Mi a megoldása ennek a matek feladatnak? (tudásbázis kérdés)
Tegyél még fel ilyeneket! Nagyon jól elszórakoztunk rajta.:)))
Lehet, hogy csak én.:)))
Hm, nem is gondoltam volna, hogy ilyen aktiv lesz ez a fórum, én már rég elfeledtem, hogy volt ilyen matekpélda is :D
De belefér, matematikailag ez egyáltalán nem zárja ki :) Ha csak 1 oldala lehetne 1 cm, akkor ugy lenne megadva, hogy CSAK az egyik oldala, vagy éppen 1 oldala 1 cm :)
Nem!
"egyik oldala 1 cm, és két olyan oldala is van, amely nem nagyobb, mint a hozzá tartozó magasság"
Ebbe szerintem nem fér bele, hogy két oldala is lehet 1 cm-es.
Bonthatod a pezsgőt!:-)
Megerősíteni tudom az előttem írókat,két megoldás van.
nem olvastam végig a válaszokat, de viszonylag gyorsan bebizonyítható, hogy két ilyen háromszög van, mindkettő egyenlő szárú derékszögű: az 1 cm-es befogójú, illetve az 1 cm-es átfogójú.
Két megoldás jó,mert nem egy oldala 1cm,hanem egyik oldala 1cm,ami nem zárja ki,hogy másik oldala is lehet 1cm.
Ez biztos,megkérdeztem a lányom.
Azt hiszem most pezsgőt bontok! :)
Most már szerintem is Zebracsikónak van igaza! :)
Jó, hogy nem adtad fel!:)))
Ezt csak te értelmezed így.
Akkor most melyik? Mert szerintem mindkettő jó megoldás.
1 cm BEfogójú (nem ÁTfogójú)
Azért van csak egy megoldás, mert nem arról van szó, hogy LEGALÁBB egy, hanem EGYIK oldala 1 cm hosszú. :D
Igen, Zebracsikó megoldása, ami szerinte és Syria szerint az egyetlen jó megoldás: Az 1 cm hosszú átfogójú egyenlő szárú derékszögű háromszög.
Ha akarjuk van. Egy másik ugyanilyen.:)))
Ez jó megoldás,már csak az a kérdés,másik van-e?
Ő azt mondta hogy NE adjam fel.
Oké, nem adom!
Akkor a kérdésem:
Az 1 cm hosszú befogójú egyenlú szárú derékszögű háromszög miben nem felel meg a következő feltételeknek?
1. Egyik oldala 1 cm hosszú
2. Két olyan oldala is van, amely nem nagyobb, mint a hozzá tartozó magasság?
Én értem a dilemmádat, de te nem. :D
Ne hallgass pista55-re! Add fel! A biztonság kedvéért ragassz rá bélyeget is! :D
De érted a dilemmámat, nem?
Nem csavaros. Zavaros. :D Ebben a kérdésben mindenképpen. :)
Most már kíváncsi vagyok a jó megoldásra.Hétvégén jön a lányom,megkérdezem.Matematikát tanít gimiben.Az én matek ötös érettségim már régen volt.
De attól hogy egyik oldala 1 cm, attól még lehet a másik oldala is 1 cm.
Ha én azt mondom hogy az osztályban az egyik gyerek 170 cm magas, attól még lehet más is 170 cm magas.
Vagy csak az én gondolkodásom túl csavaros? :)
Rossz megoldás. :(
A kiírásban egyértelműen arról van szó, hogy az EGYIK oldala 1 cm. :)
További ajánlott fórumok: