Mikor kell elkezdeni rendesen fogat mosni? (tudásbázis)
Ja csak most látom hogy más is írta,akkor tényleg jó lehet ez a buzogányos dolog!
Ezt mondjuk mindenképppen ki akartam próbálni!
Csak az érdekelne mennyire biztonságos?
Nekem öt hónapos lesz a kislányom,jön kifele a foga,ma a doktornénije azt mondta hogy már most el kezdhetünk használni ilyen buzogány féleséget amit a DM-ben is lehet kapni,3 darabból áll,a fogzás 3 szakaszára!
A lényege a buzogánynak hogy formailag meg egyezik a fog kefével,csak a kefe fely helyén eg rücskös gumi buzogány van,ez maszírozza az iritált fog ínyt,valamint már szoktatódik a gyermek a fogkefe alakjához,a következő darab egy kis fogkefe,vékony gumi sőrtékkel,ezzel bátran lehet a baba első fogacskáit tisztítani,itt még nincs szükség fogkrémre,a 3-dik egy rendes kicsi fogkefe puha sörtékkkel!
Egyébként még én is tanácstalan vagyok,mit kéne használni,annyi mindenféle dolog van már a piacon,hogy csak kapkodom a fejem!
Mi már nagyon korán elkezdtük a fogmosást,mert hamar kibújtak a fogai. Minden este rendesen fogat mosunk már 7 hó kora óta.
Nagyon élvezi szerencsére! :)
Szia halimo,
én is pont így csináltam. Ma 6 éves a leányzó és un. körkörös kariesz alakult ki nála. Négy éve hetente-kéthetente járunk ecsetelésre, hogy megmaradjon valamennyire a foga a fogváltásig. Alapesetben a fogdrnőnk szerint két hónap alatt ledarálja a kariesz a fogacskákat. Nálunk ez jól kitolódott, hála az ecsetelésnek (Elmex otthoni használata kevés). Bár a fogacskákból már hiányzik, de remélem egy évig, ami kb. hátra van az elsőknek, kibírják még.
Nagyon-nagyon másképp csinálnám, ha újra kezdhetném.
sziasztok!
Mi már az első fogaktól kezdtük.DM-ben vettem 3részes készletet.Elöször ugyis csak rágta,majd 1éves korától kis fogkrém is került a kefére.Sőt szereti az elekrtomos fogkefét is.Nálunk is az esti cumisevés után elmaradt(anno).Egy nap min 2*mosunk,szereti,remélem az oviban is lesz rá idejük-gondjuk.Fogkrémben a mentolosat részesitem elönyben,nekem nem szimpi az édes fogkrém.
Ezt találtam a neten:
Már a tejfogakat is
A fogak megfelelő ápolása lényegében már akkor megkezdődhet, amikor az első fogacskák éppen csak kibújnak. A babák ínye ilyenkor nagyon érzékeny, és ez közérzetükre is kihat. Hogy enyhítsünk gyermekünk kellemetlenségein, ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk az érzékeny ínyt. Később az első fogakat is tisztíthatjuk gézdarabbal, vagy zsebkendővel naponta egyszer. Egy éves kor tájékán megvehetjük a gyermek első fogkeféjét, mely legyen kicsi fejű, puha, lekerekített sörtékkel. Helyes, ha minél hamarabb a kezébe adjuk, mi magunk pedig mossunk előtte fogat, így a felnőttet utánozva lesz természetes számára a napi fogkefe-használat. A fogmosás érdemi részét kezdetben persze végezzük el mi magunk.
A fogkefét - csakúgy, mint a magunkét - 3-4 havonta cseréljük, fertőző betegség esetén pedig azonnal. Fogkrémet nem szükséges az első pillanattól kezdve használni, később rendelkezésünkre állnak külön, gyermekek részére gyártott, csökkentett fluoridtartalmú fajták, közöttük például olyanok is, amelyeket az egészen pici gyermek nyugodtan lenyelhet. A fogkrém kiválasztásakor nem árt kikérni fogorvos tanácsát!
Legyen maradandó!
Ha a gyermek idejében elsajátítja a fogkefe helyes és rendszeres használatát, akkor minden bizonnyal felnőtt korában sem lesznek kérdései a fogápolással kapcsolatban. Az idézett kutatási eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy sokan nincsenek tisztában szájhigiéné alapvető szabályaival, vagy csak egyszerűen nem érdeklik őket a következmények. Pedig a következmények nem sok jóval kecsegtetnek: szuvas, elszíneződött fogak, kellemetlen lehelet, gombák, szájfertőzések, és a végén hiányos fogazat. Ha mindezt el akarjuk kerülni, nem árt közelebbi és sűrűbb kapcsolatot kialakítani fogkefénkkel.
Sajnos a fogászati panaszoknál is sokat nyom a latban a hajlam kérdése, de az esetleges kedvezőtlen adottságokat nagy hatásfokkal tudjuk kiküszöbölni, de legalábbis csökkenteni a megfelelő karbantartással.
szerintem ez igy jó, ha kicsit nagyobb lesz, akkor este lefekvés előtt mossatok együtt fogat és persze reggel is.
Fontos, hogy lássa a szüleit is fogmosás közben.
Egyelőre elég, ha játékosan tudja használni a fogkefét, de később magyarázd el pontosan hogyan is csinálja :)
Minnél előbb annál jobb, hogy megszokja a rendszeres fogmosást és még ha a tejfogai el is romlanak, ez az "állandó" fogakkal már ne történjen meg.
Szerintem ovodás kortól már lehet...
További ajánlott fórumok:
- Van kedve valakinek hétfőtől elkezdeni a 90 napos diétát?
- Szerintetek, miért van az, hogy 2 éves kisfiam még mindig sír ha fogat kell mosni, nemszereti, menekül tőle első perctől..?
- Kétéves kislányom összekente magát tintával, és nem tudom lemosni róla rendesen.Mivel próbáálkozzam?
- Foghúzás után mikor lehet fogat mosni?
- Mikortól kell a babának a fogát mosni?
- Érdemes-e Elmex-szel fogat mosni, ha még utána Listerine-t is használok?