Természetesen Ő is forgassa a könyveket minnél többet de szerintem fontos, hogy Mi is olvassunk neki.
Ez már felnőtt korunkban volt, én nem is laktam már otthon... meg amúgy sem az én kompetenciám ;)
Én mindig jól elvertem a tesóm, ha tönkretett valamim. Ember is lett belőle :)))
Nálunk az is volt a baj, hogy abban a szobában voltak a gyerekkönyvek, ahol egy időben a tesóm 9 papagájt is tartott, sokszor szabadon voltak a szobában, szétszedtek mindent - de ez csak utólag derült ki :(
Az én tesóm meg széttépte a leporellóimat :( Kedvencem volt a Panni és babái, sokáig sirattam, és láss csodát! Darabokban megtaláltam a neten, csináltam belőle a bemutatót, és ha a könyv nem is, de az anyaga újra megvan!!! Jobban örültem neki, mint gyerekkoromban :)
...és eltenni sem sokat fogok tudni, különösen ha költözünk úgy egy-másfél év múlva...
Nekünk sok nincs meg már... :( ráadásul ketten vagyunk testvérek, a tesóm amikor elköltözött otthonról, egy csomó könyvet magával vitt, nekem nem sok maradt... :( így én kénytelen vagyok venni, de sok régi kedvencet antikváriumból, aukciós oldalakról szereztem meg :)
Nem feltétlenül kell új mesekönyvet venni, jók nekik a mi "kinőtt" könyveink is :) Nekem megvan mind, félretettem, most az unokáimnak őrzöm :)))
Nekem a magyar népmeséket vagy a Benedek Elek meséit de bármilyen érdekes jó mesét nagyon szeretnek, csak Én olvassam!:)
igen. nekem megvannak még a gyerekkönyveim a 70-es évek elejéről, pár ft-ba kerültek.megtartottam mind, hogy a gyerek olvashassa majd. ma meg meg sem nézem már az árakat.nagyon elszálltak
:( egyébként aránytalanul drágák lettek a gyerekkönyvek (is)
Amikor én voltam gyerek, nem voltak gazdagok a szüleim, mégsem kellett soha a könyvek árát nézni, megvették gond nélkül. Ma ezt egyre kevesebben tehetik meg :(
mi is vettünk mikor még jól ment. aztán jöttek a gondok, no könyv:(
Még valami eszembe jutott, ez is most jelent meg a könyvhéten:
Erdõs István - Aprótörpe indiánok
Nálunk sajnos a közeli könyvtár elég lepukkant, de így is szeret járni a kislányom... igaz még csak 4.5 éves. Mi szerencsére megtehetjük, hogy sok könyvet vegyünk, igaz, mostanában csak a gyereknek, magunknak csak ünnepekre...
nálunk menő lett a könyvtár, a lánynak. mivel új könyvre nem telik sajnos,így megy. legalább sok könyvet el tud olvasni
Így van :) A népmese mindennek az alapja, és a mai magyar gyerekirodalomban is felfedezhetőek a népmesei alapok... Rengeteg könyvet adnak ki, nagyon sok a gyatra, de ha keresgél az ember, valódi gyöngyszemekre akadhat :)
A zenehallgatásnál ugyanez a helyzet, a népdal-népzene (lenne) mindennek az alapja, mégis sokan idegenkednek tőle...
Szerencsés anya vagy, hogy a gyermeked szeret olvasni. Illetve nem is szerencsés, hanem nagyon jól csinálod, amit vállaltál!!!
Ez aranyos! :))) Hát igen... engedni kell a gyereket az önállóságra való törekvésben :)
szoktam de a vége mindig ugyanaz. kiveszi a kezemből, és azt mondja, hogy már nagy, és majd elolvassa ő:) hiába,nő a gyerek:)
Ezt jól teszed, de ettől függetlenül Te is olvass nekik napi 1-2 mesét. Még a nagyobbnak is, mert ez más helyzet, mintha maga olvas, és erre az olvasni tudó gyereknek is szüksége van.
nálunk nagyon bejön még Andersen is.Grimm meséket annyira nem szeretik.néha előkerül, de ritkán
Ez természetesen így van :) Olvasson / olvassunk sokfélét, de az említett két mesetípus elengedhetetlen az egészséges jellemfejlődéshez.
persze, nálunk megvan mindkettő.de nagyobb súlyban inkább az egyedüli olvasás megszerettetése,és gyakorlása.de mondjuk mi is olvasunk otthon, így nem volt nehéz dolgunk.a szülői minta is sokat számít, mit szokik meg a gyerek
Szerintem a mesehallgatás és az olvasás nem zárja ki egymást...
hát nálunk a 9 és fél éves lányunk olvas mesét, a fiamnak. persze, más a mesehallgatás, de a meselovasás tanító jellegű.én arra szoktatom őket (habár a kicsi még most kezdi az elsőt) hogy bizony olvassanak minél többet egyedül, akár este mesét is. sajna így is sok gyerek elhanyagolja az olvasást.pedig az olvasástól nő a szókincse,javul a szövegértelmezése.
A népmesék, Grimm mesék mellett rengeteg jó és értékes gyerekkönyv van amit érdemes olvasni. :)
Egyébként minden szavaddal egyetértek!
Ekkora gyereknek magyar népmesék és Grimm mesék valók. Ezek segítik elő a szókincs gyarapodását, a fantázia fejlődését és a problémamegoldást.
Félrebeszél, aki azt mondja, hogy ezek kegyetlen mesék, mert a gyerekben az események nem úgy csapódnak le, mint néhány agymosott felnőttben. Ma a magatartászavaros gyerekek kezelésében az egyik leghatékonyabb terápia a meseterápia. A terapeuták jó pénzért vállalják, pedig ha a szülő venné a fáradságot, és olvasna, ez messziről elkerülhető lenne.
Az is tévhit, hogy amikor a gyerek már tud olvasni, olvasson egyedül. A mesehallgatás teljesen más helyzet, mint az olvasás, még 5.-6.-os gyereknek is kell mesét olvasnunk. Az pedig nem indok, hogy nincs időnk rá, mert minek vállal az gyereket, akinek minden fontosabb, mint az ő fejlődése?! :(((
Nagyon köszi,ezt imádni fogja! Nagyon jópofa könyvnek tünik. Ezért már érdemes volt ezt a témát megkezdeni :)
További ajánlott fórumok: