Milyen életkorban alakulhat ki laktóz érzékenység? (tudásbázis)
Allergia, Intolerancia
Élelmiszer allergia és élelmiszer intolerancia. Mi a különbség?
Az élelmiszer allergia a szervezetünk reakciója az élelmiszerekben lévő bizonyos fehérjékkel szemben. Ezeket testük idegen anyagként érzékeli és ellenanyagokat termel ellenük. Az allergia tehát a szervezet immunrendszerének reakciója bizonyos élelmiszerekben megtalálható allergénekkel szemben.
Az élelmiszer intolerancia (pszeudoallergia) ezzel szemben nem immunológiai folyamat, szervezetünk nem termel ellenanyagokat. Az intolerancia hátterében valamilyen kémiai anyaggal szembeni érzékenység állhat, tejcukor (laktóz) intolerancia esetén pedig a laktáz enzim részleges vagy teljes elégtelensége, hiánya.
Leggyakoribb táplálékallergiák: tej, tojás, szója, liszt, földimogyoró, dió, olajos magvak, hal, kagyló, hüvelyes növények.
Leggyakoribb pszeudoallergiák:
* laktóz:tej, tejtermékek
* szacharóz, galaktóz
* koffein: kávé, tea, cola
* teobromin: kakaó
* hisztamin: sajt, hal, sonka, savanyú káposzta, bor
* tiramin: sajt, sonka, szalámi
* szerotonin: banán
* proteináz inhibitorok: szója, uborka, cékla, földimogyoró
* fenil-etilamin: csokoládé, bor
* hisztaminfelszabadító faktorok: földi eper
* fermentáció: rostok
* nehézfémek: higany, ólom, arzén, réz
* tartósítószerek, adalékanyagok: nitrátok, tartrazin (szörp, sajt, salátaöntet, savanyúság), benzoesav (sör, margarin, gyümölcslé, banán, tea, kávé), nátruim-glutamát (ízfokozó hatású, kínai ételekben), szulfit (halak, tojás, saláta), szalicilát (gyümölcs, zöldség, borok, banán, dzsem, fagylalt, tortapor)
Táplálékallergiák tünetei:
* Gastrointestinális: hasmenés, súlyállás, hányás, hasi kólika, reflux, véres nyálka ürítése
* Bőr: ekcéma, viszketés, csalánkiütés, dermatitis, angioödéma, fülcimpa alatti berepedés
* Légúti: orrfolyás, akadályozott orrlégzés, rekedtség, bronchitis, köhögés, tüsszögés, asthma
* Hematológiai: apró bőr vagy nyálkahártyavérzés, vashiányos anaemia
* Idegrendszeri: viselkedési zavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság, convulsio, collapsus
* Egyéb: nephrosis szindróma, arthritis
* Generalizált: anafilaxiás shock, bölcsőhalál
Diagnózis felállítása:
kórelőzmény gondos felvétele, hat hetes tüneti és étrendi napló vezetése laborvizsgálatok elimináció (a feltételezett allergént tartalmazó élelmiszer kiiktatása az étrendből) provokáció (az egyes élelmiszerek újra bevezetése az étrendbe intézményi körülmények között)
Binky, te kevered.
A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) nem allergia. Tünetei laktózfogyasztást követően: fokozott bélgázképződés, alhasi görcs, lágy széklet-hasmenés.
(A tünetek súlyossága egyéni az érzékenységtől és az elfogyasztott tejcukor mennyiségétől függ.)
Annyi a közös a tejfehérje-ALLERGIÁVAL, hogy az allergia is járhat hasmenéssel, hasfájással.
(De ez nem szükségszerű, bár kétségkívül elég gyakori.)
Csak az emésztőrendszeri tünetek alapján a tejcukor-érzékenységet és a tejfehérje-allergiát nem lehet elkülöníteni.
Tejfehérje-érzékenység:
"Főleg emésztőrendszeri reakciók, illetve bőrreakciók mint pl csalánkiütés, atópiás ekcéma."
Mindenhol első tünetként említik a hányást illetve hasmenést. A tejcukor érzékenyek meg ha nem lépik túl a saját adagukat(illetve ha nem olyan súlyos az allergiájuk), tünetmentesen élhetnek vele.
NINCS tejfehérje érzékenységem, hanem laktózérzékenységem van. Gasztrón állapították meg, vérből, illetve légzésese tesztből....
Szerintem meg pont te kevered. A tejfehérje-érzékenység akár bőrbetegség okaként is megjelenhet (pl. pattanások, ekcéma mögött rendszeresen az áll), nem biztos hogy bélrendszeri tüneteket okoz.
Na mindegy, szegény gyereken ez nem segít.
Nálam 2 dl tej/nap a tűréshatár, de az is csak akkor, ha nem iszok mindennap. Tejfölt abszolúte nem tolerálom. Még a héten nem ettem tejterméket, de este iszom egy pohár tejet, annyira megkívántam :-D, ahogy írok róla.
Nekem egy ismerősöm van, aki szülesétől fogva laktóz érzékeny. Anyatejet se bírta.
A szójatej szerintem drágább, mint a laktózmentes tej. Laktózmentes tejföl is kapható. Az Auchanba, Sparba tuti kapható mindkettő, én még volt ilyen különcségekre pénzem, akkor ezeken a helyeken vettem.
Laktóz irtó sok mindenben van!!! Pl. a párizsi, leveles tészták, virslik is tartalmaznak laktózt.
Írta alább valaki, hogy a laktózérzékenység nem okoz panaszt. hát, ha a wc-re járást 5 percenként, a fájdalmas hasgörcsöt, ami kisugároz az ember derekába nem vesszük panasznak, akkor ez igaz.
Szerintem is más vonalon kéne tovább lépni.Én is így tettem mikor nálam nem találták a bajom okát.
Az erős görcsök nálam is jellemzőek voltak.Nekem nagyon kevés tejtől is-pl.főzelékben a habarás-vannak tüneteim.Ha csak tejfölt főzök bele,semmi bajom.Sztem csak szójatejet adj neki.Joghurtot,sajtot nyugodtan ehet.A túróval csak óvatosan.Ezt én is szoktam enni néha,de van mikor okoz panaszt.
A kislányomnál fél éves kor után jelentkezett,laktózmentes gyógytápszert kapott.3éves kora tán nőtte ki.
Nekem 1,5 éve jelentkezett.(35 voltam)
Sztem bármikor jelentkezhet.Miért ne lehetne 2 éves gyermeknek is?Főleg azok után amit tapasztaltál!
Próbáljatok kecske vagy szójatejet.
A kecsketej íze nem is különbözik annyira a tehénétől.
Én nemsokára nekiállok kísérletezni, hogy melyik tejet ihatom.
A pici unokahúgomnál (most 3 éves) egy éve derült ki, hogy tejérzékeny.
Ha tejterméket eszik az arca tele lesz vörös kiütésekkel.
Ezek után még laktóz mentes tejet sem ihat.
Najó, most megnéztem.
TEHÁT:
1) a laktóz-intolerancia szinte tünetmentes
(nemtom miket okoz, nézd wikin), de nem betegség
2) a tejallergia hasmenéssel, hányással és puffadással jár és ált. a tehéntej fehérjéje a felelős
A laktózt a laktáz enzim bontja glükózra és galaktózra, újszülöttekben mindig magasabb az enzim aktivitása, mint felnőttekben, akkor van baj, ha nagyon lecsökken az aktivitása, ekkor a bacik fermentálják, metán és hidrogén-ház képződik, megköti a vizet, és hasmenést okoz.
Szóval idősebb korban jellemző, de szerintem teljesen egyénfüggő. Sokan nem bírják a tejet, tejtermékeket, szerintem nem kell erőltetni, sok zöldség, gyümölcs, magok, diófélék, teljesértékű gabona, tojás stb., szerintem semmi nincs a tejben, ami pótolhatatlan lenne. Oké, hogy a szervezetünk alkalmazkodott a lebontásához, de ez még egy viszonylag új evolúciós folyamatnak köszönhető, oké, hogy előny ez a fajta plusz fehérje/tápanyag forrás, de nem véletlen nem bírják olyan sokan.
A tejcukor-érzékenység nem nyákos széklettel, hanem hasmenéssel jár legjobb tudomásom szerint.
Nem tejfehérje-allergiáról van szó?
Nekem 32 évesen jött elő.
Valaki azzal születik, de általában felnőtt embereknél alakul ki.
Nem tudom gyerekeknél hogy van, de nekem fújnom kellett készülékbe, és néztek valami értéket rajta. Többször kellett fújni, maga a vizsgálat fájdalom mentes, csak épp aki érzékeny rá, az megszívja, mint én is. Nekem iszonyú hasgörcseim voltak, hasmenés, meg olyan -mindjárt elájulok- érzés.
Ha igazán tejcukor-érzékeny, akkor a tejföl brutálisabban hozza ki a tüneteket - legalábbis nálam így van, meg több érzékeny embertől is hallottam. Próbáld ki tejföllel, hogy hozza-e a tüneteket.
Ha nem tesz jó nekit, ne itasd. Engem világéletemben itattak a tehén tejjel és rendszeresen rosszul lettem tőle, hasmenés stb...mostanában már kijelentettem, hogy nem iszok tehéntejet(a kecsketejet még nem próbáltam).
Amúgy nem mindenkinek a laktózzal van gondja, van olyan tejérzékeny, aki más komponenset nem tud lebontani.