Lyukas a szívem gyerekkorom óta. Ma nézték (mert évente kell), nőtt a lyuk, lehet, hogy műteni kell. Milyen a műtét? (beszélgetés)
Köszi!
Remélem a műtétre nem kerül sor...
Ezt találtam:
»lyukas szív« – zárás heg nélkül – A fejlődési rendellenességek közül leggyakoribbak a szív betegségei. Ezer újszülött közül nyolc születik valamilyen szívhibával. Koraszülötteknél gyakoribb, genetikai oka is lehet. A »lyukas szív« összefoglaló laikus elnevezése a két leggyakoribb szívbetegségnek, a kamrai és pitvari sövényhiánynak. Ilyenkor a kis- és nagyvérkört elválasztó sövényeken lévő kisebb-nagyobb nyíláson át a bal szívfélből a vér az alacsonyabb nyomású jobb szívfélbe, onnan pedig a tüdőerekbe jut át. A nyílás nagysága és elhelyezkedése szabja meg, mennyire terheli meg a szívet és a vérkeringést. A »lyukas szív« gyakran kombinálódik más szíven belüli és kívüli elváltozásokkal (Williams szindróma, Turner szindroma, Fallot tetralogia stb.). A diagnózis alapja ma már nem a szívkatéterezés, hanem a teljesen veszélytelen ultrahang-vizsgálat. Az esetek egy részében a rendellenes nyílások maguktól bezárulnak. A kisebb összeköttetések gyógyszeres szívtámogatást sem igényelnek, a nagyobbakat meg kell műteni, a legsúlyosabbakat akár csecsemőkorban. A pitvari sövényhiány bizonyos formáit ma katéteres úton, tehát nyitott szívműtét nélkül zárják. Ilyenkor a véráramon át juttatják be a lyukat elzáró vékony kinyitható fémlemezkét, az ún. Amplatzer-occludert. Speciális fémötvözetének összetétele »hadititok«, űrhajókban is alkalmazzák.
Még lesz egy vizsgálat, ott kiderül, hogy kell-e műteni.
Mennyi ideig kell kórházban lenni?
Érdekel, mert egyedül lakom albérletben a macskámmal, senkim nincs, aki fizetné helyettem(főleg, ha táppénzen leszek), míg kórházban vagyok és foglalkozzon a macskámmal.
Mennyire súlyos az ilyen műtét?
További ajánlott fórumok:
- Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? - És mi lett belőled?
- Szellemekkel kapcsolatos gyerekkori élményetek volt már?
- Mai gyerekek kontra mi gyerekkorunk
- A gyerekkori elhanyagolás hatásai, mit gondoltok erről?
- Egy fiatal nő kezdeményezheti a tegeződést egy idősebb férfi felé, akit gyerekkora óta ismer,de már ciki a csókolom?
- Zenék, amiket elsőként hallottál gyerekkorodban...