Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Mik azok a szuperélelmiszerek?

Mik azok a szuperélelmiszerek?


Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle táplálkozási reformok. Mikor egyen az ember, mit egyen, mivel egye, vagy inkább ne egye? Sokszor elég elveszve érezhetjük magunkat a sok információ között. Kell-e enni zöldséget, gyümölcsöt, húst, vagy elég ha fontos tápanyagokat tablettaformában veszünk magunkhoz?

Természetesen a válasz az, hogy minél több feldolgozatlan élelmiszert vegyünk magunkhoz. Ehhez lehet segítség az úgynevezett szuperélelmiszer. De mitől is lesz valami szuperélelmiszer?

Mik azok a szuperélelmiszerek?

Nos, leginkább attól, hogy beltartalmuk magasan fedezi az ember számára létfontosságúnak számító tápanyagokat. Ezek az élelmiszerek nem mesterségen vannak előállítva, és az összetételük a szervezet egészét támogatja. Megtalálhatóak benne a legfontosabb vitaminok elég magas mennyiségben, rendkívül gazdagok az antioxidánsokban, kiemelkedően magas a rosttartalmuk és jelentős ásványianyag-tartalommal bírnak.

Mivel a természetben megtalálhatóak, így természetesen nincs káros adalékanyag-tartalmuk, sőt, szinte semmilyen negatív mellékhatással nem rendelkeznek.

Nézzük, miket is tartanak a legjobb szuperélelmiszernek?


Gabonák közül a chia mag és quinoa. Az előbbi gazadag az omega-3 zsírsavakban, nagyon magas a rost és fehérjetartalma. Segít szabályozni a vércukorszintet és jótékony az emésztésre. Utóbbi szintén egy magas fehérjetartalommal bíró gabona, és tartalmazza a 9 esszenciális aminosavat. Rendkívül gazdag még rostokban, magnéziumban és vasban.

Ide sorolhatjuk még a kendermagot, lenmagot, vagy a kölest, ami pl. az egyetlen lúgosító hatással bíró gabonafélénk.


Gyümölcsként a goji bogyót emelném ki, ami az antioxidánsok közül is a zeaxantinban gazdag, valamint számos vitamint és ásványi anyagot. Támogatja a bőr egészségét, jótékony hatással van a májra, és segíti a szem egészségének megőrzését. Hasonló még az áfonya, aminek nagyon magas az antocianin tartalma, ami segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, illetve rendkívül jó a memóriavesztéssel járó betegségek kialakulásának megelőzésében.

Az avokádó rengeteg egyszeresen telített zsírsavat tartalmaz, igen magas a rosttartalma, és remek kálium és E-vitamin-forrás.


Tejtermékeknél a görög joghurtot és a kefirt emelném ki, ami az emésztés és immunrendszer erősítéséhez tartalmaz probiotikumokat, emellett magas a fehérjetartalma.


A leveles zöldségekhez a spenótot mindenképpen megemlítem, mivel kiemelkedő tartalmú kalciumban, vasban, magnéziumban és antioxidánsokban. Hozzájárul a csontok, izmok egészséges állapotához. A fodros kel az egészséges bőrt támogatja, illetve megelőzi a szívbetegségeket. Mindemellett pedig nagyon magas A-, C-, és K-vitaminban.


Nagyon jó A-vitamin-forrás, illetve jelentős B6-vitamint, C-vitamint, káliumot és mangánt is tartalmaz még az édesburgonya, ami ezáltal kiváló immunerősítő, és magas rosttartalma miatt jótékony az emésztésre, és a vércukor-szabályozást segíti elő.


Az algák pedig még a szuperélelmiszerek közül is kiemelkedőek, hiszen olyan tulajdonságokkal bírnak, amik a teljes szervezetet tudják támogatni. Antioxidánsban rendkívül gazdagok, lassítják a sejtek öregedését. Kiemelkedően magas forrásai az Omega 3 zsírsavaknak, amelyek a szív- és érrendszer egészségéhez nyújtanak támogatást. Erősítik az immunrendszert. Méregtelenítő hatással bírnak, mivel képesek megkötni a nehézfémeket és toxinokat. Nagyon magas a tápanyagtartalmuk a gazdag vitamin és ásványianyag-tartalmuknál fogva.


A táplálkozásunk összetétele nagyban befolyásolja egészségünk alakulását. Érdemes megfontolni a kevésbé feldolgozott élelmiszer használatát, fogyasztását, színesebbé tenni a tányérunkra kerülő ételeket.




Írta: Maradj_egészséges!, 2025. március 11. 09:35
Fórumozz a témáról: Mik azok a szuperélelmiszerek? fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook