Miért (lenne) olyan fontos napi 2-3 liter vizet meginni? (tudásbázis)
Azt is olvastam, hogy a citromos vizet azért nem ajánlják, mert szétcseszi a fogzománcot...
Múlt héten teából a Teekannét fogyasztottam, most Sagam van ...
a gyümölcstea rendes gyümölcstea vagy valami aromatizált pikwick fekete tea??
a citromos víz jó, de nem a limonádé
az ízesített víz semmivel sem jobb a szénsavmentesnél, sőt:
a mesterséges ízanyagokra nemigen van szükség, sem az édesítőszerre...
A gyümölcstea ízét már el tudom viselni cukor nélkül, csak így hogy húzom a számat nem fogy el napi 2 liter folyadék ... Na meg a teától 30percenként kirongyolok a wc-re, ami egy idő után idegesít :DD
No de a sima citromos víz nem gáz ?
Pont ma reggel néztem a boltban, hogy milyen sok típusú ízesített ásványvizet lehet kapni ... de mennyivel rosszabb v. jobb a szénsavas a mentes víztől?
És mennyire fontos az, hogy szénsavmentes vizet igyon az ember?
Én pl nemtom meginni a sima vizet, kell hogy legyen valami íze ... tea, üccső, valami...
A víz és az em beri szervezet
Agyunknak 85 százaléka, tüdőnknek és veséinknek 80 százaléka, a vér 79 százaléka, szívünk 77 százaléka, a máj és az izmok 73 százaléka, a bőrnek 71 százaléka, és talán meglepő, de csontjaink 22 százaléka és a fogak 10 százaléka áll vízből.
A kisgyerekek szervezetének víztartalma magasabb (75%), mint a felnőtteké, ez a vízmennyiség pedig egy idős személynél akár 50%-ra is csökkenhet. A víztartalom változhat a testösszetétel (izom-zsír) függvényében is, ugyanis az izmok több vizet tartalmaznak, mint a testzsír.
Vízháztartásunk egyensúlyban tartásának fő szereplője a vese, de szerepet játszik abban a bélrendszer és tüdőnk, valamint bőrünk is. A folyadékveszteség vérnyomáseséssel jár, a vese, szív, és főbb erek nyomásérzékelői ezt az információt továbbítják az agynak, amely az agyalapi mirigyen keresztül fokozza a vese vízvisszatartását. A vér nátriumion és káliumion koncentrációjának növekedése a másik jele a folyadékvesztésnek, mindezek eredményeként jelentkezik a szomjúság. A sós ételek szomjúságérzetet fokozó hatását is ennek tudhatjuk be.
Hogy,jól működjön a szervezeted,nem mellesleg az elhasznált salakanyag ki tisztuljon.
Ha keveset iszol,az olyan mintha egy kötött pulóvert akarnál ki mosni egy pohár vízzel.
(Nekem is gondot okoz naponta a megfelelő mennyiségű vizet meg inni,mint a nők nagy részének!:/)
Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, naponta pótolnia kell az elvesztett folyadékot olyan élelmiszerek és italok fogyasztásával, amelyek vizet tartalmaznak. A test számára szükséges napi vízmennyiség egyenlő a nap folyamán elvesztett víz mennyiségével.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a testfunkciók működésének legmegfelelőbb állapotban tartásához egy egészséges, ülő életmódot folytató felnőttnek 2 liter vizet kell meginnia naponta. Pontosabban, a szükséges vízháztartási egyensúly fenntartása a megfelelő hidratációhoz a következő:
Az egyén szervezete által kiválasztott víz napi 2,5 liternek felel meg
Az egyén által elfogyasztott víznek napi 2,5 liternek kell lenni az egyensúly fenntartásához
ü vizelet: 1,5 liter
ü légzés: 0,35 liter
ü izzadás: 0,45 liter
ü széklet: 0,20 liter
ü élelmiszerek víztartalma: 0,7 liter
ü anyagcsere víz (a szervezet által a biokémiai reakciók során előállított víz): 0,3 liter
ü az elfogyasztott víz, kb. 2 liter
Fizikai aktivitás során a szervezet hőt termel, jóval több vizet párologtat, ezért fontos inni edzés előtt, közben és után is. Nyári meleg vagy száraz idő esetén szintén jóval többet párologtathatunk.
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek légyszíves nagyon fontos lenne! Mik a kiszáradás tünetei?
- Nem tudok meginni egy nap alatt 2-3 liter vizet!
- 5 kiló egy hét alatt. Nagyon fontos lenne! Hogyan?
- 2 hónapja keresek egy képet!Valaki segítene?Fontos lenne!
- Ha Szverldowszkban vagy környékén élsz jelentkezz légyszíves, nagyon fontos lenne
- Városlakó állatok....miért jó, hogy vannak, és miért nem szeretjük őket? (fontos lenne, pályázatra készülök vele:$)