Lehet Panadolt szedni a 3. trimeszterben? (tudásbázis)
Milyen fájdalomcsillapítót szedhető a babavárás alatt?
Ez a legnehezebb kérdés. Teljes biztonsággal sajnos egyik gyógyszer sem szedhető a terhesség során, de abszolút ellenjavallata nincs sem a paracetamol, sem a metamizol (Algopyrin), sem a diclofenac (Cataflam) hatóanyag tartalmú gyógyszereknek. Ez azt jelenti, hogy nagy körültekintéssel, a haszon/kockázat mérlegelése mellett ezek esetleg szedhetők, közülük talán a paracetamol készítmények a leginkább biztonságosak. A döntést befolyásolja a terhességi kor, illetve, hogy rendszeres, vagy alkalmi gyógyszerszedésről van-e szó.
Algopyrin hatóanyaga a metamizol nem javasolt a 3. trimeszterben, mert egy létfontosságú ér (a ductus arteriosus) korai záródásához és esetenként túl kevés magzatvízhez vezethet.
A acetilszalicilsav tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóknak jelentős vérálvadásgátló hatása is van, mivel gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, így megnövelik a vérzési időt.
A legnépszerűbb fájdalomcsillapító az ibuprofen (Advil, Nurofen, Algoflex) terhesség alatt tilos!
A paracetamol nagy adagban májkárosító hatású. Mégis, a legtöbben paracetamolt javasolják a terhesség alatt. A paracetamolnak vannak olyan tulajdonságai, melyek jobbak a többi lázcsillapítónál. Több láz- és fájdalomcsillapító károsítja a gyomor nyálkahártyát, így hosszú ideig nagy dózisban alkalmazva akár gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést okozhatnak. Ilyen hatóanyag az acetilszalicilsav, egyéb szalicilsav-származékok, a diklofenak és az ibuprofen, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.
Szoptatás alatt mind a paracetamol, mind az ibuprofen biztonsággal szedhető, az algo és kalmopyrin nem.
-----------
Ezekből is látszik, hogy tényleg csak lázra ajánlatos bevenni bármit is, mert itt még a nem hivatalos kutatási eredmények nincsenek is beszúrva. Ennél ijesztőbb dolgokat is olvasni.. viszont a láz árt a babának, azt csillapítani kell.. de egy fejfájásért nem biztos, hogy megéri..
Paracetamolt szabad bevenni!
Itt is a minden túlzás káros elv érvényesül. 1 szem gyógyszertől nem lesz baja a babának, nem hullik ki a foga és stb. Tartós szedés okozhat problémát,de gondolom nem épp rászokni akarsz :)
Én erre a panaszra még nem vennék be gyógyszert. Nem tudhatod, mit teszel vele.
Ha lehet, inkább mindenféle bogyót kerülj!!!
Nekem is úgy mondták, hogy ha muszáj a lázcsillapító, akkor valami paracetamol tartalmút szabad bevenni,de kizárólag orvosi utasításra.
Én hűtőfürdőt vettem inkább.
A paracetamol a fogcsírákat károsítja.
Barátnőm kislánya 4 évesen az összes fogát elveszítette. Jártak fűhöz-fához, kiderült, hogy nagy valószínűséggel a 6. hónap után szedett paracetmol volt a bűnös.
Forró mézes tea és alvás. Az biztos nem árt egyikőtöknek sem.
Jó egészséget.
Mondjuk en sem vettem be semmit eddig a vitaminokon tul:)
Probalj inni egy nagy kamillateat, zuhanyozz le, aztan irany az agyiko:)
Rubophen nem nyero?
Hja, riogatjak... Nalam az elso trim-ben volt, hogy majdnem szetesett a fejem, pedig nemvok fejfajos, elmentunk az ugyeltes gysz tarba, de a neni lebeszelt, hogy meg olyan picike a baba, stb, inkabb turjek.
Mondtam ezt a dokimnak, O is azt mondta baromsag, mert sokkal rosszabb,ha szenved az anya= a baba is.
Nogyogyidat nem kerdezted meg?
Sziasztok! kérdésem volna...mert egyik orvos ezt mond, másik azt. 30 hetes terhes vagyok, algopirynre érzékeny, vagyis allergiás, eddig a panadolt tanácsolták, szerencsére régen kellett bevennem, de most nagyon "másnapos érzésem van, már bevettem a magnéziumomat, egy b6-tal, ettem ittam, de a nyomasztó fejfájás nem múlik...panadolt lehet bevenni?
Szerintem megfáztam, mert orrom is folyik:-( Köszi, ha van valakinek erről tapasztalata.
További ajánlott fórumok:
- Ismeritek a Bromocriptin [parlodel 2, 5 mg] gyogyszert?Menyi ideig lehet szedni?
- Lehet szoptatás alatt együtt szedni az Elevitet és a Dr. Lenkei féle kálcium-magnézium-c-vitamin italport?
- Terhesség alatt Aspirin 500-t szedni fejfájásra, megfázásra (középső trimesztertől)?
- Magzatvíz szivárgás második trimeszterben, volt valakinel? Meddig lehet igy kihúzni?
- Lehet adni a kutyának panadolt vagy nurofen szirupot?
- Káros lehet a terhesség első trimeszterében a görényharapás, vagyis csak 1 pici fog"szúrás"?