Mákos rakott tészta recept
100 perc
A Mákos rakott tészta hozzávalói:
50 dkg Gyermelyi Gyufametélt
5 db tojás
25 dkg mák
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
4 dkg méz
20 dkg cukor
5 dkg vaj
só
40 dkg alma
5 dkg mazsola
ízlés szerint rum
A tepsi kikenéséhez kevés vaj
a szóráshoz zsemlemorzsa.
A Mákos rakott tészta elkészítési módja:
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel jól lehűtjük és lecsepegtetjük. Beáztatjuk a mazsolát. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a 15 dkg cukorral. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, citromhéjat, fahéjat, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt, mákot és a rumot. Jól elkeverjük. Rászórjuk a lecsepegtetett mazsolát, és belereszeljük gorombára a megtisztított almát. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Összekeverjük az almás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan belekeverjük a habot, hogy ne törjön. Kivajazott, morzsázott hőálló tálba tesszük és előmelegített, 180 °C-os sütőben 40 percet sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet tetszőlegesen.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: moncsicsi83, 2007. nov. 7. 16:29
A mákos rakott tészta elkészítési módja és hozzávalói.