Miért kell tojás egyes tésztákba, másokba meg miért nem? (tudásbázis)
Csináltam croissant-ot. A tésztája puha, omlós lett, de a recept szerint nem kell bele tojás.
Így viszont, mikor kihűlt, lelapult.
Ez a tojás hiánya miatt van?
A kelt tésztánál figyeltem meg, ha nem rakok bele tojást, akkor kihűlés után omlóssá, (egyes sütinél ropogóssá) válik (persze nem porlik szét), ha rakok bele, akkor puha és ritka tésztájú lesz, és marad is, ha kihűl.
Krém esetében, ha tojássárgájával főzöm, akkor teltebb íze lesz, mintha anélkül főzném - a többi alapanyag ugyanaz.
Piskóta: minél több a felvert tojásfehérje benne, annál magasabb és ritkább lesz (feltéve, ha nem törik össze a hab keverés közben).
Puding próbája az evés: rakd bele, ha gondolod, aztán majd kiderül, hogy befolyásolja-e a színét vagy a halmazállapotát - de utóbbit szerintem fogja.
Tudományos magyarázatot nem ismerek rá, talán egy szakácsot kellene megkérdezni... :)
Köszi.
És mi lesz, ha teszek tojást olyanba, amibe a recept szerint nem kell?
Mit okoz a tojás a tésztában?
Mi történik, ha az előírtnál többet, vagy kevesebbet teszek bele?
További ajánlott fórumok:
- Mi a kedvenc szavad, melyik szó tetszik?Írd le, mindíg csak egyesével:))))
- Miért ilyen furák egyes anyukák?
- "Aki mást gyűlöl, az mindenekelőtt magát utálja. Másokban utálja, amit magában megismerni fél".
- Szerintetek mivel lehet büntetni egy 9 éves kislányt? Egyest hozott haza.
- Szerintetek is igazságtalanul kapott egyest a gyerekem, vagy én tévedek?
- Mi az a jellemvonás, amit nehezen tolerálsz másokban?