Mit tudok készíteni a kecsketejből? (tudásbázis kérdés)
Kedves egészségedre! Finom lehetett a mazsolával, lekvárral.
Hasonlót szoktam tejbegrízt főzök. Ha meghűlt kicsit, túrót-tejfölt kavarok bele. Lapostányérra az egyik felét, rá lekvárt, diót, majd a másik felét is rá, és a tetejére is lekvár, dió. Már lassan két hete, hogy ismét csak ehetnékem van. :))
En legutobb sajtos kukorica kremlevest csinaltam kecsketejbol. Nagyon finom lett. Egy adag kecsketejet lefagyasztottam, hogy apukamnak is meg tudjam fozni ugyanezt. Csak ezert nem vennek egy uveggel.
Csak annyival volt masabb, mint egy sima sajtleves, hogy adtam hozza kukoricat, es osszeturmixoltam.
Egy sajtszosz is biztos finom lenne kecsketejjel.
Nem tudom, mekkora a család. A 40 dkg sajt, amit készítettem a link szerint, 1 liter tehéntejből lesz. Egymagamnak 40 dkg sajt 2 hétig bőven elegendő.
A rizsfelfújtba raktál valami apró gyümölcsöt, vagy csak natúr készítetted? Egész biztosan finom lett úgy is.
Emlékszem, kicsi koromban édesanyám bejárta a fél várost, hogy hol tud kecsketejet venni nekem, mert az orvos azt javasolta. Olyan emlékem nincs, hogy ez büdös lett volna, míg a tehén tejnek nincs szaga.
Most utána néztem, mi a különbség a tehéntej és a kecsketej között.
Nagyon sok! Táperőben, vitaminokban teljesen más, egyik helyen írja, hogy összetétele igen-igen hasonlít az anyatejhez, ezáltal sokkal táplálóbb, szervezetet, immunrendszert jobban erősít.
Tegnap ajánlottam, hogy legyen belőle sajt! Vannak, akik a tehéntejből is ízesített sajtot készítenek a felrakott link szerint. Zöldhagymával, vagy éppen fokhagymával, fűszerekkel, el lehet nyomni a "kecske"-szagot.
Gondolod, hogy ha elszokott a szervezeted a tejtől, akkor a kecsketejet meg tudod emészteni? Nekem vannak kétségeim.
Azért sok sikert.
Szó szerint büdös.
Ugye egyértelműen tej ellès után van. A kecske rettentő büdös a hormonjai miatt ès ugyanolyan szaga van a tejnek is.
Bocsi! A sót a tejbe forraljuk bele, és nem a tojáshoz. :))
Ha már lecsorgott, egy kistányérra borítottam, és olyan alakja volt, mint egy félgömbnek. Folpakkal zártam le, de itt-ott célszerű egy kis luftot hagyni neki.
Jó étvágyat kívánok hozzá. :))
Sajtot!
3 db. tojást símára keverni egy nagy doboz 20 %-os tejföllel, sóval.
Az 1 liter tej amikor elkezd csendesen forrni, akkor ezt a tejfölös tojást belecsorgatni. Állandó keverés közben főzzük egészen addig, amíg a túró elkezd kicsapódni belőle.
Előtte egy közönséges tésztaszűrőt kibélelek egy ritka szövésű konyharuhával, és szűrőlapáttal arra szedem a túrót. Amikor már csak a savó maradt, a szalvéta négy sarkát ráhajtom a túró tetejére, egy "pontaméret" lábas, fazék vizet ráteszek a tetejére súlyként, és kb. 3-4 óra alatt szépen kicsöpög.
Egy liter tehéntejből 42 dkg. túróm lett. Az egész kb. 20 percet vesz igénybe, a többit elvégzi önmaga az anyag. Amikor még olyan brutál árakon mérték a sajtot, 2-3 hetente megcsináltam.
További ajánlott fórumok:
- Virtuális fogyásszimulátort melyik weboldalon tudok készíteni?
- Mit tudok az alábbi alapanyagokból készíteni?
- Húsdaráló nélkül, hogy tudok darált sonkát készíteni?
- Aloe Vera növényből házilag tudok készíteni valamit?
- Hány képet tudok digitális fényképezővel készíteni, ha Duracell elem van benne?
- Van egy kiló lottyadt banánom, amit ma fel kell használjak. Mit tudok belőle készíteni?