Mérleg nélkül milyen recept alapján tudnék szilvásgombócot készíteni? (tudásbázis)
A krumpli mennyiségétôl függetlenül egy tojást mindig szoktam beletenni,még nem fordult elô,hogy kemény lett volna tôle a tészta.
A krumplit héjában,vagy meghámozva,felvágva fôzöd?
Talán majd ez jó lesz: Vegyél négy ökölnyi burgonyát, hámozd meg és enyhén sós vízben főzd puhára. (darabold fel minimum nagyobb hasábokra, vagy kockákra)
Ha megfőtt, áttöröd burgonyaprésen, és kicsit hagyd hűlni. Ha nagyjából kihűlt akkor tegyél bele két egész tojást, pici sót, egy tojásnyi zsiradékot, és annyi liszttel gyúrd össze, hogy jól nyútható tésztát kapjál. Kb. fél centi vastagságúra nyújtsad, vagy ennél vékonyabbra. A szílvákat mosd meg és felez meg. Magokat vedd ki. Készíts egy kis tálbs kristálycukrot és egy teáskanálnyi örölt fahéjjal keverd össze. A kinyújtott tésztákat akkora kockákra vágd, hogy a szílvákat befedje és gombócokat tudsz formálni belőle. Közeben tegyél fel bőven vízet forrni a gombócok kifőzéséhez, csipet sóval. Mielőtt beleteszed a tésztába a szílvákat mindegyiket jól forgasd és a vágott résznél tömd meg a fahéjas cukorral. Van aki még szokott a özepébe egy szem kockacukrot is tenni. Én nem. Ha elkészűltek a gombócok, akkor a forrásban léévő vízbe óvatosan rakd bel, és ha feljön a tetejére még max 2 percig hagyd főni. Közben piríthatsz egy nagy bögrényi morzsát kevés olajon, vagy zsiradékon. De csak szép zsemleszínű legyen, majd zárd le. Ha megfőttek a gombócok, beleforgatod a morzsába, és porcukorral, vagy fahéjas cikorral tálalhatod. A kimaradt tésztából készíts még mellé núdlit is. Ezt is külön főzd, és forgasd meg a morzsában. Ha nem morzsával szeretnéd, lehet még mákkal, vagy diósan is készíteni. ( a tölteléked is lehet bármilyen. túró, lekvár, mák, dió) Ha sokat csinálsz félig főzd meg és lefagyaszthatod amint kihűlt és lecsepegtetted. Így bármikor elő tudod venni, és csak a forrásba lévő vízben kell kifőznöd olvasztás nélkül.
Szia!
Az adatlapomon megtalálod a receptet!
Amúgy én sosem mérem az adagokat,megfôzök egy adag krumplit,áttöröm,ha kihûlt hozzáadom a tojást,csipet sót,olajat,majd apránként kezdem a lisztet beledolgozni.A lényeg,hogy se túl ragadós,se túl kemény tészta ne legyen.
További ajánlott fórumok:
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Csirkefarhátból ki mit szokott készíteni?
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..