Lehet ízesíteni a tápszert? (tudásbázis)
Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni, kisfiam 6 hónapos és 17napos, sajnos tápszeresek vagyunk, viszont lassan 1 hónapja szenvedünk a tápszerrel. :(
Eleinte olyan szépen ette, Milumillal kezdtük aztán ugye kb 1 honapja nem nagyon akarta enni, majd a védönö tanácsára megprobáltunk egy másik fajta tápszert ( Humana ) ezse izlett neki alig akarta enni, akk ismét egy màsik tápszer proba ( Beba ) ezt ugy ahogy ette eddig, viszont most 2napja ismét alig akarja enni, fogacskája most nem jön. A Doktornővel is beszéltem , aki azt mondta amig a sulya gyarapodik addig nincs baj. Szerintetek most mit tegyek? Izesitsem neki valamivel a tápszert?
( naponta kap 2 bébikajcsit is)
Ivice! Előre leszögezném nem vitatkozom veled, hiszen neked ez volt a tapasztalatod! DE : Az újszülöttek gyomra nem képes az anyatejen kívül más összetételű ételt feldolgozni. Nem véletlen, hogy 4-5 hónapos korban lehet elkezdeni először a gyümölcs levek adását és azt is csak 1-2 kávéskanálnyi mennyiségben, majd fokozatosan hozzászoktatva a mennyiséghez lehet az újabb fajta leveket bevezetni. Majd ha a leveket megszokta, akkor lehet fokozatosan sűríteni, míg végül gyümölcspépet kaphat a bébi. Ellenkező esetben könnyen felléphet allergiás reakció. (Egyébként ez nemcsak az ember bébiknél működik így, hanem pl. a kiskutyáknál is.) Az lehet, hogy a tápszer íze nem pont olyan, mint az anyatejé, de ha két anya tejét összehasonlítod az sem teljesen egyforma, hiszen az egyik pl. zsírosabb, vagy édesebb stb. A tartalma, az összetevői azonban ugyanazok. Az sem véletlen, hogy tehéntejet sem adhatsz a bébinek rögtön, hanem csak higítva és fokozatosan (3/4 -es, feles tej).
Továbbra is állítom, hogy teljesen felesleges a tápszert ízesíteni, hiszen ha már eheti amivel ízesítenéd, akkor meg nem kell összekeverni tápszerrel. Amikor viszont már főzelékeztünk, a kész főzővízbe kevertem egy kis teáskanályi tápszert, mielőtt összeturmixoltam neki, hogy kicsit jobb íze legyen a natur zöldségeknek.
Véleményem szerint egyáltalán még csak nem is hasonló az íze anyatejnek és a tápszernek. Kóstoltam. És nem véletlenül nem ízlik annyira a gyerekeknek sem. Illetve a természetes ízek pontosan a gyümölcsökben rejlenek épp ezért inkább ahhoz szokjanak a bébik, mint a tápszer ízhez.
Mellesleg pedig a kórházban is, ha hónapokig bent van a baba, és szükség van a hozzá tápláláshoz, akkor a nővérek a tejbe/tápszerbe gyümülcspürét, főzeléket tesznek.
Sajnos én ezt jól tudom, az én kisfiam 5 és fél hónapig volt születése után kórházban.
Sziasztok!
Gyümit a legjobb a tápszerbe tenni, őszibarackkal, sütőtökkel kezdeni. Imádni fogják. Legalábbis én ezt tapasztalom. Ráadásul egészséges is!!
Helló!
Nekem is a cukrot javasolta a védőnő (tápszerváltáskor), de én nem tettem bele, úgy is elfogadta. Vki említette a gyümit, szerintem turmixolj össze vmilyen gyümit amit szeret, öntsd föl tápszerrel ,és próbáld meg úgy!
Sok szerencsét!!
Szia! Az én lányos is ennyi idős, 1 hónapos kora óta kap tápit pótlásnak. Nálunk kb 1 hete volt ilyen, hogy nem kellett neki a tápi, ait reggel és este kap már csak. Én nem ízesítettem neki, de minig kínáltam. Most megint eszi. Leht, hogy elég vot neki a többi kajcsi.
Estére kakaót adni nem szerencsés, mert egyes gyerekeket élénkít.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek két hónapos csecsemőnek mit lehet adni tápszer mellé táplálék pótlásra? ( a tápszertől nagyon gyarapszik a súlya)
- Az éjjel megmaradt tápszert reggel (7-8 óra elteltével) még oda lehet adni a babának?
- Kefírt mivel lehet ízesíteni?
- Lehet valamivel ízesíteni a babáknak házilag főzött bébiételeket?
- Iszik/ ivott közületek valaki zsályateát? Lehet ízesíteni?
- Ki tudja nekem megmondani, hogy a francia diétánál mivel lehet a salátát ízesíteni?