Mennyire mérgező a liliom? A szobában 1 szál virágtól lesz bajunk? (tudásbázis)
Annyi, hogy eros az illata es az arra erzekenyeknek fejfajast, emelygest, esetleg rosszulletet okozhat kulonosen zart terben.
En kimondottan vadaszom a szentantalliliomot, hogy vihessek a lakasba egy csokorral.
Úgy tudom, nagyon sok oxigént használ el, ezért nem szokták ajánlani, hogy zárt térben ott legyen az ember közelében, mert elhasználhatja a levegőt. Nem tudom, egynek is ilyen hatása van-e, de én inkább nem szoktam kockáztatni. Tehát nem az illata, hanem az oxigénigénye miatt "mérgező", megfulladhat az ember tőle. De ismétlem, nem tudom, mekkora mennyiségben okozhat bajt. A legjobb lenne utánaérdeklődni szakemberektől.
Amúgy nincs olyan helyiség a lakásban, ahova éjszakára kitehetnétek? Nappal meg vissza lehet hozni és örülni neki.
A kertészek egyik kedvenc virágja a fehér liliom, ami szép magasra megnőhet, ám a néphit szerint tilos zárt térben tartani a növényt, mert akár halált is okozhat. A félelem nem alaptalan, ugyanis a fehér liliom mérgező.
A legnagyobb veszélynek a gyerekek és a macskák vannak kitéve, emiatt rájuk nagyon oda kell figyelnünk, ha a közelben fehér liliom található. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és valaki eszik a virágból, akkor az illetőt azonnal kórházba kell szállítani.
A mérgezés tünetei a hasfájás, hidegrázás, hányás, émelygés és hasmenés. Extrém esetben halál is bekövetkezhet. Mivel a fehér liliom fogyasztása után félelmetes reakciók jelentkezhetnek, ezért orvosi segítségre van szükség.
A néphitből tehát az igaz, hogy a fehér liliom mérgező, de arra nincs semmi bizonyíték, hogy a virág illata képes lenne halált okozni. Az viszont biztos, hogy amennyiben szeretnénk ezzel a virággal dekorálni az otthonunkat, akkor csak egy-két szálat használjunk, mert egy raktárnyi liliom illata nagyon tömény lenne.
Az illatos liliom mar juniusban elviragzott.
A kiralyliliom meg szinte budos.
További ajánlott fórumok:
- Hány fok van a szobában, ahol most vagy?
- Abnormális ha egyedülállóként egy szobában alszom gyerekeimmel?
- Altatás külön szobában
- Ducik-kezdésnek tekerés...a szobában
- A fölöttünk lakó szomszéd éjjel-nappal dübög, futtatja a a szobában a kutyáját, és a gyereke is tigrisbukfenceket hány a fejünk fölött.
- Ti egy szobában vagytok a babával?