Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Madártej készítés fórum

Madártej készítés (tudásbázis)


1 2
37. t.Ili
2010. dec. 20. 08:05

Én a tojássárgájához fokozatosan adagolom a forró tejet,és amikor már majdnem egyforma hőmérsékletű akkor öntöm hozzá a többihez.


A családomban hagyomány,hogy az tál alját kirakjuk Albert keksszel,és erre öntsük át az egészet még forrón!

Senki nem szokott ilyet?

2010. dec. 18. 20:41
Madártejnek a sok tojás lelke ja és semmi puding bele ja és nem vaniliás cukor hanem vanilia rúd belseje kikaparva:)
35. nati0220 (válaszként erre: 34. - G.Maresz)
2010. dec. 18. 20:11
milyen sok jó ötlet, én is kipróbálom!
2010. dec. 18. 20:07

Aki nagyon gazdagon akarja csinálni tehet annyi tojást amennyit akar de a kicsi pénzüek csupa két tojásbol is tudnak finomat csinálni..Én mindig csak két tojást használok es két liter tejböl csinálom.

A fét tojásfehérjéhez pici sot és 2drb.vanilia cukrot teszek s miután kemény a had ki fözöm a forro

tejbe..a sárgákot pedig 3 kanál cukorral,egy evökanál vanilia puding porral csomomentesre keverve

és egy kissé hideg ,utánna pedig melegtej hozza adásával bele csorgatom a már forro tejbe..kb.1-2

percet fözöm..porcelán tálba téve hagyom kihülni,

miután a gombocokat bele raktam,ahol nagyobb a család ott el kel..a több is..

2010. dec. 18. 19:57

Egy fontos jótanács, saját tapasztalat alapján:


- kizárólag friss tejet használj, mert még a hosszan friss tej is "megtúrosodik" miután beleöntöd a tojásos masszát.


A másik: az én srácaim (3 "db") úgy szeretik, ha kicsit sűrűbb, ezért vaniliás aranka porral szoktam besűríteni, amit a cukros tojásos krémba keverek.

32. Lolita63 (válaszként erre: 25. - Tacsi87)
2010. dec. 18. 19:20

Az előbb tettem be a naplómba ,ott megnézheted.

Címe:Finomságok - Receptek

2010. dec. 18. 19:14
biztos fincsi lehet,karácsonyra kipróbálom:)
30. d2299ac778 (válaszként erre: 27. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 19:13
Hasonló a receptem csak vanilia darabot főzök bele....Így megadja az igazi madártej ízét...
2010. dec. 18. 19:12

1 liter tejhez használjunk 7 darab tojást és 1 rúd vaníliát, ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A tejet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat (esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ) tegyük egy edénybe.


Lassú tűzön, állandó keverés melegítsük fel kb. 65 – 70 C fokra, de ne forraljuk fel. 1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a tojássárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni, mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.


A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és csepp citromlével verjünk – a legjobb kézi mixerrel – kemény habot.


Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet, és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére. A galuskáknak 1 – 1perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből. Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat. Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére.


A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be, és így adagoljuk majd kis tálkákba.

28. Sopianae (válaszként erre: 27. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 19:12
Fater egy kevés vanília pudingot is tesz a tejbe, de tényleg keveset.
2010. dec. 18. 19:11
Ahogy én csinálom: 6 tojás fehérjét fölverem keményre és 1 liter tejben kifőzöm. A tejbe 1-2 vaníliás cukrot szoktam tenni. Amikor a habok kifőttek, a tejet hagyom kihűlni. A tojássárgáját cukorral, vagy édesítőszerrel habosra keverem és lassak belekeverem a tejbe. Így főzöm össze. Amikor kész, kiöntöm porcelántálba, rá a habokat és csokoládét reszelek - néha - a tetejére. az áztatott mazsola sem rontja el...
2010. dec. 18. 19:11

Kérdezd meg faterom :D

Akárhányszor meglátogatom anyuékat neki mindig kell csinálnia :)

2010. dec. 18. 19:07
Hogyan lehet isteni finom madártejet készíteni?
2009. aug. 17. 13:43
De én nem használok mikrót (elvből).
23. PUMECEDLI (válaszként erre: 22. - 021a029148)
2009. aug. 17. 13:42
nagyon gyors madártejet készithetsz, ha a hagyományosan elkészitett sodóhoz felvered kicsi cukorral a tojásfehérjét pl. egy jénai tálban, és mikor felverted, a mikroban tállal együtt beteszed, és 3 percig főzöd. A hab olyan kemény lesz, amilyennek lennie kell, és kanállal vagy fagyiskanállal szaggathatod a sodó tetejére.Pillanatok alatt kész.
2009. aug. 17. 12:09

Tuti bevált recept!


1,5 l tej és 5 tojás. Ebből egy szép nagy tál lesz!


- Tojás fehérjét kemény habbá verni, kevés cukorral (hogy legyen íze a habnak is)

- Kevés tejet (kb. 2 ujjnyi) egy széles lábasban lassan felforralni (olyanban, amiben nem ég le a tej!)

- A habból 2 kanállal felhőket formálni, és a lassú forrásban lévő tejbe tenni. Egyszerre csak 3-4 db-ot, mert megnőnek. Mikor megnőtt, óvatosan megfordítani, és a másik felét is főzni. Vigyázat, nem szabad sokáig főzni, mert kemény lesz, a két oldal kb. 1-2 perc alatt megvan.

- A felhőket szűrőkanállal kiszedni és ugyanígy kifőzni az összes habot.


Vaníliasodó elkészítése:

- Az 5 tojás sárgáját kikeverni a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint)

- Ebbe 1 evőkanál lisztet belekeverni és csomómentesre keverni

- Szép lassan belekeverni a hideg tejet, csomómentesre (ha kell érdemes átszűrni)

- nagyon lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűríteni (nem kell forralni!)


Van úgy, hogy én csak a végén teszem bele a cukrot, amikor már készen van, így még kisebb az esélye, hogy leég.

2009. aug. 16. 16:50
Hmmmm... Én biklát csináltam, omlós tésztába veníliapudig, és rá szeder. Várom a családot haza...
20. era741211 (válaszként erre: 19. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 16:31

Látod.....de ügyes vagy!:)

Jó étvágyat hozzá!:)

2009. aug. 16. 15:06

Sziasztok!

Szóval úgy nézem, hogy sikerült!

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

2009. aug. 16. 14:19
Én fordítva szoktam.Odateszem a tejet,mindennel,ahogy írtátok,de a tojássárgákat egy kis tálban keverem ki,egy kevés kissé forró tejjel,és mikor a tej felforrt,ráöntöm(leforrázom)a tojássárgájára.Így is kevergetni kell,de ilyen módszerrel soha nem csapódik ki a sárgája.
17. era741211 (válaszként erre: 15. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 13:49
MZ/X....::))Kinyitom az ablakot!::))
2009. aug. 16. 13:49
Nagyon kell vigyázni, állandóan keverni, és sűrűn nézni a tetejét, mert ha azt mondja 1x2-szer hogy "bugy, bugy", azonnal el kell zárni, és le is venni a tűzről. Utána szűrön ráengedni a habgaluskákra.
2009. aug. 16. 13:47

Én küldenék, de, mivel a postán már nincs olyan extra szolgáltatás, hogy romlandó...

Nem biztos, hogy finom lenne! :)

14. era741211 (válaszként erre: 13. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 13:42
Biztos sikerül!Küldesz belőle egy tálkával???:::)))
2009. aug. 16. 13:40

Ok, köszi mndenkinek a segítséget, majd jelentkezem az eredménnyel!

Addig is mindenkinek szép vasárnap délutánt kívánok!

2009. aug. 16. 13:38
szűrd le,ha nem jó.egyébként tényleg a hőkiegyenlítés a titka
11. era741211 (válaszként erre: 8. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 13:38
Akkor lehet,hogy ez baj.Kevergetni kell,egészen addig míg kész nincs!
10. era741211 (válaszként erre: 8. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 13:36
A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát,(Én vaniliás cukorral szoktam) egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be.
9. supin (válaszként erre: 8. - Ancsika000)
2009. aug. 16. 13:33
Egész habosra kell keverni a cukrot a tojássárgával és még agy kis tej is hozzá/hideg/ és ugy a forró tejhez önteni.
8. Ancsika000 (válaszként erre: 6. - Era741211)
2009. aug. 16. 13:29
De nem a habbal van probléma, hanem mikor a kikevert tojás sárgáját csorgatom a tejbe. És minden recept azt írja, hogy csak egyet kell rajta "rottyantani", amit így is csinálok és kezdetben szé is, de aztán úgy megfő a tojás, hogy "grízessé válik" és szerintem ennek nem kellene így lennie.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook