Mik azok a szuperélelmiszerek?
Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle táplálkozási reformok. Mikor egyen az ember, mit egyen, mivel egye, vagy inkább ne egye? Sokszor elég elveszve érezhetjük magunkat a sok információ között. Kell-e enni zöldséget, gyümölcsöt, húst, vagy elég ha fontos tápanyagokat tablettaformában veszünk magunkhoz?
Természetesen a válasz az, hogy minél több feldolgozatlan élelmiszert vegyünk magunkhoz. Ehhez lehet segítség az úgynevezett szuperélelmiszer. De mitől is lesz valami szuperélelmiszer?

Nos, leginkább attól, hogy beltartalmuk magasan fedezi az ember számára létfontosságúnak számító tápanyagokat. Ezek az élelmiszerek nem mesterségen vannak előállítva, és az összetételük a szervezet egészét támogatja. Megtalálhatóak benne a legfontosabb vitaminok elég magas mennyiségben, rendkívül gazdagok az antioxidánsokban, kiemelkedően magas a rosttartalmuk és jelentős ásványianyag-tartalommal bírnak.
Mivel a természetben megtalálhatóak, így természetesen nincs káros adalékanyag-tartalmuk, sőt, szinte semmilyen negatív mellékhatással nem rendelkeznek.
Nézzük, miket is tartanak a legjobb szuperélelmiszernek?
Gabonák közül a chia mag és quinoa. Az előbbi gazadag az omega-3 zsírsavakban, nagyon magas a rost és fehérjetartalma. Segít szabályozni a vércukorszintet és jótékony az emésztésre. Utóbbi szintén egy magas fehérjetartalommal bíró gabona, és tartalmazza a 9 esszenciális aminosavat. Rendkívül gazdag még rostokban, magnéziumban és vasban.
Ide sorolhatjuk még a kendermagot, lenmagot, vagy a kölest, ami pl. az egyetlen lúgosító hatással bíró gabonafélénk.
Gyümölcsként a goji bogyót emelném ki, ami az antioxidánsok közül is a zeaxantinban gazdag, valamint számos vitamint és ásványi anyagot. Támogatja a bőr egészségét, jótékony hatással van a májra, és segíti a szem egészségének megőrzését. Hasonló még az áfonya, aminek nagyon magas az antocianin tartalma, ami segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, illetve rendkívül jó a memóriavesztéssel járó betegségek kialakulásának megelőzésében.
Az avokádó rengeteg egyszeresen telített zsírsavat tartalmaz, igen magas a rosttartalma, és remek kálium és E-vitamin-forrás.
Tejtermékeknél a görög joghurtot és a kefirt emelném ki, ami az emésztés és immunrendszer erősítéséhez tartalmaz probiotikumokat, emellett magas a fehérjetartalma.
A leveles zöldségekhez a spenótot mindenképpen megemlítem, mivel kiemelkedő tartalmú kalciumban, vasban, magnéziumban és antioxidánsokban. Hozzájárul a csontok, izmok egészséges állapotához. A fodros kel az egészséges bőrt támogatja, illetve megelőzi a szívbetegségeket. Mindemellett pedig nagyon magas A-, C-, és K-vitaminban.
Nagyon jó A-vitamin-forrás, illetve jelentős B6-vitamint, C-vitamint, káliumot és mangánt is tartalmaz még az édesburgonya, ami ezáltal kiváló immunerősítő, és magas rosttartalma miatt jótékony az emésztésre, és a vércukor-szabályozást segíti elő.
Az algák pedig még a szuperélelmiszerek közül is kiemelkedőek, hiszen olyan tulajdonságokkal bírnak, amik a teljes szervezetet tudják támogatni. Antioxidánsban rendkívül gazdagok, lassítják a sejtek öregedését. Kiemelkedően magas forrásai az Omega 3 zsírsavaknak, amelyek a szív- és érrendszer egészségéhez nyújtanak támogatást. Erősítik az immunrendszert. Méregtelenítő hatással bírnak, mivel képesek megkötni a nehézfémeket és toxinokat. Nagyon magas a tápanyagtartalmuk a gazdag vitamin és ásványianyag-tartalmuknál fogva.
A táplálkozásunk összetétele nagyban befolyásolja egészségünk alakulását. Érdemes megfontolni a kevésbé feldolgozott élelmiszer használatát, fogyasztását, színesebbé tenni a tányérunkra kerülő ételeket.
Írta: Maradj_egészséges!, 2025. március 11. 09:35
Fórumozz a témáról: Mik azok a szuperélelmiszerek? fórum (eddig 1 hozzászólás)