Mai ingatlanárak - családi ház (beszélgetés)
Úgy általában igaz!
A szomszédom viszont 3 gyerekkel összepakolt, és külföldre költözött, csapot-papot, adósságot itt hagyva. Mostanában árverezték el a lakást, 5-6 év után.
Az ingatlanpiac is pont olyan, mint a foci, meg a marketing. Mindenki ért hozzá ;))
Az árak nem fognak leesni, maximum korrigál a piac. De ezt sem mindenhol. A belváros pl. még mindig tovább fog drágulni, pedig a Parlament mellett már így is átlagosan kétmilliós négyzetméterárak vannak. Azért átlagosan, mert pl. egy magasemeleti, térre néző három is, ami pedig udvari, az másfél, kettő között.
Amikor bevezették az új CSOK-ot, azt mondták, ez most direkt egy olyan támogatás, ami azoknak szól, akiknek amúgy is van valamennyije. Vagyis a kicsit jobb anyagi helyzetben élőket akarták arra sarkallni, hogy vállaljanak több gyereket. Csak ugye ki kap vérszemet 20 milla hallatán? Aki, ahogy itt írta valaki, még nem látott egyben 100e Ft-ot sem. Közben a feltételeken is enyhítettek. Így végül nem tudom, hogy megint hány családnak sikerült eladósodnia.
Mondjuk én azt hittem, hogy az én generációm, akiknek a szülei igencsak megszenvedték a válságot, tanult az elrettentő példából. De ezek szerint mégsem. Bár mi is vettünk fel hitelt, de csak annyit, amit vész esetén is ki tudunk fizetni.
33,3%?!?
Nem 28% volt a legtöbb 1995-ben?
Burkolás, glettelés, festés-ezek mennek, de munka illetve baba mellett csak lassan.
Pár éve a festő 4 hónap alatt festett ki egy 50nm-es lakást, hát lett pár ősz hajszálunk! Úgy, hogy rengeteget kellett utána kellett dolgozni. A villanyvezetékek cseréjénél a párom asszisztált, le kellett verni mindent tégláig, azért nem tudtuk mi sk kifesteni.
Én még emlékszem 33,3%-os betéti kamatra is!
Most némelyik ingatlan hoz ennyit. Gondolkozom is, hogy még lakást kéne venni :).
Mi felújítottunk mostanában. Amihez szakember kellett, azzal csak a baj volt, csúszás, félig/rosszul elvégzett munka. És persze a tervezési fázishoz képest az építőanyag árak egy éven belül is rettenetesen felmentek.
Egyébként én azt mondanám egy szigetelés felrakás vagy egy tetőcserép csere laikusoknak egyszerűbb munka (kell 1 fő hozzáértő, a többiek meg a keze alá dolgoznak), mint pl a burkolás-vakolás-villanyszerelés.
Na igen, akárhogy is teljesít a gazdaság, a legkevesebbet mégiscsak a lakosság profitál belőle.
Mi csak max. morzsákat kaphatunk, ha nem vagyunk a húsos fazék közelében. :/
A jegybanki alapkamat a monetáris politika része. Sok mindentől függ az, hogy mikor, milyen döntéseket hoz ezzel kapcsolatosan a monetáris tanács. Nem csak hazai tényezők, de világgazdasági és kereskedelmi tényezők is.
A bankok ehhez a mutatóhoz képest állapítják meg a betéteseik és a hiteleseik kamatait.
A mai alacsony kamatok nem ösztönzik a megtakarításokat, inkább a költekezést vagy a tárgyi befektetéseket. Ilyen kamatok mellett az emberek hajlamosak felelőtlenül adósságokba verni magukat.
A mondás szerint jól teljesít a gazdaság, csakhogy azok az iparágak, amelyek valóban húzó ágazatok nagy része külföldi tulajdonúak (adókedvezményekkel). Lehet, hogy a gazdaság kibocsátása nő, de abból mi nagyon keveset realizálhatunk, mint adóbevétel. Emellett az alacsony bérek még itt tartják a befektetőket, de máris vannak, akik inkább távol-keletet választják, mint a bizonytalan magyar környezetet.
Így van, én jól emlékszem ezekre az időkre, azidő tájt jól teljesítettek a kamatbetétek.
A 90-es évekről meg nem is beszélve, amikor még 25%-nál is jobbak voltak a kamatok, akinek akkor sok pénze volt bent, az igen sokat szakított akkoriban.
De ez az OTP táblázatán még jobban látszik:
Szó volt itt a kamatokról is. Itt az érdeklődők lekérhetik az MNB alapkamat változásait:
Valójában csak 2008. őszén haladta meg a 10%-ot.
"Az ivóvíz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos díjak (vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj, alapdíj) mértéke lakossági felhasználók esetén 2013. július 1-jétől, üzleti felhasználók esetén 2012. január 1-jétől vagy a szolgáltatási terület átvételétől változatlanok."
Ha egyszer nagyon unatkozom átnézem majd a számláimat.:)
Biztos, hogy most többet fogyasztasz! Jól számláztak.
Vagy emelték a vízdíjat, ezt nem figyeltem eddig.
Hát én nem tudom, csak azt tudom, hogy kb. 1 éve 5500 ft helyett 7000 ft feletti a vízdíjam, pedig 1 éve is kb. ugyanennyi vizet használtam, mint most.
Vagy pedig többet számláz azóta az óra, ki tudja...
Csak pár száz Ft. Mosdócsapra, mosogatóra való.
Nem használok perlátort.
De mindegy is, mert amint tudok úgyis lépek innen.
Különben sem szeretek itt lakni, kicsi is a lakás, vékonyak a falak is, zörögnek, zuhognak a szomszédok, ugatnak a kutyák a szomszédos kertvárosi részen, stb... :)
Hát az meg hogy jött ki neked?! :)
Bár mondom én sosem voltam otthon a matekban. :)
További ajánlott fórumok:
- Végrehajtó általi ingatlanárverésről tapasztalatok
- Eltartási szerződés kötés esetén, van-e az egyetlen örökösnek valami joga /köteles része/ a szülők ingatlanában?
- Van kedvetek tanácskozni az ingatlanadóról?
- Apukám ajándékba kapott ingatlanában anyukámnak van haszonélvezeti joga?
- Bp-en vagy 15 km-es körzetben hol van tiszta levegő-megfizethető ingatlanárakkal?
- Ismerős ingatlanába hogyan történik a lakcímbejelentés ?