Meddig vehető igénybe a gyermekek után járó pótszabadság? (tudásbázis)
2007-re mivel az pár nap volt, én nem számolnék.
2008-ra valóban jár a két nap (de ekkor még nyilatkozni kellett, mert mindkét szülő nem vehette igénybe, amennyiben akkor a férjed vette igénybe, akkor nem jár), 2009. kb. első öt hónapjára jár az első gyerek után kb. 1 nap, és az az egy hónapnyi arányosa a hét napnak, szerintem nem keríthető kettőre. 2010-re jár 7 nap mindhárom gyerekre, amennyiben a férjed akkor nem vette igénybe, és 2011-re pedig kb szintén az első öt hónapra (tgyás és gyed első évét kell figyelembe venni), vagyis kb. három napnyi szabadság, és szintén, ha a férjed nem vette igénybe! 2011. augusztusától változott a törvény, mikortól is mindkét szülőnek jár a szabadság, de mivel ekkor már számodra nem adható szabadság, így innentől a férjed vehette csak igénybe a gyerekek után járó hét napot.
Az én saccperkb. számításom szerint kb. 13 napot jelent összesen! amit el akarnak sumákolni, és nem 24 nap. DEEE! csak akkor, ha nem a férjed vette igénybe, mint írtam abban az időszakban csak az egyik szülőnek járt!!! a szabadság a gyermekek után.
Elvileg minden évben a munkáltatónak nyilatkoztatnia kellett volna, vagyis azokban az években, amikre járt a normál szabadság is erről. Hogy elmulasztotta, az véleményem szerint az ő felelőssége, és nem a tiéd, mert a jogszabály kimondja, hogy alanyi jogon jár.
Gondolom egy személyügyes mulasztást követett el, és jobb lenyomni a munkavállaló torkán, hogy visszamenőleg nem jár, mint módosítani a szabadságnyilvántartáson, persze nem is mindegyik bérprogram engedi a több évre történő belerondítást!
Nem tudom mennyire félted az állásodat, ha nem annyira, érdemes kiállnod az igazadért, tekintettel arra, hogy három gyerekről van szó, vagyis amíg járt a normál szabadság (tgyás, gyed első éve, ha 2011. augusztusa után kezdődött a gyerekeddel a gyed, akkor már csak a tgyás, gyed első fél éve)ez a pótszabadság is megillet alanyi jogon.
További ajánlott fórumok:
- Tudtátok, hogy január 1-től mindkét szülőnek jár a gyermekek utáni pótszabadság?
- Apáknak is igénybe vehető gyermek utáni pótszabadság?
- Jár-e gyermekek utáni pótszabadság az apának, ha az anya GYED-en van?
- Hogyan vehető ki ebben az esetben az apának járó pótszabadság?
- Személyi adókedvezményt tudok érvényesíteni, ha a gyermekek utánai adókedvezményt igénybe veszem?
- Gyermekek utáni pótszabadság