Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mi hiányzik a mai gyerekek életéből? fórum

Mi hiányzik a mai gyerekek életéből? (beszélgetés)

1 2
31. Enissa (válaszként erre: 22. - Boldogzokni)
ma 15:26

Legtöbbször úgy mentem velük kirándulni, vagy a Városligetbe bicajozni, hogy volt + 4-6 gyerek.

Így, ha akarták engem is bevonhattak a beszélgetésekbe, netán játékba, meg is tették szívesen. Már felnőttek és szokták mondani, milyen büszkék voltak, hogy az anyukájukra irigykedtek a barátaik.

Ez más téma: A fiamnak volt egy osztálytársa aki gonoszkodott vele, nem tudtam már mit tenni.

Meghívtam egy szülinapra őt is, a gyerek soha többet nem piszkálta. Igaz a fiam nem barátkozott vele, nem tudta megkedvelni, de nem panaszkodott többet soha.

30. michelle.r (válaszként erre: 12. - Boldogzokni)
ma 15:01

Ez én most is szoktam csinálni. Mezítláb sétálok a Margit szigeten, fekszem a fűben a Gellért hegyen, ücsörgök egy padon, és bámulom a felhőket.

Szerintem egy csomó mindenről nosztalgiázunk és közben elfelejtjük, hogy a legtöbb dolgot most is megtehetnénk. Csak eszünkbe se jut. És ha mi nem csináljuk, miért tennék a gyerekek.

29. Enissa (válaszként erre: 28. - Globus)
ma 14:41
Nekem van most is, piros. Az árát nem írom le. :D
28. globus (válaszként erre: 27. - Enissa)
ma 14:36
Egy fillért nem adnék érte, annyira utáltam régen.
27. Enissa (válaszként erre: 18. - Globus)
ma 14:32
A CONVERS cipő, ami kb. a régi teniszcipőnek felel meg, 18-19 ezernél kezdődik, és a vége a csillagos ég.
ma 14:24

Fiam azt mondja, hogy boldog gyerekkora volt. Ugyanazzal foglalkozott mint én: zongorázott, mac skákkal játszott és olvasott, igen, és a számíitógépes játékok, a nap 24 órája ritkán volt elég.

Fiatal felnőttként a informatikus a munkája, sokat olvas, zenél, már nemcsak zongorán és kényezteti a 2 macskánkat.

Szerintem nem hiányzott neki semmi, mint ahogy nekem sem; jó alapozás volt mindkettőnknek a gyerekkor.

Persze azért sokat utazunk is.

25. libikóka (válaszként erre: 18. - Globus)
ma 14:13
Több,,van amelyik kicsivel,,de inkább dupla.
24. libikóka (válaszként erre: 17. - Globus)
ma 14:12
Igen:))
23. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 21. - Boldogzokni)
ma 14:12
Úgy fogják gondolni. Pont azok miatt (is) , amiket leírtál.
22. boldogzokni (válaszként erre: 17. - Globus)
ma 14:10
Egy 10 évest én nem is engedek kiserdőre, ide-oda. Már csak a kóbor kutyák miatt se - de sajnos az emberi tényezők miatt se. Ha muszáj, inkább megyek velük bandázni.
21. boldogzokni (válaszként erre: 19. - Smaragdzöld 🐉)
ma 14:08
Igazad van, nem fogják rosszabbnak érezni, hiszen nincs összehasonlítási alap. Remélem majd úgy gondolják, hogy jó volt, a sok kirándulás, társasozás, a közösen elvégzett munka eredményei miatt.
20. boldogzokni (válaszként erre: 16. - Ágio8405)
ma 14:07
Ismerem, már hallottam. Nagyon érdekes és jó anyag.
19. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
ma 14:00

Ne aggasszon, hogy miként fognak visszagondolni a gyerekkorukra! A mostani gyerekek semmivel sem fogják rosszabbnak érezni a gyerekkorukat, mint az előttük járó/járt generáció. Ők ebbe a digitális világba születtek bele, ebben élnek.

Az életüket nem tudod lassítani, fékezni. Felgyorsult világban élünk mindannyian.

Egy bizonyos természetes aggódás minden normális szülőben zsigerileg benne van. Akiben nincs, ott nagy probléma van.

A szülők (én is) hajlamosak időnként nosztalgiázni, visszaemlékezni a saját gyerekkorukra. Ez rendben is van. De összehasonlítani a mostani gyerekekével nem lehet, nincs is értelme.

Mesélni lehet a saját gyerekkori emlékeinkről. Felér egy könyvből olvasott mesével.

Az együtt töltött időnél jobb nincs. Márpedig az idő az, amiből - úgy érezzük - kevés van. De a gyerekekkel töltött idő fontos. Kinek kevesebb, kinek több, de jusson idő a gyerekre!

Ne érezd, hogy alulmaradtál. Nem maradtál alul, csak vannak dolgok, amik nem varászütésre mennek.

Ja, és végre egy - számomra - jó téma! 🙂

18. globus (válaszként erre: 16. - Ágio8405)
ma 13:47
Mamámnak az verte ki legjobban, emlékszem, hogy az ő idejében 40 Ft-ba kerülő dorgó, amit most conversének hívnak, 800 Ft. Eppen ma reggel láttam valaki lábán :) Gondolom, most 8000.
17. globus (válaszként erre: 4. - Libikóka)
ma 13:44
Gondolom, ezalatt nyugodtan tették a dolgukat. Végezték a házimunkákat, tudták, hogy biztonságban vagyunk. Ha ma kimegy egy tíz éves játszani a kiserdőre, és 5-6 órán át nincs hír róla, megfagy a vér.
16. Ágio8405 (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
ma 13:44

Hallgasd meg a Friderikusz podcastben a generáció kutatóval készített interjúkat. Talán az megnyugtat kicsit és segít jobban elfogadni hogy régen sem volt jobb most sem lesz rosszabb, csak más.

