Melyik puli kennelnél érdemes kölyköt venni? (tudásbázis kérdés)
Mindkettotoknek valasz:
Valoban, nem kotelezo tenyesztotol venni. De mivel igyis kb. 1000 km-t kell autokaznom erte oda-vissza, partizezer forinton mar igazan nem mulik. Tovabba befogadott kutyaval vannak rossz tapasztalataim, egy-ket rossz szokasarol (mindenekelott a csavargasrol) nem tudom leszoktatni, ha megfeszulok, se. Ezt ki lehetne kuszobolni egy kolyok "beszerzesevel". A masik meg, hogy en bizom a tenyesztok kutyaismereteben, tapasztalataiban, es hogy olyan kolykot valaszt nekem (temperamentum szempontjabol legalabbis), amilyet szeretnek. Nem ket hetre veszem a kutyat, legalabbis remelem. Nekem ennyit meger a dolog.
Hat, csak affele hobbi-biogazdasag, mindketten dolgozunk a ferjemmel mellette. Amstaff-mudi-sharpei kevereket meg el se tudom kepzelni, milyen lehet :D Majd muti kepet rola! Karakterre milyennek tunik?
Medo kutya meg, hat igen, helyes kutya. Es egy legyet se bantana, de tenyleg. Mondjuk munkakutyanak abszolut alkalmatlan, de azert szeretjuk :)
Dontottem amugy (miutan senki nem irt semmit a kerdesemre :D), es felhivtam a Cseri-Subas kennelt. Nagyon kedvesek voltak, rendes tenyesztonek tunnek. Most pont lennenek feher puli kiskutyak, de nekunk meg korai, rendbe kell rakni a haz tajat elobb. De tavasz vegen-nyar elejen valoszinuleg megint lesz kiskutya, remelem, lesz olyan, amilyet szeretnek.
Jaj, nagyon szép!!!
Biogazdaság, hát az tök jó lehet.
Ja neeeem, 10 tyuk volt, meg egy kakas. Meg nemi szaporulat is, amig a francos rokak ki nem szagoltak a terulj-terulj asztalkamat. Aznap, amikor a fiam szuletett, es sotetedes utan ert haza a ferjem, 8 (!!!) tyukot vittek el egyszerre.
ugyhogy most 3 tyukocska van, kakas nelkul, ennyi melle nem lehet tartani. Nem hiszem amugy, hogy visszaallok, mert biogazdasagunk van, es Ausztriabol kell hozatni a biotyukokat, maceras.
A masik kutya egy golden retriever (anyuka) es kras-medencei juhasz (apuka) keverek. Utobbi elsorangu haz- meg mindenfele-orzo, de a mienk sajnos - vagy nem sajnos, mar beletorodtem, olyan, amilyen - teljes mertekben az anyja karakteret orokolte. Nagy, hebegabajsz jatekkutya, aki meg a csivavanak is hanyatt vagja magat. Ez van :)
Szerintem is :))
Egy kutyank mar van, tyukorzes celjabol lett beszerezve, de tojik ra. Egyszer megtortent, hogy bekesen szundikalt a hazaban, mikozben tole 30 meterre egy ragadozomadar (nem lattam pontosan, milyen) darabokra tepett egy tyukot :(((
Mondjuk a tomeges tyuktartast mar feladtam, ugyhogy ha oriz a puli, oriz, ha nem, hat nem. De a tereloosztone szerintem is sok derultseget fog okozni :)))
Szép, én szeretem :) A falvak központjában van egy kis tömörülés, de amúgy jobbára szétszórt házak, kisebb-nagyobb telekkel, azon szőlős, gyümölcsös és/vagy olajfák. Ide nem költözik, akinek büdös a földet túrni :))
Úgy olvastam, hogy a puli mindent terel, ami szerinte a "csordához" tartozik. Tyúkot, macskát, gyereket... :D De amúgy ez egy azon kérdések közül, amit fel szándékozom tenni a tenyésztőnek, hogy hogyan kell megtanítani a kutyát rá, hogy ne bántsa, hanem őrizze, terelje a tyúkokat. Nem lenne hátrány, mert én sajnálom levágni a szárnyuk végét, ennek eredményeképpen persze átrepülok a kerítést, és hajlamosak elkóborolni (no nem messze, csak a szomszéd telkére, aki ezen csak röhög, de akkor is...)
Huha, hat, azt elhiszem, hogy ebben a formaban zavaro az allando ugatas... Ha nagy volt az utcatokban a forgalom, mindenkepp.
Bar nalunk az autos- es gyalogosforgalom eleg gyer, van cserebe roka, nyest, nyuszt, goreny, patkany, roka, ozek, mindenfele ragadozomadar, nem beszelve a kornyek kutyairol. Ugyhogy ugatasbol szerintem itt sem lesz hiany, de azt nem is banom, zavarja csak el oket. Eddig 19 tyukunk banta a rendezetlen ragadozoviszonyokat, ha nem vagyunk egesz nap itthon, ki sem merem engedni oket mar.
Igen, tudom, milyen karakter a kutya, es bar sajat nem volt, eleg sokat olvastam rola az elmult evekben.
Terelokutya, ugatos, de azt is irjak, hogy rendkivul tanulekony es alkalmazkodokepes. Ha vegigolvastad az altalad linkelt cikk hozzaszolasait, ott is volt egy-ket delikvens, aki alatamasztotta ezt.
Pont ezert all szandekomban tobb naposra tervezni az atvetelt, es alaposan kifaggatni a tenyesztot arrol, hogyan lehet leszoktatni a pulit a "nemkivanatos" tulajdonsagairol. Pl. arrol, hogy a legyet is megugassa :))
Mi volt amugy a gondja a kerttel? Nem kotozkodeskeppen, tenyleg erdekelne. Amugy nalunk a kertben akar kedvere is ugathat, nincs kozvetken szomszed, akit zavarna. Egyik oldalon erdo, a masikon a szomszed telke, haz nincs kozvetlen kozelben.
Koszonom a linket, a cikk "erdekes" volt, a de a hozzaszolasok annal ertekesebbek.
Mondjuk azt nem teljesen ertem, hogyan kapcsolodik a kerdesemhez.
Mert a puli rendkivul mozgekony, energikus, minel nagyobb teruletre van szuksege.
Ne feledd, a puli faradhatatlan, hiszen terelolutya.
További ajánlott fórumok:
- Nálatok le kell venni a cipőt a lakásban?
- "Harci kutyások"! Családba csak kölyköt vagy felnőttet is, nyugodtan?
- Hol lehetne beszerezni, vagy venni két vidra kölyköt? Esetleg egy teknőst? (fajtát nem tudok)
- Megöli az anyakutya az újszülött kölyköt, ha mellette van az apakutya is?
- Labrador kölyköt szeretnénk venni. Tud valaki ajánlani egy megbízható kennelt?
- Boykin Spaniel kölyköt keresek, tud valaki segíteni?