Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje
Az évek során már rengeteg receptet kipróbáltam. Nagyrészt szép, de kőkemény mézeskalácsok készültek. Persze ki lehet várni, míg megpuhulnak, de az nekünk sose ment :) Általában dekorációként szolgáltak csak. De idén másként volt! Azonnal ehető, isteni mézeskalácsokat sütöttünk. :)
Idén kaptam egy receptet és mellé két kész mézeskalácsot is, így rögtön láthattam a recept eredményét is. Nagyon megörültem és a következő héten a gyerekekkel neki is láttunk.
A (számomra) tökéletes mézeskalács recept
Hozzávalók:
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg margarin
30 dkg porcukor
3 tojás
2.5 dl méz
mézeskalács fűszerkeverék
Elég nagy adag lesz belőle, ezért ha nem szeretnél sok mézeskalácsot, akkor felezd/harmadold a mennyiségeket!
A lisztet egy nagy tálba tesszük, belekanalazzuk a szódabikarbónát és beleszitáljuk a porcukrot.
A margarint kicsit olvasszuk meg! Erős kezűek és tapasztalt gyúrók enélkül is megpróbálhatják. :)
A lisztbe tegyük bele a margarint, a mézet, a tojást és a fűszerkeveréket. A fűszerből én egy evőkanállal tettem, mivel nem szeretjük túl fűszeresen és főleg gyerekeknek készült, de természetesen lehet többet is, vagy akár fahéjjal, kinek saját szájíze szerint.
A hozzávalókat gyúrjuk össze. Kicsit munkás először, de nagyon jó masszává áll össze.
Ha melegítettük a margarint, akkor a tésztát hűvös helyen, vagy a hűtőben pihentessük fél-egy órán át, hogy visszakeményedjen.
Könnyen kezelhető, nyújtható lesz, nem ragad. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centiméter vastagra és szúrjunk belőle formákat!
180 °C-on 8 percig kell sütni sütőpapíros tepsiben.
Mivel tényleg rengeteg a tészta, a végén már csak mézespuszedliket sütöttünk. Ehhez vékony "giliszta" formára nyújtották a gyerekek a tésztát és 3-4 centis darabokra vágtuk. Így is megsült. Még melegen porcukorba hengergettük.
Nagyon finom lett.
Díszítés
A kihűlt mézeskalácsokat idén kicsit másként díszítettem fel. Egy tojássárgájához piros ételfestéket kevertem. Ezzel a masszával kentem szép pirosra a sütiket és még 10 percre visszatettem az 50 °C-ra állított sütőbe.
Gyöngyörűek lettek!
Ezután jött az íróka. Egy felvert tojásfehérjéhez finoman, fokozatosan beleszitálva adagoljunk 20 deka porcukrot és adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Töltsük zacskóba és vágjuk ki a csücskét, vagy használhatunk habzsákot is.
Ezzel a fehér masszával nagyon szépen kidekorálhatóak a piros mézeskalácsok.
Plusz ötlet gyerekeknek
Néhány nagyobb formába még nyersen hurkapálcikát szúrtunk és így sütöttük meg. Az eredmény egy mézeskalács nyalóka lett, aminek mondhatom, olyan nagy sikere volt egy gyerekzsúron, hogy hírmondó sem maradt belőle. :) Az utolsó pillanatban még készítettem egy fényképet róluk.
Az írókával megrajzolt süteményekre a gyerekek még szórhatnak színes cukordarát, vagy egyéb tortadekorációkat, nagyon jól mutatnak a piros alapon.
Írta: Hoxa, 2013. december 17. 09:34
Fórumozz a témáról: Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje fórum (eddig 48 hozzászólás)