Sokat változott a világ az elmúlt 20-30 évben, de ahogy neked ez nem tűnik normálisnak, nekik pont ez lesz a normális a természetes. Teljesen más emberek már most ( ez neurológiailag is kimutatott) de ettől lehet és lesz is boldog kiegyensúlyozott életük. Nagyanyáinknak is sok minden kiverte a biztosítékot a mi gyerekkorunkból. Ez az élet rendje. Az idősebb generáció mindig jön a bezzeg az én időmben szöveggel…

15. libikóka (válaszként erre: 10. - Enissa)
ma 13:39

Hogyne lett volna,,amiről írtam,,az nem az én gyerekkorom volt csak,,hanem még nagyon sokaké.

Görögtánc által említett,,bandázás(jó értelemben) teljesen természetes volt.

ma 13:38
Semmi. Minden kornak megvan a maga szépsége és sajátossága. Régen sem volt kolbászból a kerítés. Akkor az volt, most ez van. Ne stresszeld magad. Reméljük mindenki kiveszi a neki való jót a kosárból. Felnőnek, ahogy mi is. Alkalmazkodnak, ahogy mi is.
13. globus (válaszként erre: 3. - Amaunet)
ma 13:37
Nekem is ez ugrott be a kérdést látván. Szinte minden társas jó, ami történt velünk gyerekkorunkban, a szabadban volt. Mindenesetre el kellett menni valahová, nem a szobában. Még télen, rossz időben is.
12. boldogzokni (válaszként erre: 10. - Enissa)
ma 13:37
Nekem megadatott. Felhőnézős, fűben fekvős, fűszál és papsajt rágcsálós, nyári napok.
11. boldogzokni (válaszként erre: 9. - Görögtánc)
ma 13:35
Mert online bandáznak most már.
10. Enissa (válaszként erre: 5. - Boldogzokni)
ma 13:32

Szerintem olyan sosem volt. Gondolj bele nagyapáinkat, főleg vidéken munkára fogták. Szántottak, vetettek, állatokra vigyáztak, a lányok főztek, mostak, vasaltak.

És nézem a Face oldalon, hogy írják, milyen boldogok voltak.

Igen, az idő megszépít mindent.

De amikor a neten játszik a gyerek, az is kikapcsolja. Vannak ott minőségi játékok is.

Engem is kikapcsol pl. a Hoxa is munka után, vagy közben, ha eltudok csípni néha 1-1 pillanatot.

A lényeg, Te járj előtte példával, mutasd meg neki mi számodra az érték, te vagy a minta előtte.

Ha beszélgetsz velük sokat mindenről, az megéri hidd el. Nálunk nem volt, nincs tabutéma.

9. Görögtánc (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
ma 13:24
A “ bandázás” Egyre kevesebb gyereket látok menni csoportosan ide-oda, focizni, bringázni csapatban. Falun élek, vannak gyerekek, de alig látok ilyesmit. Engem annak idején alig lehetett beparancsolni :/
8. plavalaguna (válaszként erre: 2. - Enissa)
ez pontosan így van. Amennyit az ilyen gyerek kütyüzik, az meg belefér.
7. libikóka (válaszként erre: 6. - Boldogzokni)

Igen ezért is írtam a végére, hogy nem tudom hogy csinálták.

Már én sem tudtam ilyenféle szabadságot adni nekik,,amikor reggeltől estig csinálhattak figyelő szemek nélkül bármit.

A bármit -hez azért hozzátartozik,hogy nagyon is tudtuk merre van az arra.Megvoltak a kis stiklik,,de soha semmi baj nem lett.

Meg igen a külvilág is változott.

6. boldogzokni (válaszként erre: 4. - Libikóka)
ma 13:20
A biztonság is nagyobb volt, azért is jobban el lehetett engedni a kezüket. Bár akkor is történtek rossz dolgok gyerekekkel, csak talán nem is tudtunk róla, nem jutott el hozzánk. Azt hittük, velünk semmi sem történhet. Ma már szorosabb felügyelet kell, legalábbis én mindig szeretem tudni, hol és merre vannak a gyerekeim, kivel és mit terveznek.
5. boldogzokni (válaszként erre: 2. - Enissa)
ma 13:18
Nem is csak a kütyü, csak hogy olyan gyorsan élnek, kevés az unatkozós, álmodozós, teljesen szabad és gondtalan idő.
ma 13:04

Nekem a szabadság jut az eszembe.

Amikor a nyarakon reggel lementél a többiekkel együtt az udvarra,,vagy a házak közé,vitted a rollered,biciklid,labdád,stb.

Még ebédelni sem akartál felmenni,,mert jó volt lent.

Akkor meg sem fordult a fejemben,,hogy ennek milyen haszna volt, ma már tudom.

Azt sem értem hogy csinálták a szülők,,mert kb. csak akkor kerestek minket ha valahová menni kellett.Vagy kajálni azért felhívtak:)

3. Amaunet (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
ma 12:55

"Mi hiányzik a mai gyerekek életéből?"

A természetközeliség.

2. Enissa (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
ma 12:44

Minden kornak voltak szépségei a gyermekkorban.

Sokan tévesen gondolják, hogy csakis a régi lehetett szép.

A modernizáció is belefér.

Úgy gondolom, aki olvas a gyerekéneknek, gyermekeinek babakora óta, hordja játszóra, társasozik, kreatívkodik velük, kirándulni, közösségbe viszi, sportol a gyerek, nem a versenysportra gondoltam, persze, ha a gyerek szereti az sem ördögtől való, az 1000% , nem a kütyüjével lesz elfoglalva.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook