Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is? (tudásbázis)
amúgy nem is igen értem a kérdést. Ha van már 4 gyereked, tudni kéne, nem? :)
A kromoszómavizsgálatot meg úgyis felajánlják a korod miatt, de neked kell eldöntened, akarod-e.
Én nem végeztettem egyik szúrós vizsgálatot sem, mert a tesztek eredménye (12 hetes és integrált) nagyon jó lett és a genetikus sem javasolta (bár ő csinálta vona, mégse ajánlotta- nagy szaktekintély e téren).
És egyébként a méhlepény bolyhaiból vett mintavétel (amelyiket a 12 hét tájékán csinálnak) nem igazán megbízható!! Több esetről hallottam, olvastam amikor hamis pozitív eredményt adott! Mivel egyes genetikai betegségek képesek nem bejutni a magzatba, csak a méhlepényben mutálódnak és így az onnét vett minta pizitív, míg a babának semmi baja sincs. Mielőtt bármit is elvégeztetsz ennek azért nézz te magad is utána!
A kezelő orvosodnak kötelessége elküldeni genetikai tanácsadásra, ha elmúltál 35 éves. Az már a te döntésed, hogy erre elmész-e, és ha igen, akkor az ott javasoltaknak megfelelően aláveted-e magad a "hasbaszúrásnak". Az első babámnál nem éltem ezzel a lehetőséggel, elvégeztettem az integrált tesztet, aminek az eredménye Down kórra: 1:6400, az Edwards szindrómára pedig 1:4600 lett. A második kisfiamnál (38 évesen) pozitív eredményt kaptunk, így vállaltam a korionboholy mintavételt.
Úgy látom az adatlapodon, hogy budapesti vagy. Ajánlom figyelmedbe a Bajcsy kórházat, remek szakemberekkel, akik a tudásuk mellett még nagyon emberségesek is. A saját tapasztalatom abszolút pozitív volt,és az a néhány emberke, akik erre alapozva felkeresték a fent említett kórházat, szintén hasonló véleménnyel van. Itt egyébként az esetek többségében (ha jól emlékszem 90%-ban) a korionboholy-biopsziát végzik, de nem a kismama dönt, hogy melyik vizsgálatot kéri, hanem az orvos.(A SOTE-ról már közel sincsen ennyire jó véleményem...) Ha részletesebben is érdekel, keress meg priviben, nagyon szívesen megosztom veled a tapasztalataimat.
nálunk a 11. hétig csinálják, hogy ne kelljen szülni, ha baj van.
még ha kockázatosabb, lenne is, de amennyre én tudom,nem az, mint az amnio, sokkal érdemesebb ezt választani, mert
- korábban el lehet végezni
- az eredmény 100%-os, nem úgy, mint az amnio-nál. fejlettebb országokban már nem is csinálnak amnio-t.
Annak a falán van. De ez tényleg részletkérdés.
Nekem azt mondták, 3-4% a kockázat, míg az amniónál 1-2%.
és szerinted az nem a méhlepény???
a kockázat nem nagyobb, hanem kisebb, ahogy írtam, mert a magzatburok nem sérül.
Nem a méhlepényből vesznek mintát, hanem bolyhokat gyűjtenek a faláról.
Valamivel nagyobb a vetélési kockázat, mint az amniocentézisnél, ezért is nem ezt szokták ajánlani.
Amint írtam, nem kell a 11. hétig elvégezni, és a méret miatt nagy valószínűséggel a 12. előtt nem is fogják.
Nekem korionboholy biopsziám volt, a 12. héten csinálták. Elméletileg 10-12. hét között végzik el, viszont a babának el kell érnie hozzá egy bizonyos méretet, így szerintem inkább a 12. hét a reális.
Nekem egy génhibát vizsgáltak, de emellett rutin jelleggel megcsinálták a kromoszóma vizsgálatot is, ez nyilván mindenkinél ugyanaz. Azt nézik, van -e szám- vagy alaktani eltérés.
Amniocentézissel is ugyanez nézik, csak később.
mindenképpen a chorionbiopsiat csináltasd meg, más nem kell.
előnyei:
- a méhlepényből veszik a mintát, tehát a magzatburok ép marad, nem úgy, mint a magzatvíz-vizsgálatnál - így kisebb a kockázat a babára nézve
- a méhlepény kromoszómái ugyanazok, mint a babáé, tehát 100%-ban pontos eredményt ad a down-ra
- a vizsgálatot a 11. hétig el kell végezni, tehát ha baj van, a magzat abortusszal elvehető (az amnio-t később végzik, akkor már nem lehet abortuszt csinálni, úgy veszik el a beteg babát, hogy beindítják a szülést)
- már a terhességed elején tudni fogod a baba nemét, hiszen a kromoszómavizsgálat egyértelműen megmondja, hogy xx vagy xy - ez csak egy plusz jó dolog
- apró beavatkozás, még aznap hazamehetsz a kórházból
További ajánlott fórumok:
- Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait?
- Volt már valaki magzatvíz vizsgálaton?
- Milyen mikor elfolyik a magzatvíz? SOS nekem asszem...
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Kombinált tesztem szerint 1:12 az esély genetikai rendellenességre, így megyek genetikai UH-ra és magzatvíz-vizsgálatra. Volt így más is?
- Tegnap magzatvizet vizsgáltak nálam, mert nem jön a babóca. Mennyi ideig tartó és milyen mértékű vérzés normális utána?