Mered-e vásárolni a gluténmentes terméket? (beszélgetés)
Merem. Amúgy azt is ráírják, ha olyan üzemben csomagolták ahol gluténeset is. De vigyázat, mert a nagy feliraton az van néha, hogy gluténmentes és csak alatta kisbetűvel a szövegben, hogy olyan üzemben csomagolták mégis.
Mint megtudtam, az üzleteknek kötelességük lenne biztosítani az allergénmentes csomagolatlan termék elkülönített kezelését. Azaz külön vágóeszköz, fogóeszköz, pult. Ha viszont az üzlet ezt nem képes biztosítani, kötelesek tájékoztatni a vásárlót, hogy az allergén mentes élelmiszert ételallergiás nem fogyaszthatja. A kereskedők viszont egyikről sem tudnak semmit. Ez egy életszerűtlen rendelet.
azért a laktóz intolerancia és a lisztérzékenység nem említhető egy lapon. Aki valóban allergiás a gluténra annak egy molekula is gondot okoz. A laktóz fogyasztása nem vált ki allergiás rekciót, maximum hasmenést, de egy kis laktóz szennyezettség szerintem nem okoz látható tüneteket
Pffffffffff... ördögi kör. :/
Viszont elérkeztünk egy nem elhanyagolható szempontig. Vevőt tájékoztatja a cég , milyen allergént tartalmaz az élelmiszer, illetve szerepelnie kell bizony annak is, hogy a gyártósoron mivel érintkezett. Illetve mentes-e tőlük. Addig áll egy felvágott esetén az igazolás, míg a termék jellegéből adódóan nem szel belőle a kereskedő. Üzletben képtelenség megoldani az elkülönített kezelését. Így ha gond van az üzlet, az eladó eshet a felelősség alá. Ők a védtelenek, így rés van az élelmiszer biztonság hálóján. Ki védi meg ilyen esetben az eladót?
Köszi! nagyon jól hangzik, kipróbáljuk mi is.
nekem még nem volt bajom elore csomagolt mentes kajatol. na de mindenki mas.lehet o erzekenyebb es maskent reagal....
igen.mert - többek kozott - glutenallergias vagyok
hat ha vanalki sulyosan allergias, akkor igen, valoban igy kell eljarni.
Na figyelj csak:
Összetevők:
250 g csirkemell
Ízlés szerint só, bors, fokhagyma, erős paprika vagy zöld fűszerek
Elkészítés:
A csirkemellet összekockázzuk, egy magasabb falú tálba rakjuk és hozzáadjuk a kívánt fűszereket. Sót és borst mindenképpen érdemes beletenni, de ízlés szerint paprikával, zöld fűszerekkel vagy erős paprikával bolondítható.
Az egészet botmixerrel pürésítjük és ha szép egyenletes, alufóliára rakjuk, összetekerjük, a végeit jó szorosan összetekerjük, hogy egy szép szoros és feszes rúd legyen belőle. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30 percig sütjük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni, leszedjük az alufóliát és hidegen vékony szeletekre szeljük. A legegyszerűbb hűtő hidegen szelni. Mondanom sem kell, hogy a bolti elbújhat mellette és sokkal olcsóbb, mint egy jó minőségű csirkemell sonka.
Szerintem próbálja ki az ismerősöd!
Nem tudom, én erről még sosem hallottam. De, ha így is van sokat akkor sem lehet tenni. Ami kereskedelmi forgalomba kerül abban lehet akármi. Csak egy megoldás van. Csinálni kell egy saját farmot, ott lehet gazdálkodni, meg speciális gépeket, eszközöket beállítani az allergén anyagok kiszűrésére.:D
Elhangzott a diétás főző műsorban is, hogy a gluténmentes ételt külön edényben kell készíteni, más keverő kanalat /de nem fakanalat/ kell használni. Bizonyos esetekben, a mikroszkópos méretű felületére rakódott allergén is komoly gondot okoz.
Mi is vesszük a laktózmentes termékeket, de meg sem fordult a fejemben, hogy problémát okoz, ha ugyanazon a gyártósoron megy le, vagy ugyanazzal a késsel szeletelnek fel valamit, mint a hagyományosakat. Nagyon minimális allergiát kiváltó anyag kerülhet úgy beléjük szerintem. Annyinak nem szabad problémát okozni. Akkor ily módon az utcára sem mehetünk ki, meg étteremben sem ehetünk, mert elkapunk valami fertőzést. Amúgy én sem hinném, hogy külön gyártósor lenne ezeknek a termékeknek.
Köszi! A kérdésem azért tettem fel, mert a felvágottaknál is ki kell tenni a rendelet szerint azt a bizonyos 14 anyagot tartalmazó listát. Csak épp azt szeretném megmutatni, hogy értelmetlen. Mármint erről rendeletben határozni. Hiszen kivitelezhetetlen üzletben betartani az elkülönítetten kezelését. Mert tájékoztatni kell a vásárlót. De itt nem valós infót kap. Csak azt tudja meg, hogy allargénmentes volt. Mire Ő megveszi, már nem azt.
NEm hiszem, hogy a gyárban külön vágógépet tartanak fent csak és kizárólag ezeknek a termékeknek a darabolására. Ott is ugyanazzal szelnek mindent, sőt ugyanarról a szalagról jön le minden :/
Hát most gondolj már bele abba, hogy minden szirszarra rá van írva, hogy nyomokban mogyorót, diót és egyéb csonthéjasokat tartalmazhat. Én halálosan allergiás vagyok minden csonthéjasra, ezért aztán pláne tudom, hogy a múltkor a tonik, múlt héten pedig a mirelit sóska csomagolásán láttam ezt a feliratot. Mi ebből a tanulság? Ugyanabban a gyárban nagyon sok féle terméket készítenek ugyanazon a szalagon, ugyanazokkal a gépekkel. NEm fog jobban járni az ismerősöd az előre szeletelt védőgázas termékekkel sem, mert hidd el, azok is ugyanarról a szalagról jönnek, mint a nem gluténmentes társaik.
Milyen tapasztalataitok vannak az allergénmentes / tejcukor, tojás, szója, glutén, stb./ csomagolatlan termékekkel. Gondolok itt a felvágottakra. Meritek-e venni a gyártó által gluténmentesként forgalomba hozott felvágottat? Csak azért kérdezem, mert hiába készül külön gyártósoron, a boltban ugyanazon a vágófelületen szeletelik, azzal a késsel, mint a hagyományosat. Ismerősömnek állapotromlást eredményezett, mikor ily módom vett belőle. Ő még kezdő lisztérzékeny.
További ajánlott fórumok: