Márvány kuglóf recept
A Márvány kuglóf hozzávalói:28 dkg puha vaj,
14 dkg kristálycukor,
14 dkg barna cukor,
1 vaníliarúd,
5 tojás,
28 dkg liszt,
1,5 teáskanál sütőpor,
0,5 teáskanál szódabikarbóna,
3-4 evőkanál tejszín,
2 evőkanál kakaópor,
2 evőkanál tej,
7,5 dkg apróra tört étcsokoládé,
10 dkg mazsola,
1 dl rum,
A kuglófforma kikenéséhez 2 dkg vaj.
A Márvány kuglóf elkészítési módja:
Előkészítésként egy kis lábosba szórjuk a mazsolát, ráöntjük a rumot, feltesszük a tűzhelyre melegedni, és amint a rum felforrt, lezárjuk alatta a gázt és félre tesszük kihűlni. Ezután egy közepes méretű tálkában összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, aztán ezt is félre tesszük. Végül alaposan kivajazzuk a kuglóf formát. Egy nagy keverőtálban pár perc alatt robotgéppel összehabosítjuk a puha vajat a kétféle cukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, aztán lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben belekeverjük a sütőporos-szódabikarbónás lisztet is. Az így kapott sűrű tésztát fellazítjuk a tejszínnel. Most jöhet a márványosítás, azaz megfelezzük a tésztát. Az egyik felét áttesszük egy másik keverőtálba, majd hozzádolgozzuk a kakaóport, a tejet és az apróra tört étcsokit. A tészta nagy tálban maradt másik felébe pedig belekeverjük a kihűlt, rumos mazsolaszemeket. Elővesszük a kivajazott kuglóf formát, majd felváltva, kanalanként elosztjuk benne a kétféle tésztát (egy kanál „fehér" tészta, egy kanál „barna" tészta), míg el nem fogy a tészta. Majd 175 fokon 35 perc alatt készre sütjük a kuglófot.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2007. szept. 16. 11:34
A márvány kuglóf elkészítési módja és hozzávalói.