Mi a különbség a szamóca és az eper között? Egy kertészetben mindkettőt lehet kapni, de számomra egyik olyan mint a másik. (tudásbázis kérdés)
Sanyikám... Tökéletesen igazad van.
Éveken át dolgoztam kertészeti/ gyümölcstermesztési szakszövegekkel, és az eper bizony szamóca. :D
Hogy a közvélemény nem fogadja el, annak az is az oka lehet, hogy emlékeim szerint ötödikben még úgy tanították: az eper és a szamóca. (Igaz, régen volt már az az ötödik, én 72-ben végeztem az általánost.) De a korosztályom gyerekei ma még aktív szülők, és a gyerek elsődlegesen a szülőtől tanul.
Gyuri bácsi már csak tudja :)
Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik - függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró (lásd: eperajak) és a termetes gyümölcs között.
Igen ám, de ezt a kifejezést a közvélemény - minden botanikai indokoltsága ellenére nem hajlandó elfogadni, és a piacon változatlanul eper néven árulják ezt a finom, ízes, illatos gyümölcsöt.
Pedig a név némi további félreértésre is okot szolgáltat, ti. a fehér és fekete eper (Morus) azokon az út menti fákon terem, amelyek leveleivel valamikor a selyemhernyókat táplálták. A fekete epret viszont nem helyes szedernek nevezni, mert a szeder annak az indázó, többnyire tüskés növénynek a gyümölcse, amely az utak szélén parlagokon - és mostanában már a kertekben is - érleli a fekete, málnaszerű gyümölcsét.
Gyerekkoromban nálunk is volt eperfa, fekete és fehér is. A fekete teljesen befogta a kezünket mikor már finom érett volt. Azóta sem ettem.
A földieper az teljesen más.
Ismerem az eperfát, van fehér és fekete, ha jól emlékszem. Gyerekkorom óta nem ettem.
Szedtem szamócát az erdőbe,ez egy nagyon picike eperszem.
Epret a piacon veszek, illetve márt ott sem. Régen, kilóméterről érezni lehetet az illatát, mentünk az orrunk után, hogy hol árúlják. Most meg, ha az orrom beledugom sem érzek semmit. Bár ez márt igaz mindenre, sajna semminek sem íze, sem illata nincs.
Eper ősi magyar szó,eper eperfán terem. Keletről származó nyelvi kultúránk előbb az eperfát ismerte, azon tenyészett a selyemhernyó.
Szamóca szláv eredetű szó, európai őshonos növényt jelöl, erdei szamóca.
Amit földiepernek hívunk, rokona a szamócának, de amerikában őshonosból nemesítették. Szerintem.
Nah most olvastam utána:
Tiszántúlon eperfa a neve
Dunántúlon szederfa...csak máshol máshogyan hivják.
Mo-n a fehér és fekete eperfa létezik.
Az igazi szeder az az amit bokorról szefnek.
bocsánat, rosszul tudtam:
"Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják."
szóval az igazi szeder a bokron termő szeder.
A fekete eperfa termése az, amit én -tévesen- fán termő szedernek mondtam.
"...feketén bólingat az eperfa lombja.
Zúg az éji bogár..."
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Zavar ha a párod valahol pl. újságban, filmben, neten bombanőket lát? Nem érzed hogy összehasonlít, vagy különbséget lát?
- Mi lehet az oka, hogy férfi-női barátságban mindkettő elismeri a vonzalmat, a férfi mégis a párjánál marad?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- Anyagi, és hagyománybeli különbségek. Tönkreteheti a kapcsolatot?
- Okozhat-e bajt a külsőség közti különbség?