Miért nem szeretnek már az emberek olvasni? (beszélgetés)
Jaj, azok a dedikációk!
El akartam ajándékozni a szembeszomszéd kisgyerekeinek (sok más könyv mellett) Gergely Márta: U-gu című könyvét, de megláttam benne a nekem szóló ajánlást. Igaz, nem iskolától, hanem attól a fantasztikus rokontól kaptam születésnapomra, akinek pótgyereke voltam, mert neki sokáig nem jött össze a saját. De amikor már kétgyerekes családanya volt, akkor is ugyanúgy szeretett. Az egy éves kislánya nevében dedikálta.
Szerintem szeretnek az emberek olvasni, hiszen a metrón ha körülnézek szinte mindenki olvas. Gondolom, otthon is hódolnak ennek a tevékenységnek.
Csak a könyvek hagyományos formában nagyon drágák. Látok olyat, hogy telefonon olvas könyvet, vagy ebook-on.
Én a gimiben nem olvastam el az Odüsszeiát.
Viszont egy-másfél évvel később, a Gyes alatt otthon, imádtam. A tévében csak ezt követően volt a feldolgozó sorozat, hát semmiben nem volt több, mint bármely más sorozat...
Az Egri csillagokat valamikor 9 évesen olvastam, Nagymama küldte el Németországba.
Filmen akkor még csak a Jókait lehetett nézni, de filmen is irtózom tőle, valakiről lemásoltam az olvasónaplót.
:)
Az első jutalomkönyvem Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön-e volt az első osztály végén.
Akkor már túl voltam a Világszép Nádszálkisasszonyon és a Hetvenhét magyar népmesén is, mert a kissebb testvéreimnek ezeket olvastam.
A nagymamámnak recepteket és újsághíreket olvastam fel már elsősként. És ezek olyan klassz feladatok voltak.:)
Zanzák. Így nevezték korábban ezeket a rövidített regényeket, amelyeket a NAT kötelező olvasmányként jelölt meg.
Osztályonként láthatjátok, hogy mit adtak meg "ajánlásként".
Az Egri csillagok hogyan fogja lekötni azt a gyermeket, akinek már Csillagok háborúja is unalmas?
Az ember tragédiája-hoz felnőtt, dolgokat már megélt elme szükséges. Emlékszem, mikor gimiben olvastam azt sem tudtam, hogy merre nézzek.:) Felnőtt fejjel, történelmi tudással viszont már elgondolkodtató.
Volt valaha egy olyan kezdeményezés, hogy digitálisan játék vagy valami más formában feldolgozzák ezeket az irodalmi műveket, ami végigvezeti a gyermeket a cselekményen.
Szerintem ez valahol elsikkadt. Sajnos.
Mert legalább lett volna a gyermeknek némi fogalma az irodalmi műről.
A kötelezőket utálta mindenki.
Volt amit meg lehetett nézni filmen:)
:) A kötelező szerintem teljesen más tészta! Azt senki sem szokta szeretni.
Én azért végig rágtam azokat is,mert olvasónaplót kellett írni.
Én meg emlékszem, volt olyan, hogy "kötelezők röviden", könyvben kiadva :D
El se akartam hinni, azt hittem, vicc.
Persze a jobb irodalom tanároknál azzal nem lehetett labdába rúgni.
További ajánlott fórumok:
- Szeretem az embereket - és az emberek is szeretnek engem
- Pozitív tapasztalatokat szeretnék olvasni... Szült már valaki így?
- Istenben hívő emberekkel szeretnék beszélgetni
- Egyes emberek miért szeretnek játszmázni, manipulálni másokat? Miért lelik örömüket ebben?
- Angolul szeretnék olvasni, mit ajánlanátok?
- Hova tegyük az elhasznált étolajat, hogy ne szennyezzük vele a környezetünket?Jó ötleteket szeretnék olvasni.