Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Miért kell félni a GMO-tól? fórum

Miért kell félni a GMO-tól? (tudásbázis kérdés)

2019. jan. 30. 22:53

Szerintem az ismeretlentől való félelem. Amit hogy őszinte legyek nem tudom, hogy megalapozott-e.

Nyilván hatalmas azonnal érezhető haszna van egy szárazságtűrő, rovarok vagy gombákkal szemben ellenálló, nagy terméshozamú haszonnövénynek. Csak kérdés hogy hosszútávon ennek mi az ára. Mert lehet hogy egy ilyen növényt 1-2 év alatt létre lehet hozni, de az esetleges kártékony hatás kimutatásához akár 10-20 év is kevés. Aztán mire kimutatható lehet már a laboratóriumon kívül van. Látunk már mit tud tenni 1-2 invazív fajta, de ez sem elképzelhetetlen, hogy ha ezeket a növényeket rászabadítjuk a természetre egyes jó tulajdonságuk "megfogan" a kártevőkben is és gyakorlatilag ellenünk fordul. De az sem ismert mit tenne velünk emberekkel, pl az egyre gyakoribb ételallergia, a fogalmunk sincs mitől kialakuló autoimmunbetegségek, meggyőződésem hogy a nemesítési és/vagy modern feldolgozási folyamatnak is köszönhető. Pl a gluténérzékenység bizonyítottan.

A GM-nak látjuk a szükségét és hasznát, az éghajlat változik, a kártevők egyre erősebbek, az emberiség megállíthatatlanul szaporodik, egyre több az éhes száj, gyakorlatilag nincs időnk kitapasztalni az esetleges hátrányait és ezzel tisztában vagyunk.

22. globus (válaszként erre: 20. - Panna.33)
2019. jan. 30. 22:22

Az F1 vetőmagok mind ilyenek: valamilyen tényező ellen rezisztenciát (ellenállást) biztosító génjeik vannak.

Jó hír viszont, hogy csak 1 generációra érvényesek. Az ebből szedett magok már nem hordják a jó tulajdonságokat. Például az uborka magját minden évben megvesszük, nem érdemes gyűjteni.

El tudom képzelni, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok, különösen a kontinentális aszály miatt szárazságtűrőbb, ellenállóbb növényeket fejlesszenek ki.

21. Panna.33 (válaszként erre: 20. - Panna.33)
2019. jan. 30. 22:13
Jaj, bocsánat, nem kimondottan neked akartam. :)
20. Panna.33 (válaszként erre: 19. - Globus)
2019. jan. 30. 22:12

Érdekes cikk, e szerint semmi rettegnivaló nincs benne

[link]

19. globus (válaszként erre: 13. - Panna.33)
2019. jan. 30. 21:28

Szerintem nemesítéskor a jó tulajdonságokat emelik ki, próbálják fokozni. GMO esetében kitalálni olyasmit, amivel alapjában nem rendelkezett a gazdaszervezet, például eltarthatóság, külcsín, méretek stb.

Mi a helyzet a keresztezéssel? Pl. feketeribizli és egres házasságából született a josta. Vagy az öszvér?

18. globus (válaszként erre: 14. - 366f4505e9)
2019. jan. 30. 21:24

Házi húsos kolbász receptjében is van cukor. 10 kg húshoz só, bors, paprika, fokhagyma, 3 dkg cukor.

Összehangolja az ízeket.

2019. jan. 30. 20:57

Részemről nem hiszek a félnivalóságától.

Kerülöm, mert nem természetes, hanem valahol erőszakon átesett szervezetek.

Pl. alma: alapjáraton ha beleharapsz, barnul a pketin? bontó( már nem emlékszem ) enzim miatt. Amelyik fajtákban kikapcsolták ezt az enzimet, szép fehér marad holnap is. Csakhogy a szerevetünk a régire' alkalmazkodott. Szükségünk van a természetes enzimekre, amik régen" természetes állapotban elérhetőek voltak, ma meg hát úgymond hiánycikk' lett.

Ez csak egy.

A szójától a hideg ráz, ahol lehet, kerülöm.

16. selena78 (válaszként erre: 11. - 6e23363a1d)
2019. jan. 30. 11:05

A burgonya természetes állapotában is tartalmaz szénhidrátot. Mint az élelmiszerek többsége. És rengeteg E-t is tartalmaznak.:)

Érdemes ide belekukkintani.

[link]

15. PöttyösPanka (válaszként erre: 14. - 366f4505e9)
2019. jan. 30. 07:58
Bizony. A cukor ízfokozó. Sokan az unamit is úgy tartják számon, mint valami mérget. Pedig az az ötödik íz, és sok növényben megtalálható.
14. 366f4505e9 (válaszként erre: 11. - 6e23363a1d)
2019. jan. 30. 06:44
Az ize miatt adnak hozza cukrot, nem kell ilyen sulyos osszeeskuveselmeleteket szoni egy kis cukor miatt.
2019. jan. 30. 01:26

Az állat és növénynemesítés is beavatkozás a természetbe. A területek művelés alá vonása is beavatkozás.

MItől másabb a GMO, mint a sima nemesítés?

12. Cucicsillag (válaszként erre: 1. - Panna.33)
2019. jan. 30. 01:04

Teljesen kivedeni nem lehet sztem,hgy egyunk ez -az cart. X modszerekkel persze, elhisszuk az jo lesz nekunk. Ma mar a hullak sem bomlanak le uuugy, ahgy azt a termeszet eloirna, annyi a tartositoszer.

En probalom haztajrol beszerezni a husokat, zoldeseget-gyumit termelgetni, de ez keves az ellatasunkhoz. Fix,hgy benyelunk ezzel vmit.

Ez van.

11. 6e23363a1d (válaszként erre: 10. - Birebora)
2019. jan. 29. 18:54

Így van!

Pontosan az ilyen szeméttel, meg cukrokkal teletömött élelmiszerek miatt van manapság annyi cukorbeteg (soványak között is!!), autoimmun, meg allergiás.

Én mindig megnézem, elolvasom az élelmiszerek címkéit és sokszor megdöbbenek, hogy mit keres cukor a parizerben meg a fagyasztott hasábburgonyában (dextróz néven fut pl.). Ja, tudom: azért, mert a cukor óccó és szép kis függőséget okoz!:(

10. birebora (válaszként erre: 8. - 6e23363a1d)
2019. jan. 29. 17:26
Meglehet nézni, hogy mit eszünk, a baromfik, a disznók, és a többi mivel vannak etetve, hormonokkal feltúrbózva a felvágottak tele állomány javítóval ilyen-olyan tudjafene adalékanyagokkal. Ezért is lehet ennyi beteg ember.
9. unom
2019. jan. 29. 16:46

Az állattenyésztés és növénynemesítés is génmanipuláció.

A technológiával nem lenne baj, azzal már inkább, ahogy a Monsanto használja.

2019. jan. 29. 16:34

Egyébként sokan mondják, hogy az emberiség megérett a pusztulásra. Nos szerintem nem mindenki, hanem például azok, akik Istent játszva felborítják a természet egyensúlyát és ezzel bűnt követnek el az egész emberiség, illetve a Föld/anyatermészet ellen.

De a természet majd visszavág, mert semmi sem marad büntetlenül. :)

Sajnos azonban minden az ártatlanokon csattan végül.

Én azt mondom, hogy minden erővel távol kell tartani a GMO-t, amíg csak lehetséges - félni attól kell, hogy már most is esetleg azt etetik velünk sutyiban és beláthatatlanok a következményei....

2019. jan. 29. 16:24

Szerintem bizonyos értelemben már eddig is "génmódosítás" történt, maga a természet elkövet efféle kópéságot, alkalmazkodva külső körülményekhez. Jó példa erre a vadállatok háziasítása is.

[link]

6. PöttyösPanka (válaszként erre: 1. - Panna.33)
2019. jan. 29. 16:21

Nem értek a témához, csak leírom, amit én tudok. Egyrészről egész területeket vetnek be GMO növényekkel, aminek az az eredménye, hogy az ott található összes egyed genetikailag azonos. Ez azért veszélyes, mert ha megtámadja egy betegség, az egészet letarolja. Hagyományos esetben csak pár egyed nem képes védekezni.

A másik dolog, hogy olyan tulajdonságokat ültetnek beléjük, amik kihatnak olyan más tulajdonságokra, amiket nem tudnak kontroll alatt tartani. Pl van egy mesterségesen rövid lábú macskafaj, aminek az egyedei mind szívbetegek. Ez a kapcsolt géneknek köszönhető.

De biztos van más oka is.

5. birebora (válaszként erre: 1. - Panna.33)
2019. jan. 29. 16:21

Talán mert nem természetes és beleavatkozásnak gondolom a természetbe ami alakulhat rossz irányban is. Ettől lehet félni.

De talán elsülhet jól is akkor viszont hasznot hozhat.

2019. jan. 29. 16:14

Tessék, itt egy cikk pl:

[link]

Szerintem nem félni kell a GMO-tól, hanem kerülni.:)

Persze, lehet, hogy valakinek jól állna mondjuk egy harmadik fül a háta közepén kinőve - én inkább nem kérnék génmanipulációt és egye meg az, aki megalkotta!

3. Panna.33 (válaszként erre: 2. - Bless the child)
2019. jan. 29. 15:59

Én mástól.

Azt hittem, valaki felnyitja a szemem.

Azért még várok egy kicsit.

2. Bless the child (válaszként erre: 1. - Panna.33)
2019. jan. 29. 15:18
Passz, en csak a bezártságtól félek
2019. jan. 29. 15:15

Szeretném megkérdezni, hogy miért kell félünk a GMO-tól?

Miért ördögől való?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook