Madártej készítés (tudásbázis)
Én a tojássárgájához fokozatosan adagolom a forró tejet,és amikor már majdnem egyforma hőmérsékletű akkor öntöm hozzá a többihez.
A családomban hagyomány,hogy az tál alját kirakjuk Albert keksszel,és erre öntsük át az egészet még forrón!
Senki nem szokott ilyet?
Aki nagyon gazdagon akarja csinálni tehet annyi tojást amennyit akar de a kicsi pénzüek csupa két tojásbol is tudnak finomat csinálni..Én mindig csak két tojást használok es két liter tejböl csinálom.
A fét tojásfehérjéhez pici sot és 2drb.vanilia cukrot teszek s miután kemény a had ki fözöm a forro
tejbe..a sárgákot pedig 3 kanál cukorral,egy evökanál vanilia puding porral csomomentesre keverve
és egy kissé hideg ,utánna pedig melegtej hozza adásával bele csorgatom a már forro tejbe..kb.1-2
percet fözöm..porcelán tálba téve hagyom kihülni,
miután a gombocokat bele raktam,ahol nagyobb a család ott el kel..a több is..
Egy fontos jótanács, saját tapasztalat alapján:
- kizárólag friss tejet használj, mert még a hosszan friss tej is "megtúrosodik" miután beleöntöd a tojásos masszát.
A másik: az én srácaim (3 "db") úgy szeretik, ha kicsit sűrűbb, ezért vaniliás aranka porral szoktam besűríteni, amit a cukros tojásos krémba keverek.
Az előbb tettem be a naplómba ,ott megnézheted.
Címe:Finomságok - Receptek
1 liter tejhez használjunk 7 darab tojást és 1 rúd vaníliát, ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A tejet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat (esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ) tegyük egy edénybe.
Lassú tűzön, állandó keverés melegítsük fel kb. 65 – 70 C fokra, de ne forraljuk fel. 1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a tojássárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni, mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.
A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és csepp citromlével verjünk – a legjobb kézi mixerrel – kemény habot.
Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet, és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére. A galuskáknak 1 – 1perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből. Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat. Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére.
A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be, és így adagoljuk majd kis tálkákba.
Kérdezd meg faterom :D
Akárhányszor meglátogatom anyuékat neki mindig kell csinálnia :)
Tuti bevált recept!
1,5 l tej és 5 tojás. Ebből egy szép nagy tál lesz!
- Tojás fehérjét kemény habbá verni, kevés cukorral (hogy legyen íze a habnak is)
- Kevés tejet (kb. 2 ujjnyi) egy széles lábasban lassan felforralni (olyanban, amiben nem ég le a tej!)
- A habból 2 kanállal felhőket formálni, és a lassú forrásban lévő tejbe tenni. Egyszerre csak 3-4 db-ot, mert megnőnek. Mikor megnőtt, óvatosan megfordítani, és a másik felét is főzni. Vigyázat, nem szabad sokáig főzni, mert kemény lesz, a két oldal kb. 1-2 perc alatt megvan.
- A felhőket szűrőkanállal kiszedni és ugyanígy kifőzni az összes habot.
Vaníliasodó elkészítése:
- Az 5 tojás sárgáját kikeverni a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint)
- Ebbe 1 evőkanál lisztet belekeverni és csomómentesre keverni
- Szép lassan belekeverni a hideg tejet, csomómentesre (ha kell érdemes átszűrni)
- nagyon lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűríteni (nem kell forralni!)
Van úgy, hogy én csak a végén teszem bele a cukrot, amikor már készen van, így még kisebb az esélye, hogy leég.
Látod.....de ügyes vagy!:)
Jó étvágyat hozzá!:)
Sziasztok!
Szóval úgy nézem, hogy sikerült!
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Én küldenék, de, mivel a postán már nincs olyan extra szolgáltatás, hogy romlandó...
Nem biztos, hogy finom lenne! :)
Ok, köszi mndenkinek a segítséget, majd jelentkezem az eredménnyel!
Addig is mindenkinek szép vasárnap délutánt kívánok!