Mi számít bele a későbbi gyesbe a kismama ledolgozott évei alapján? (tudásbázis)
hát igen...a jövedelem alatt pontosan azt értik, hogy ami után egészségbiztosítási járulékot fizettél. szja szempontjából meg megint más a jövedelem fogalma.
fogsz kapni pénztetet, nyugodj meg:)
Ez jó hír, köszi a választ!
Nem a tagi kivéttel keverem össze, habár ezt pontosan nem tudom mit is jelent :), hanem a személyes közreműködésért kifizetett járulékalapot képező jövedelemmel. Ez utóbbi ugyanis nincs, magyarul nem fizetek szja-t, és nem is volt semmi pénzkivét a cégből, csak fizetem a járulékokat. Azért bizonytalanodtam el, mert az összes Gyed, Tgyás igénylő nyomtatványon "jövedelem" adatokat kérdeznek.
erre majd akkor térjünk vissza,ha már a másik baba is ott van a pocakodban.
hajrá:)
persze, hogy jár, ha ez a főállásod, ebben vagy biztosított.
a tgyás és a gyed alapja is az lesz, ami után az egészségbiztosítási járulékot megfizetted 2008-ban.
ne keverd össze a tagi kivétet a járulékalappal...
Helló!
Tudjátok -e azt, hogyha én egy kkt köreműködő tagja vagyok, és a cégben nincs jövedelmem, tehát a minimálbér duplája utáni járulékot fizetem minden hónapban, akkor jár -e gyed és tgyás?
2009. február végén születik a babám, és 2008-ban végig fizetem ezt a minimális járulékot, minden hónapban.
ezt én is remélem:)
írok Neked privit, mert eszembe jutott még egy megoldás, de nem publikálnám:)
Igen, tolódik, mert nem volt elég leletem. 3. és 21. napos vérvétel kellett a dokimnak, meg UH, amit tegnap voltam és spontán, gyógyszer nélkül lett egy 19 mm-es tüszőm!
Elvileg ha megjön akkor kell visszamenni az andrológiára. Remélem azért kell mennem, hogy nem jött meg...
akkor igen, kapsz:)
szóval, ha lenne már baba a pocakodban, akkor igen, jó megoldás lenne a passzív tp, vagy a munkanélküli járadék, de így kár erre apellálni.
Persze az lenne a legjobb, ha gyorsan kiderülne, babát vársz:)
én szurkolok.
Most tolódik az inszemináció, nem?
A GYES nemcsak, hogy alanyi jogon jár, de az összege is a mindenkori minimálbérhez igazított. -vagyis adott időszakban, mindenki ugyanannyit kap.
Amire Te gondolsz, az a GYED lehet.
Szia!
Ha fizetés nélküli szabadságra mész, akkor 30 nap után megszakad a biztosításod, így elvész az eddig megszerzett biztosítási időd, és a számítás alapját képező eddig elért jövedelmed.
Ha megszűnik a munkaviszonyod ugyanez a helyzet, ha nem találsz 30 napon belül másik munkahelyet.
(és végkielégítés nem jár, ha január óta dolgozol ott...3 év után írja elő a Munka Törvénykönyve)
Le kellene győznöd a félelmedet:) Annyira sok ember vezet télen is. Pont Te ne tudnál? :)
Szia ájrin!
Ha fizetés nélküli szabadságra mennék, akkor ez menniben változna? Jelent az valamit a GYED és GYES meg egyebek számításáben?
És Ha kirúgnak közös megegyezéssel?
Azért kérdezem, mert még nem sikerült a baba, viszont én úgy vállaltam el januárban ezt a munkát, hogy számítottam rá, hogy nem kell már sokáig dolgoznom, mert terhes leszek. Sajnos ez egyre jobban kitolódik, én viszont nem tudok-merek vezetni télen. Félek a jégtől, a megcsúszástól, még ha más vezet akkor is. Így pedig ez elég gáz, mert a munkám autóvezetéshez kötött.
Remélem nem írtam le bonyolultan. Szóval most hamarosan valami megoldást kell kitalálnom.
Vagy az, hogy megbeszélem, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyomat és akkor kapok egy csomó végkielégítést, vagy a másik megoldás, hogy fizetés nélküli szabadságot kérek, viszont ennek nem tudom mi lenne a következménye, ha teherbe esek?
Előre is köszi, ha válaszolsz!
Teljesen érthetőek az indokaid, nem kell magyarázkodnod:)
Ebben az esetben, ha 2009-ben szülsz, akkor az irányadó időszakod a 2008-as év. Rád is vonatkozik, hogyha elmész táppénzre, hogy lényegtelen ebben az esetben, hogy meg van-e a 180 napi jövedelmed, mert azért nem lenne meg, mert táppénzen lennél. De meg lesz, mert az év első fele már így is elmúlt. De ez mindegy is.
Hogy a táppénz alapja mi, az nem az az összeg, ami után adót fizetsz, hanem ami után egészségbiztosítási (egyéni) járulékot fizetsz. Hogy a gépkocsi költségtérítésed ebbe a kategóriába esik, vagy nem, ezt nem tudhatom...kérdezd meg a bérszámfejtőtöket. Van egy adómentesen adható összeg, ami után semmit nem fizettél, de ha efölött ad a munkáltató (mert szeret téged:) ) akkor az adó és minden köteles, és akkor elvileg egbizt. járulékot is kellett fizetned utána.
Ezt így látatlanban nem tudhatom.
1992 óta folyamatosan dolgozom, ugyanazon a munkahelyen. márciusban szeretnék szülni.
Mivel nehéz munkát végzek, megfordult a fejemben, hogy nem sokáigszeretnék dolgozni. A nehéz munka alatt azt értem, hogy laptopot és nyomtatót meg iratokat cipelek, autózok negyed magyarország területén minden nap. Stresszes munka. Sokszor kell hajnalban kelnem, van, hogy 12-14 órát is úton vagyok és még otthon is kell dolgoznom. Szóval lelkileg és fizikailag is megterhelő ez a munka számomra már most is. Télen aztán meg pláne nem kockáztatnám a jeges utakon a nehezen összehozott babánkat. Tulajdonképp ez a munka csak szükségmegoldás volt. Nem fizet rosszul és csak addig akarom csinálni, amíg nem esem teherbe. Az alapbéremen felül még a gépkocsira is kapok költségtérítést, ami után fizetem az adót. Akkor ezek szerint, ez is beleszámít a juttatásokba, ugye?
Köszi a válaszokat!
persze, így van, de ha pontos dátumokat megírsz:
munkaviszonyod (biztosítási jogviszonyod kezdete)
táppénz kezdete, szülés várható ideje, akkor pontosabban is le tudom írni, így csak általánosságokról van szó
ha valaki ez évben szül, akkor terhességi gyermekágyi segély jár neki, 168 napra. Ez esetben az irányadó időszak és a számítás ugyanaz, mint az előző hozzászólásomban, de nincs maximálva.
ha pedig a gyed már következő évben kezdődik - új ellátás- ezért új irányadó időszak: 2008-as év. Dióhéjban,általánosságban, de ennél sajnos sokkal kacifántosabb.
További ajánlott fórumok:
- Nem rendelkezem 3 ledolgozott hónappal, mennyit kapok a gyerek után?
- A bérpótló támogatáshoz 30 munkanap szükséges, ha nem közmunkában szerzem meg a 30 ledolgozott napot, akkor is jogosult vagyok rá?
- Bevitt, -és ledolgozott kcal kapcsolata
- Mennyi ledolgozott nap után jár munkanélküli segély?
- Mit tehet az ember ha a ledolgozott munkájáért nem kap fizetést?
- 2. gyerek után mi alapján kapnám az ellátásokat, ha visszamegyek ugyan dolgozni, de nincs meg 180 ledolgozott napom?