Mi az a "karob"? (tudásbázis)
Sziasztok,
kimerítő volt az info, nagyon köszönjük. Már hallottam a karobról, de nem tudtam, mi az, azt hittem, valamiféle édesítő.
A belőle készült étkeket cukorbetegek fogyaszthatják?
Köszi a választ előre is.
Ezt találtam a karobról.
Eddig én sem hallottam róla.
De most okosabb lettem...
:)
A karob
A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek. Sokan nem tudják mire használhatók, milyen előnyeik vannak. Röviden foglaljuk össze, mit kell tudni róluk.
TÖRTÉNETE, EREDETE
A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia L.) terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. Termését igen értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják a mai napig. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.
A hüvelyben található szárított magok annyira egyformák, hogy az ókorban pénzként és (súly) mérőeszközként is szolgáltak. A maggal eleinte csak aranyat, később évszázadokon át drágaköveket is mértek (1 karát 0,2 g). Ahány mag súlyának felelt meg a kő, annyi volt az értéke.
JELLEMZŐI
A szentjánoskenyérfa mediterrán vidéken őshonos, nagy területen termesztett, szép, mutatós növény. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A hüvelyesek családjába tartozik. Tojásdad, párosan szárnyalt levelű, örökzöld fa.
Lapos, édeskés, feketés, 10-25 cm hosszú, 3-6 cm széles, 1-3 cm vastag, húsos, cukros hüvelytermését szárítva csemegeként fogyasztják. Fontos, hogy csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Megőrölt magja karobporként (carobpor) és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba.
ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A karobpor tápanyag-összetétele:
Energia: 222 kcal/100 g
Fehérje 5 g/100 g
Zsír 1 g/100 g
Szénhidrát 89 g/100 g
A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.
FELHASZNÁLÁSA
A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.
A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.
KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY
Hozzávalók 50 darabhoz:
tojás 4 db
porcukor 250 g
vaníliás cukor 1 cs.
margarin 150 g
finomliszt 350 g
zabpehelyliszt 150 g
sütőpor 2 cs.
tej 500 ml
karobpor 50 g
kókuszreszelék 100 g
Elkészítési módja:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
KAROBKRÉM
Hozzávalók 10 személyre:
tej 100 ml
tojás 3 db
kristálycukor 100 g
karobpor 50 g
pudingpor (tejszín ízű) 80 g
Elkészítési módja:
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.
KAROBOS VANÍLIATURMIX
Hozzávalók: 10 személyre
tej 2000 ml
méz 100 g
karobpor 50 g
vaníliás cukor 1 cs.
őrölt fahéj +
Elkészítési módja:
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)
Veresné Bálint Márta
dietetikus
A karob
A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek. Sokan nem tudják mire használhatók, milyen előnyeik vannak. Röviden foglaljuk össze, mit kell tudni róluk.
TÖRTÉNETE, EREDETE
A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia L.) terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. Termését igen értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják a mai napig. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.
A hüvelyben található szárított magok annyira egyformák, hogy az ókorban pénzként és (súly) mérőeszközként is szolgáltak. A maggal eleinte csak aranyat, később évszázadokon át drágaköveket is mértek (1 karát 0,2 g). Ahány mag súlyának felelt meg a kő, annyi volt az értéke.
JELLEMZŐI
A szentjánoskenyérfa mediterrán vidéken őshonos, nagy területen termesztett, szép, mutatós növény. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A hüvelyesek családjába tartozik. Tojásdad, párosan szárnyalt levelű, örökzöld fa.
Lapos, édeskés, feketés, 10-25 cm hosszú, 3-6 cm széles, 1-3 cm vastag, húsos, cukros hüvelytermését szárítva csemegeként fogyasztják. Fontos, hogy csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Megőrölt magja karobporként (carobpor) és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba.
ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A karobpor tápanyag-összetétele:
Energia: 222 kcal/100 g
Fehérje 5 g/100 g
Zsír 1 g/100 g
Szénhidrát 89 g/100 g
A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.
FELHASZNÁLÁSA
A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.
A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.
KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY
Hozzávalók 50 darabhoz:
tojás 4 db
porcukor 250 g
vaníliás cukor 1 cs.
margarin 150 g
finomliszt 350 g
zabpehelyliszt 150 g
sütőpor 2 cs.
tej 500 ml
karobpor 50 g
kókuszreszelék 100 g
Elkészítési módja:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
KAROBKRÉM
Hozzávalók 10 személyre:
tej 100 ml
tojás 3 db
kristálycukor 100 g
karobpor 50 g
pudingpor (tejszín ízű) 80 g
Elkészítési módja:
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.
KAROBOS VANÍLIATURMIX
Hozzávalók: 10 személyre
tej 2000 ml
méz 100 g
karobpor 50 g
vaníliás cukor 1 cs.
őrölt fahéj +
Elkészítési módja:
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)
Veresné Bálint Márta
dietetikus