Laktató egészséges ételek (beszélgetés)
Szia! Most találtam meg ezt a tök jó zabpehely fasírt receptedet. Mennyi vizet teszel az erőleves kockához? Hagymát is teszel a fasírtba?
Köszönöm!
Húsos rántott karfiol
Hozzávalók:
60-70dkg tömör karfiolfej /tisztán mérve/,
20 dkg darált hús (bármilyen fajta lehet,
még konzerv vagdalthús is),
15-20 dkg liszt,
2 evőkanál olaj,
1 tojás,
2 dl tej,
2gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só,
a sütéshez bő olaj
Elkészítés:
A karfiolt egyforma kis rózsáira szedjük, majd langyos vízben néhány
percig áztatjuk, hogy a megbúvó apró kis bogarak kimásszanak belőle. Ezután folyó
csapvízben átmossuk, és lecsöpögtetjük. Jól meg is sózzuk. A tojást habosra
felverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a darált húst (vagy a villával egészen péppé tört
konzervhúst). Beleöntjük az olajat, belekeverjük a megtisztított és összezúzott
fokhagymát, a sót és a borsot, valamint annyi lisztet, hogy a szokásosnál kissé
sűrűbb, tejfölszerű palacsintatésztát kapjunk. A karfioldarabokat először lisztben
megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajba tesszük. Az egyik
oldalát fedő alatt sütjük pirosra, ezután megfordítjuk, de már fedő nélkül sütjük
tovább. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk.
Nagyon jó mellé a meleg kapormártás vagy a hideg kapros majonéz.
Igaz,nem jelentkeztek receptekkel,de én azért küldök még.
Kínai sült tészta zöldségekkel
Hozzávalók: 4 főre
1 cs spagetti
1 nagy fej lilahagyma
1 bögre zöldborsó
1 szál sárgarépa
25 dkg gomba
25 dkg csirkemell
wok fűszerkeverék
szójaszósz
vaj
só
cukor
Elkészítés:
A csirkét előző este felcsíkozzuk és jól befűszerezzük, valamint egy kevés szójaszószba áztatjuk.
Megfőzzük a tésztát.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a lilahagymát nagyobb darabokra, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a gombát pedig felnegyedeljük.
A húst megpirítjuk egy kevés vaj és olaj keverékében.
Kiszedjük és félretesszük a húst, majd ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a zöldségeket, kevés sóval, cukorral és szójaszósszal ízlés szerint ízesítjük. A zöldségeket finom ropogósra pirítjuk (nem kell teljesen megpuhulniuk).
Kisebb adagokban rátesszük a tésztát a zöldségekre és tovább ízesítjük a szójaszósszal.
Tányérra szedjük és a már megsütött hússal tálaljuk.
Ez talán tetszeni fog.Mi imádjuk!
A csirkemellet Vegetával megszórom, forró olajban megforgatom,míg mindkét oldala meg nem pirul.Üvegtálba fektetem tetejére brokkoli amit elötte félig megfőztem.2dl főzőtejszínt öntök rá,a tetejére füstölt sajt kerül.
Gyors,egyszerű,különleges és isteni!
én ha nasira vágyok ezt eszem:
zsírszegény túró+édeske+citromlé+kicsi mazsi
előnye:
telít,fehérje,fincsi,gyors
Kalóriaszegény fasírozott
Hozzávalók:
50 dkg sovány darált hús
2 db tojás
8 evőkanál zabpehely
8-10 evőkanál búzakorpa
só
bors
fokhagyma ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
kevés étolaj
Elkészítés:
A zabpelyhet egy tálban annyi forrásban lévő vízzel leöntöm,hogy majdnem ellepje.Hagyom egy ideig,hogy beigya a zabpehely a vizet,és közben ki is hűljön langyosra.
A húst egy tálba teszem,beleteszem a kihűlt zabpelyhet,a tojást,fűszereket.
Jó erősen összegyúrom.
Egy sütőedényt vékonyan kiolajozok.
A húsos masszából gombócokat formálok,és zsemlemorzsa helyett búzakorpában forgatom meg.
A kiolajozott tepsibe teszem a húspogácsákat,tetejét is kissé befújom olajjal,és előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm 180-200 fokon.
Érdemes kipróbálni,szerintem nagyon finom melegen és hidegen is.
Sajtos almáslepény diétásan
/Szénhidrátszegény, Kalóriaszegény, Zsírszegény /Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
3/4 cs. sütőpor
10 dkg 25-30 %-os zsírtartalmú margarin
1 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint
só
5 dkg reszelnivaló sajt
olaj a sütőedény kikenéséhez
Töltelék:
60-80 dkg alma /lehet héjasan hagyni/
1/2 dl bor/vagy víz
ízlés szerint: édesítő,fahéj,szegfűszeg /őrölt/,gyömbérpor
3-4 dkg margarin
Tészta tetejére 5 dkg sajt reszelve
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom, belegyúrom az 5 dkg sajtot is.
