Mi a dorombolás? (tudásbázis)
Mi a dorombolás? Hálapénz.
Stresszes helyzetben meg azzal nyugtatgatja magát - szerintem. A mieink akkor adnak igazán nagy "koncertet", amikor a hűtő előtt ülve várják a vacsijukat.
"Hát a gyúrást elnézném neki, mert belemélyeszti közben a körmeit a karomba."
A gyúrást szopósmacska korából hozta amikor az anyja cicijét gyúrta akkor még nem tudta a karmait kiengedni.
Na! Én most éppen dorombot szeretnék venni, csak sehol sem kapok:((
Szeretnék dorombolni:)))))))
A mi cicológusunk szerint két jelentése van a dorombolásnak.
"Jól vagyok" és "Jól akarok lenni"
A dorombolás mikéntjére két fő elmélet született. Az első (és valószínűbb) az, hogy a hang a gégében keletkezik, a hangszalagok megfeszítése és elernyesztése révén, kilégzéskor és belégzéskor egyaránt. Vagyis a levegő megrezegteti a szalagokat a tüdőbe bemenet és távozás közben is. A hangszalagokhoz haladó idegek másodpercenként húsz-harminc megfeszülést-elernyedést váltanak ki.
A másik, kevésbé valószerű elmélet szerint a vér áramlásának turbulenssé, örvényessé válása váltja ki a dorombolással járó hangjelenséget.
A legújabb elmélet szerint, a dorombolásnak jótékony hatása van. Orvosok kimutatták, hogy a dorombolás a frekvenciájából adódóan igencsak jót tesz a szervezetnek. Akármilyen hihetetlen a csontfejlődésben és a gyógyulásban segíti a szervezetet. Ennek bizonyítékaként a gyakorlatban is alkalmazzák ezt a módszert.
Miért nem dorombol az oroszlán? Szintén a megfigyelésekre alapozzák, hogy csak a csontos nyelvcsonttal rendelkező macskafélék képesek dorombolni, míg a porcos nyelvcsontú macskák nem. Az oroszlán így a dorombolás helyett bömböl. A puma, jaguár, hiúz és gepárd azonban csontos nyelvcsonttal rendelkezik, így ők az üvöltés helyett csendben dorombolnak akár a házikedvencek.)
dorombolásnak nevezzük még azt is, amikor kizárólag magyarországon, a régi parasztok, nemlévén egyéb hangszer, dormbal dobták fel a hétvégi, bulikat. húzta a cigány a hegedűt, brácsát, ütötte cimbalmot, és szólóként, néha nyomattak egy kis dorombot, aztán összefolyt a kettő, és ekkor már aktívan részt vett a félig szájba vett hangszer, a népi hangkeltésben.
sztori:
ezelőtt vagy 10 évvel , volt egy új barátnőm.
nem tudtam hogy kéne baromi nagy meglepetést okoznom.. ami poénos is.
utam éppen egy hanszerbolt meleet vezetett el, és megláttam egy dorombot a kirakatban.
bementem, megvettem, volt vagy 100- ft.
eljött az este, és egy óra élénk lamúr után, megkérdeztem, hogy doromboljak-e? neki.....
azt rebegte könnyes szemmel igen........
erre elővettem a dorombot,, és doromboltam:))))))))))
szereteszét szakadtunk a röhögéstől:))))))
Természetlesen: Dorombolás
Az emberek kacagnak, a kutyák a farkukat csóválják, a macskák pedig dorombolnak, amikor elégedettek a világgal. Ám kiderült, nemcsak örömükben dorombolnak: ezt a furcsa hangot hallatják akkor is, ha megijednek vagy megsérülnek.
A nőstény macska dorombol szüléskor, és később is dorombolva beszélget kicsinyeivel. Beszélgethetnének nyávogva is, ám a kicsi nem tud egyszerre nyávogni és szopni is, míg dorombolni és szopni annál inkább. A vakon születő kiscica valószínűleg dorombolva meséli el anyjának, hogy érzi magát új környezetében. „Mama, itt vagyok! Jó melletted lenni!”– dorombolja, az anyaállat pedig megnyugtatóan visszadorombol: „Örülök neked. Egyél csak, kicsim!”
Hogyan keletkezik a doromboló hang? Pontosan a kutatók sem tudják, csak sejtéseik vannak. A hang valószínűleg az állat gégéjében jön létre a hangszalagok megfeszítésével és elernyesztésével. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, amelynek hatására a szalagok másodpercenként húszszor-harmincszor is megfeszülnek, majd elernyednek. Mivel az agy ezeket az üzeneteket a be- és kilégzés során is folyamatosan küldi, a doromboló hangot folyamatosnak érzékeljük.
A kiscicák születésüktől fogva tudnak dorombolni. Valószínűleg azért alakult ki ez a képességük, mert jelentősen elősegíti az életben maradásukat. A dorombolás ugyanis jótékony hatással van a csontfejlődésre. Végeztek olyan kísérleteket, melyekben azt vizsgálták, milyen hatással van a dorombolás a törött emberi csontok gyógyulására. Kiderült, hogy azoknak a betegeknek a csontjai gyorsabban gyógyultak, akiknek macska dorombolt az ágyukban, amíg lábadoztak. A macskák éjszakai vadászataik során karcolásokat, horzsolásokat, sebeket, sőt néha töréseket is szereznek. A dorombolással valószínűleg képesek sérüléseiket begyógyítani.
Nem csak a házimacskák dorombolnak. E furcsa hangra többek között képes a vadmacska, a puma és a gepárd is. Más nagymacskák, például az oroszlán, a leopárd vagy a jaguár viszont a finom rezegtetés helyett inkább kieresztik a hangjukat, és nagyokat bömbölnek.
lehet, és akkor azért dorombol,mikor fél.
csak azt nem értem, hogy miért teszi ugyanezt, ha valamivel felbosszantom...:-) de az is lehet, hogy csak az én macsom ilyen lüke...