Macskaháló (kerítés) tapasztalatok (beszélgetős fórum)
Köszönöm a választ.
Elköltöztünk, hát nem lett macskaháló még.
A cicáim nem szöknek el, csak látó- hallótávolságban vannak. Éjszaka pedig bent alszanak. Lehet jó gazdi vagyok és szeretnek.:)Ettől függetlenül ahogy lesz rá módom megcsináljuk, mert idegen cicák viszont jönnek.
Még egy ötlet.
Ha az elkeritett rész kijárati ajtónál van, akkor lehet a cicának saját ki/be-járata. Akkor megy ki/be, amikor jónak látja. A nagy ajtó aljához közel, van egy kisajtó, amit a cica a fejével nagyon könnyen ki tud nyitni.
Sokféle van, itt van 1. Olyan hintaféleség.
Nálunk "macskabiztos" udvar és kerítés lett anno építve, 2-2,5 méterre felfalazott kőkerítés semmi kapaszkodóval, tetején befelé vastag perem, befelé hajló akármiken végig háló volt kifeszítve (hálót idő megette és nem osztott szorzott levettük), fal, kerítés mellé nem ültettünk fát vagy bokrot, így sem volt teljes a siker. Valamelyik cicánkat megfogta, valamelyiket nem. Sokszor idegen cicák estek csapdába nálunk. Tehát igazából nem jött be.
Megértem az aggodalmad, mert mi is város közepén élünk, forgalmas út, szomszédoknál vannak kutyák, a környékben lehetnek rossz szándékú emberek is (pl felénk az utcán járó macskák pár éve valamiért elfogytak, nem hinném hogy az állattartás lett ennyire tudatos és felelős). Sajnos tuti tippem nincs. Nálunk általában akkor vannak kint a macskák amikor figyelni tudunk rájuk. Az is biztos sokat számít, hogy már a legfiatalabb is 10 éves, így már nincs bennük az a csillapíthatatlan kalandvágy, kicsit ugyan kéretik magukat, de ha szólunk vonulnak be. Ha nem vagyunk itthon este, sötétben sosem lehetnek kint.
Jajj, drága! Hogy is adhatnék én nevelési tanácsokat? Úgy csinálod ahogy akarod.
Ha neked a háló a megoldás, akkor legyen az.
De akkor jó magasan 5-10 méter építs rá a kerítésre hálót.
Vagy ültess a kerítés aljába jó szélesen macskariasztó növényeket. (már a felkiáltó jelet sem merem használni egy mondat végén, nehogy valaki megsértődjön :))
És ezer bocsánat, hogy egyáltalán írtam ebbe a topikba!
Köszönöm a válaszod.
Ők már nagy cicák, ivartalanítva vannak. Kint szeretnek lenni jórészt. Meg vannak nevelve hidd el:),nem szöknek vagy csavarognak el. Viszont új környezetben, biztosan kíváncsibbak lennének. Ott ahova mennék a szomszédból rögtön az utcán lennének. Belvárosról van szó, nem faluról, van egy kis különbség. A kérdésem nem a cica nevelésre vonatkozik:)egyébként.
Szerintem inkább rá kell majd szoktatnod őket szabadságra.
Július elején kaptam két pici cicát. Első hetekben csak bent voltak. Nem mertem őket kivinni az udvarra.
Féltem attól is, hogy a kutyával hogyan fognak kijönni.
A lényeg, hogy hamarosan kinti cicák lesznek belőlük. Vagyis az éjszakát is kint fogják tölteni.
Ha az udvaron vagyok folyton ott vannak körülöttem. Ha hívom őket rohannak hozzám. De hagyom, hogy felfedezzenek mindent.
Itt falun nem gond, ha a szomszéd macskája átmegy.
Ne a hálókon gondolkodj, hanem neveld őket! Apránként szoktasd hozzá őket az új környezethez és legyenek könnyen behívhatók.
A neten találtam:
Távol-tartó tüske a neve, lehet a kerítés tövébe, tetejére is tenni. Többféle van keress rá, ha érdekel, nem linkelem be mindet.
(Vannak jó megoldások Jackson Galaxy Pokoli macskák c. sorozatában, de azok biztos drágák.)
További ajánlott fórumok:
- Hol tehetek panaszt a szomszéd kutyája ellen, átmászik a kerítésünkön, és sok kárt tesz a kertben és itt zabál állandóan.
- Kinek kell kerítést csináltatni?
- Ma hajnalban a kerítésünkre egy szatyorban fel volt...
- Melyik faanyag a legjobb kerítésnek?
- Milyen növényt futtassak fel a kerítésre ami nem mérgező?
- Nád kerítés tapasztalatok?