Miért nem alszik meg a kecsketej? (tudásbázis)
Sikerült!!!
Túró is lett 👏👏👌
Hűtőbe 3napig....aztán 3 napig meleg melett..(sparhelt) szépen látszott az duncosüvegen,hogy kész 😉
Van itt még valaki?? 😉
Sikerült wani??
Most én küzdök hasonlóan..
Nem akar megaludni..de. hogy most olvastam le kell hűteni, eddig nem tettem..rögtön duncüvegbe és vártam 😆
Keserű íz...
Mi se tudjuk inni a kecske tejet keserű utó íze van 🤔
Érdekes. Próbáld ki hogy több napig hagyod a hűtőben és meleg helyre tedd, ha másképp nem megy akkor fűtsd fel a sütődet és tedd be oda, és amikor kihült újra. Ill.az enyémen lehet állítani a hőfokot. Így még nem csináltam, mondom csak kályha mellett, csak egy ötlet volt részemről. Majd írj hogy sikerült.
Igen,a tejszín egyenesen rémes volt!:)
Ha leszeded a teszínt a tetejéről akkor a többi is kesernyés?
Végül megaludt,de a párom nem tudta megenni,mert kesernyés volt.Malacka jól jár!:)
Sok sikert. Mondom hagyd néhány napig a hűtőben és meleg helyen legyen a tej. A levegő legyen meleg. Majd csak sikerül egyszer.
Még próbálkozom,mert az az üveg tej nem olyan nagy veszteség,viszont mindenki szereti a túros tésztát,meg a sütiket is.Én meg a boltban veszem a túrót!:)
Hát a sajt is nagyon egészséges. Mi isszuk a tejet, a túróból meg lehet csinálni túró rudit is, én szoktam, nagyon finom, krémesebb , mint a tehéntej. Ha most nem sikerül akkor majd nyáron próbáld újra.
Értem,hogy mit mondasz,valamit biztosan nem jól csinálok,még megpróbálom egyszer,aztán feladom.:) Szerintem túrónak nem fogják megenni.Nem is issza senki a tejet.Egyedül a sajt megy.
Köszönöm szépen a segítségedet,majd megírom,hogy sikerült-e.
Próbáld meg hogy napokig hagyd a hűtőben.3-4 napig is. Akkor már a hűtőben befölesedik a teteje ill. a zsír feljön a tetejére.És utána tedd meleg helyre.Hát ennek legalább 30 fok kell. Könnyebb lenne ha még nyár lenne. Nekem ugye a kályha fatüzeléses,mellette még 30 foknál is melegebb van.
Esetleg melegítsd fel a sütődet és tedd be oda. Persze ha beteszed legyen benne meleg de már kapcsold ki. Hát bezzel el lehet játszani egy darabig. Én évtizedek óta csinálom a túrót , sajtot, kefírt kecsketejből de nem volt ilyen problémám. Az is lehet hogy a radiátor mellett nincs elég meleg. Tehát hogy megértsd, nem alatta kell megíteni, hanem a levegőnek kell melegnek lennie hogy megaludjon a tej.
Éjszaka hűtőben volt,reggel tettem üvegbe,a radiátor csak langyos,lefedve nem volt:) Majd ma úgy teszem le.Egyébként még nem alszik,a föle olyan,mintha habos lenne.Hát lassan feladom!:)
Lehet túl meleg volt a radiátor. Ne rá, mellé tedd. Előtte lehűtötted a hűtőben rendesen? Tedd be a tejet fejés után a hűtőbe és másnap öntsd ki befőttes üvegbe. Kicsibe. Takard le egy tányérral.Nem tudom a radiátorod milyen meleg? Én kályha mellé teszem télen, ott nagyon meleg van, 2 nap alatt megalszik. De rátenni nem szabad.
