Második emeleti téglaépítésű lakásban mennyire teherbíró a födém? (tudásbázis)
Neked nem kell a statikához értened! A műszaki egyetemeken minimum 5 évig tanítják mikorra valakiből kezdő statikus lesz. A födémek terhelésénél vannak megoszló terhek,koncentrált terhelések,forgató nyomatékok,húzó erők ,nyíró erők,inercia nyomatékok,födém önsúlya,hasznos terhek,a födémszerkezet befogási nyomatékai. Ezért ha aggódsz hívj ki egy statikust,és vizsgálja meg a födémet, írja le a véleményét. Ezt nem lehet megvitatni egy többnyire háziasszonyok által kommentelt fórumon. A statika ennél sokkal komolyabb tudomány!!!
Bocsánat, de az utolsó mondatodat nem igazán értem... Akkor egy étkezőasztalt sem ülhet körül 6 felnőtt? Sőt, ha pusziszkodom a párommal, akkor kettőnk súlya már eléri a 150 kg-ot, mégis alig 1/4 m2-en állunk. A karácsonyi összejöveteltől akkor ezek szerint aggódhatom? Sógorom vagy 130 kg, Anyósomék is elérik s mázsát. Az aprónép meg szaladgál. Lehet, hogy velünk van a baj?? Vagy más család is hasonlóan él? Eddig még nem volt gond az ünnepi összejövetelekből. Ne érts félre, hisz én kértem véleményt!! Eddig még bárkit kérdeztem, mindenki furán nézett rám a szekrénysor miatt, nem is értik, miért aggódom. Viszont nekem van egy kis fóbiàm, pl. a csöpögő csapktól is pánikba esem... Te pedig most pont erősíted ezt a fóbiámat, így már nem tudom, mi is a reális. :) 20 más vélemény, vagy a Tiéd. :) Tudom, ez az én bajom... :(
Honnan tudja a statikus hogy a ti házatokba 1964-ben milyen födémet építettek be a kb. 20 fajta födémtípusból? Távolba lát a röntgen szemeivel? Azonkívül a kivitelezés minősége is nagyon számít.Budapesten a mostani födémfeltárások,bontások során nagyon silány minőségű anyagok kerülnek elő mert nagyon sok volt az építkezés és az akkori "keleti blokk" rendkívül szegény volt.Nem véletlen hogy a szekrénysorok hátsó részét úgy gyártják hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek hogy a szobai födém közepére rakja a több száz KG terhelést.A korábbi szabványok is a neten megtalálhatók,a terhelések m2-enként külön-külön értendők, mert ha nem így lenne akkor az üres szoba már leszakadt volna.
Akkor szerinted hol kellene még kérdezősködnöm?
Igazad van, láttatlanban hivatalos szakvéleményt nem is fog adni. Felhívtam, elmondtam mi a helyzet. Megkérdezte melyik ház (helyi statikus). Így adta a választ. Természetesen kihívtam, megfizettem volna a vizsgálat árát, de nem találta a kérdést gondolom olyan komolynak. Mint ahogy a közös képviselő sem. Festéskor is középre húzzuk a bútorokat, és bizony leül egy kanapéra 4-5 ember. Az is van fél tonna. Gyermekkoromban is számtalan gyerekszoba lett bútorrak a közepén leválasztva a különnemű gyerekeknek, nem hiszem, hogy engedélyekkel. Szeretek figyelemmel lenni a szomszédok felé, nem szeretnék repedéseket nekik még csak a vakolaton sem. A statikust pedig nem kényszeríthetem, hogy kijöjjön. :)
Mert ki tudja, hogy milyen extrém súlyt akar a födém közepére pakolni,meg ki tudja, hogy milyen állapotú a födém?
Ha egy ilyen kérdés felmerül egy laikusban, akkor lehet, hogy annak nyomós oka van.
Pont ezt írtam a 4.sz válaszomban, hogy elméletileg bírnia kell.
De más az elmélet és más egy födém állapota a gyakorlatban.
Meg az is más, hogy te mennyire pontos adatokat adtál meg a statikusnak.
Egy olyan statikust se találsz a világon, aki látatlanban válaszolni fog arra, hogy a födémed mit bír el és mit nem.
Nyilvánvaló, hogy fogalmad sincs arról, hogy hol is kellene kérdeőzködnöd.
Köszönöm a válaszod! Felhívtam egy statikust, aki elmondta, hogy bár 150kg/m2-re van meghatározva egy ilyen típusú födémnél, ami nálunk van, de ez nem lokálisan értendő, mivel eloszlik a teher, összedolgoznak az elemek.Tehát ha körülötte nincs sok bútor, és nem tarózkodik extrém sok ember a szobában, akkor nem okozhat gondot. A 20m2 -es szoba minden m2-ére vonatkozik a 150 kg.
Minden födém középen a leggyengébb! Az általános műszaki előírások szerint 1 négyzetméteren maximum 200kg lehet egy új födém terhelése! A várható behajlás miatt a födém anyagától, minőségétől függően terhelhető, ezért az általad megadott felső határeset miatt ajánlatos statikus véleményét kikérni mielőtt bekövetkezhetne egy katasztrófa!!!
Amikor írta, még nem látta a 2. hozzászólást.
Nem szabad gondot okoznia.
;) Nyilván olyannak céloztam a kérdést, aki ért hozzá.. :)
a bútorzatoz minden födémnek el kell bírnia
1964-es építésű tégla, 2. emeleti lakótelepi lakásunk 20m2 -es szobájának térelválasztásához szeretném a véleményeteket kérni.
Gondot okozhat-e egy masszív szekrénysor a szoba közepén? A szekrénysor 3 elemből áll, össz súlya kb. 400kg. 288cmx 50 cm az alapja, és 2 m magas. Nagyon köszönöm!
További ajánlott fórumok: