Már kezd elmúlni a maszk szezon, de az őszi légúti betegségek szezonjakor valószínűleg megint kötelező divat lesz a mutációk és egyszeri oltások miatt.
A maszk arra van, hogy megszűrje a beáramló levegőt. Az FFP2-es jelölés egy szűrő védelmi szint. Ezt a védelmi szintet tudják a N95 és a EN149 szabványú maszkok. Ha nincsen kötelező elő írás a ffp2-re, akkor a másik két szabványszerinti szűrő védelmi maszkot is választhatsz. Amennyiben a kötelezően elő van írva és ennyire zavaró, akkor mindenképpen jelezd a munkavédelmi szakembernek a problémádat. Mert a munkavédelmi szakembernek jogi kötelessége van, hogy munkavédelmi eszközt határozzon meg, ami teljesítmény képességedet nem befolyásolhatja.
Ha viszont a saját védelmed miatt szeretnél egy komfortosabb maszkot. Akkor az említett jelöléseket alapján bármilyen maszkot hordhatsz. Illetve van olyan egyszerű üzletekben is beszerezhető maszk, amit a bevizsgálások során a munkavédelmis kollegák megfelelőnek minősítettek. Bár nem hivatalos megállapítás, de az volt a tapasztalat, hogy azok a bolti maszkok a megfelelőek, amik a napfény fele fordítva nem szűrődött át rajta a napfény. Azok a maszkok rendelkeznek szövetátfedéssel, ami kellően tud szűrni.
Oh nem az a baj. Kicsi az arcom, az FFP2-es eláll mindenhol oldalt és függőlegesen is a tokámtól a homlokom közepéig tart, nagyon idegesítő a használata számomra, míg a jobb minőségű, több rétegű, állítható vagy gumis szárú elasztikus maszkok (4-5000,-Ft körül árulják a gyógyászati segédeszköz boltban) viselése nem okoz problémát, szinte észre sem veszem.
10. hozzászólást kiegészítve, a maszk hordása okozhat klausztrofóbikus érzést, ami az említett tünetekhez vezet. De ezek pszichés jellegűek. Ezt javítani lehet, ha fokozatosan hozzá szoktatod magad.
Nekem megemeli a pulzusom, vérnyomásom és a stressz szintem. Pszichésen. A pamut maszkoknál nincs ilyen azokat se szeretem, de az FFP2-t és társait utálom.
A maszkok a típusától függően okoznak némi oxigén bevitel csökkenést. De amelyik maszk annyira zárt arra már szűrőt tesznek. Egyetlen maszk sem okozhat 3% nagyobb oxigén bevitel csökkenést, bele értve a vegyimaszkokat is. A maszk viselése nem okozhat problémát. A maszkanyag viszont okozhatnak problémát, ha allergiás vagy valamelyik összetevőjére. Ha tapasztal ilyen tüneteket, akkor keresd fel a bőrgyógyászt.