Félreteszem pihenni.
A megmosott almát kimagozom /nem fontos megtisztítani/kisebb kockákra vágom.
Egy edénybe beleteszem a margarint,az almát,megszórom a fűszerekkel,édesítővel,aláöntöm a bort/vizet,és kissé megpárolom.
A tésztát kerekre nyújtom úgy,hogy jócskán lelógjon körben a sütőedény oldalán.
Kiolajozott 22 cm-es formába teszem a tésztát,ráöntöm a megpárolt almát /nem kell hűteni/.
Körben ráhajtogatom az almára a lelógó tésztát,majd megkenem tojással,vagy olajjal a tetejét.
A másik 5 dkg sajtot rászórom a tetejére,és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30-35 percet sütöm.
Tanácsok: Eléggé bizarr összeállításnak tűnik,de meglepően finom íz hatás alakul ki.
Ha valaki szereti,a tetejét tejföllel vagy joghurttal meg lehet locsolni. Én nem tettem rá,így is finom volt.
Lehet sajt nélkül édesen is készíteni,természetesen édesítővel.
Tökös-túrós búzakorpás süti
/Szénhidrátszegény, Kalóriaszegény, Zsírszegény /
Hozzávalók:
50 dkg túró /zsírszegény/
30 dkg sütőtök
1 kefir vagy joghurt /kis pohár/
3 tojás
10 dkg búzakorpa
5 dkg zabkorpa
30 szem édesítő,vagy ízlés szerint
1 sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
citromhéj
őrölt fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
Egy keverőtálba mindent belekészítek. A tököt miután megsütöttem,belekaparom az előkészített hozzávalókba. Keverőgéppel jól kikeverem,és kivajazott,zabkorpával meghintett 23x38 cm-es tepsibe öntöm. /hosszúkás zománcos tepsi/
Előmelegített sütőben 40-45 percet sütöm 200 fokon.
Kihűlés után tetszés szerint szeletelem.
Finom,lágy süti.
Fogyókúrázóknak ajánlom....
Különleges hústekercs
/Szénhidrátszegény, Kalóriaszegény, Zsírszegény /
Hozzávalók:
személyenkét 2 szelet hús /karaj,s.comb,csirke v. pulykamell/
sajt
sonka
tojás
zabkorpa
burgonyapüré pehely
tej
só
olaj
Elkészítés:
A húst vékonyra kiverem,sózom.
Minden szelet húsra teszek egy szelet sajtot és egy szelet sonkát.
/Ha még finomabbra szeretnénk,akkor lehet rátenni pluszban kolbászkarikát,vagy gyümölcsöt,vagy gombát,vagy éppen ki mit szeret./
A betöltött hússzelet mindkét oldalát behajtom a töltelékre,és utána tekerem fel.
A tojást felverem kevés tejjel,a zabkorpát és a burgonyapüré port feles arányban összekeverem.
Egy sütőedényt vékonyan kiolajozok.
A tekercseket először a tojásba,majd a zabkorpás keverékbe forgatom,és az olajozott sütőedénybe teszem szépen sorba.
Sütés előtt a tetejüket is befújom kis olajjal.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem a fóliával lefedett sütőedényt,és kb. 3/4 órát fedetten sütöm.
Leveszem a fóliát,és hagyom még kb. 1/4 órát sülni a tekercseket.
A sütés befejezése előtt reszelt sajttal is megszórhatjuk a tekercseket.
Sültburgonyával,rizzsel,vagy zöldségkörettel is nagyon finom.
zabpehely fasírt:
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
3 db tojás
fasírthoz való fűszerek, ki hogy szereti
1 db erőleveskocka
Elkészítés:
A zabpelyhet egy tálba tesszük és a felforralt erőlevessel leöntjük. Hagyjuk kihülni. A zabpehely megdagad és teljesen magába szívja az erőlevest. Ettől nagyon jó íze lesz! Amikor kihült, beletesszük a tojásokat és fűszerezzük kedvünk szerint. A masszából pogácsákat, vagy rudakat formálunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.
Hidegen is nagyon-nagyon finom, salátákkal, főzelékekkel... és nagyon-nagyon laktató! :))
van aki zsömlét is tesz bele, Én nem szoktam!!
Sziasztok!
Szeretettel várom mindenkitől a laktató és egyben egészséges ételek receptjeit.
Köszi
További ajánlott fórumok:
- Egészségesen étkezzünk, de mit? Melyek az egészséges ételek?
- A tűzhelyen főtt ételek egészségesebbek, mint amik a mikrohullámú sütőben készülnek? Ha igen, mi ennek az oka?
- Gyors!!!! és egészséges ételek elfoglalt anyukáknak
- D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk?
- Könnyen elkészíthető, egészséges ételek a mindennapokra
- Indiai török (csak egyszerü és egészséges ételek őszre!!)