Magasabb összegű családi pótlékot hogy tudok magamnak igényelni? (tudásbázis)
Ne legyetek rosszindulatúak.
Szerintem nem láttatok még igazi, súlyos gerincferdülést :(
18 éves kora után igényelhet nevelési ellátást (ez a csp új neve iskolái meg 18 éves kor után tartós betegnél), aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos.
Az NRSZH illetékes az ügyben 18 év felett. De feltétel, hogy már 18 éves kor előtt is fennálljon az állapot.
Ha utána keletkezett, akkor fogyatékossági támogatást lehet igényelni.
Engem gerincferdüléssel műtöttek, mégse jár semmi!
De a 6 éves fiamnak s alakú görbülete van, akkor neki jár?
Azt se tudom merre vigyem, hogy ne járjon úgy mint én;(
Most neked van gerincferdülésed, vagy a gyereknek?
Ilyen esetben ortopéd orvos állítja ki az igazolást 3 példányban (mák honlapjáról letölthető "igazolás tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos gyermekről"). Törvény szabályozza hány fokos gerincferdülésnek kell lennie hogy járjon (elég súlyos deformitásnak kell lennie). Egyébként úgy emlékszem 21 éves korig jár csp, függetlenül attól, hogy nappali tagozaton tanul-e az illető :)
Jót röhögtem :) Bocs ..nem azon ,hogy gerincproblémád van ..
Családi pótlék a gyerekek után jár , emelt családi meg a tartósan beteg gyerekre illetve akit egyedüli szülő nevel . A tartósan betegséget rengeteg orvosi papírral kell igazolni és még indokoltnak látszó esetben is igen csak sokat kell utána járni mire elismerik .
Köszönöm.Akkor megérdeklődöm a MÁK-nál
Egyik ismerösöm kapja igaz gyerek korától fogva de már 20 éves és mindig jár neki a csp.gerincferdülése miatt ezért érdeklődtem, hogy még mindig van e ilyenre lehetőség
18 év felett is jár magasabb összegű családi pótlék.
"Ki minősül tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személynek?
Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos:
a) az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. A külön jogszabály a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet. A 18. év alatti gyermek betegségét ezen rendelet melléklete szerinti „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről" elnevezésű nyomtatványon kell igazolni. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki két példányban.
b) az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, illetve legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Ezen feltételek fennállását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vizsgálja és igazolja, amelyről szakhatósági állásfoglalást ad ki.
A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását - a külön jogszabályban előírtak szerint - igazolták."
Felnőttnek??
Nem...
A csp. a gyerek után jár.
További ajánlott fórumok:
- Németországban hogyan lehet igényelni családi pótlékot?
- Szerintetek újra kell igényelni a családi pótlékot, ha a gyerek betölti a 18 évét?
- Hogyan kell visszaigényelni a családi pótlékot?
- Emelt családi pótlékot egyedülállóként, visszamenőleg lehet igényelni?
- Ajakhasadékkal született gyermek után lehet-e igényelni emelt összegű családi pótlékot?
- Családi pótlékot újra kell igényelni, ha betölti a 18-at?