De én egy kávés csésze alját teszem az üveg tetejére. Fejni a kecskét a vemhesség félidejéig lehet,utána "szárazra" állítják. Tehát 5,5 hónapig vemhes a kecske , én 3 hónapos vemhességig szoktam fejni őket, ilyenkor már maguktól is elkezdenek apasztani. A fedeztetés időszaka most van, okt.-nov.
Én éppen holnap csinálok sajtot magamnak, fokhagymás-zöldpaprikás lesz.
Mi a frászért keseredik meg a föle?Tegnap rátettem a radiátorra,folyamatos melegen van.Reggel leszedtem a fölét,de valami rémesen keserű volt megint és még nem alszik!:)
Már én is csináltam hagymásat,köményeset,sonkásat,téliszalámisat.,A fokhagymás ecetes érlelést még nem,oltót sem használok.Most leállok a sajtgyártással,lassan apasztani kell a tejet.
Most csak egyszer fejek, nem tudom,hogy meddig kell?
Az aludni letett tejet ugye nem kell letakarni?
Én is a friss satokat szeretem.De szoktam oltóval is csinálni. Amúgy meg természetes módon fokhagymával érlelt ecettel csinálom a sajtokat. Natur, lilahagymás, kapros, zöldpaprikás izesítéssel.
Köszönöm a segítségedet,próbálkozom így is!
csak natúr sajtot készítek,oltó nélkül citrommal.
És a tehéntej a tehénben miért nem alszik meg?
Először azt kérdezném meg ogy mikor teszed ki aludni a tejet? Rögtön fejés után? Mert fejés után htőbe kell temnni és csak később kitenni aludni. Mindenképpen meleg helyre tedd és befőttes üvegbe. Akkor kívüről is látod hol tart a tej. Amikor már megaludt , akkor én meleg platnira szoktam tenni , amikor kihül újra felforrósítom, lekapcsolom és újra ráteszem az aludttejet.(itt persze már lábasban) A tejszínt én is le szoktam szedni róla, mert másra használom, de nem mindig, mert úgy krémesebb a túró. Én sose teszek hozzá savót mégis megalszik, télen a kályha mellé teszem a tejet, nyáron az ablakba. De először le kell hűteni, mert ha frissen fejve teszed ki akkor nem megalszik hanem valóban megkeseredik. A meleg platnin azt a játékot addig kell csinálni, amíg megtúrósodik, utána penkába és felakasztod és hagyod míg lefolyik, én másnap szoktam kivenni belőle és isteni finom túróm van mindig. Ha kell sajtreceptet is adok.
Nagyon jó ötletet adtál,mert nálunk a malacok eszik a savót.
szoktam hagyni savot ha aludtejet akartam a savot hozzá adtam a gyorsaság kedvéért,a savó nem romlik meg a hűtöben meg sütni is jó vele .
Már nem gidásak a kecskék,,ezzel nincs gond.Tegnap letettem megint aludni,frissen fejt tejet,meleg helyre,jó nem sokat,mert a múltkorit is a malackák ették.
A tejfölt valóban nem szedtem le,pelusom van.:)
Köszönöm a segítséget,egyszer csak lesz igazi túróm:)
amikor gidája van vagy nemrég lett leválasztva a gida a tej nehezen alszik meg és ha a közelében van a gida mert szoptatos anya biztosítja hogy ne aludjon meg a tej.Meleg helyre tegyed a tejet és ha picit megmelegited alvadás után ki is tudod csepegtetni turonak itt is érvényes az aludtejről le kell szedni kanálal a tejfelt.Ha nincs pelenkád rongyból akkor biztos van nylon kendöd amivel elválaszthatod a savot hogy turod legyen.ne felejtsed el melegen altasd a tejet.
Köszönöm!:) Mennyi tejhez Kell a tejföl,vagy az mindegy?
Nekunk,amikor voltak kecskeink,en is altattam tejet.Az biztos,hogy nem olyan hamar alszik meg,mint a tehentej,de megaludt.Legkozelebb probalj bele tenni 1-2 kanal tejfolt,es hamarabb megalszik.
További ajánlott fórumok: