Lakjunk jól, krumplitól ... (beszélgetés)
Ja és nem is olyan büdös!
Olyan enyhe mekiszagú!
Viszont sokszor felhasználható és nem ég el olyan könnyen!
Jó befektetés. én fritőzbe vettem, a földalatti vasútvonal nevét viselő áruházláncban (csak semmi reklám XD)
Anno a suliban abban sütöttük a fánkot.. Ha darabkás volt az alja, akkor csak leengedtük, kifagyasztottuk és a tiszta zsírt leszedtük a tetejéről!
slambuc,vagy öhön.:D Imádom!
A héjában sült ,főtt krumpli az egyik kedvenc vacsim.
A póréhagymás burgonyapörköltet itt találtam és valami mennyei.:D
Pakora :) ázsiai módra sütött krumPli.
Pár evőkanálnyi lisztet megsózol , paprikázol , vagy beleöntesz valamilyen fűszerkeveréket , hozzáadsz annyi vizet hogy sűrűn folyós trutyid legyen . Vékonyra karikázott kisebb krumPliszeleteket villahegyre tűzöl , beletunkolod a trutymutyba és forró olajban kisütöd . Ha vastag a krumPli , nem sül át elég jól ! Viszont frissen csuda finom , ropogós bundás kaja . :)
Töltött krumpli, tócsni, krumplilángos, rakott krumpli, krumplileves, sültkrumpli sajttal a tetején megmikrózva, krumplipüré mint köret, tepsiben héjában sült krumpli, bundázott kirántott krumplikarikák, mátrai bozraska.
Ezek jutottak hirtelen eszembe. :)
Te jó ég! A legtöbb krumPliból kihagytam a P betűt.
Így járok, ha gyorsan gépelek!
Bocsánat! Remélem azért érthető amit írtam!
Hagymás-tetszis krumli!
Fogsz sok hagymát(kb 1 kiló), saját levében megpárolod, sózva, ráöntesz fél liter vizet, ha elfőtte, kihűtöd. Keversz bele egy nagy pohár tejfölt, frissföl, farmfölt, esetleg megbolondíthatod teszínnel, tejjel (attól függ mennyire "szottyosan szeretitek"), borsozod.
Egy fél gáztepsibe másfél-két kiló krumlit(héjában) lekarikázol, vagy apró újkrumlit beleszórsz (szintén főzve). Vagy rétegezed a hagymás mártással, vagy csak a tetejére öntöd. Forró sütőben 10-15 percig, (míg a szotty barnulni nem kezd) megsütöd. Tehetsz rá szalonnát, felvágottat, akár rakott krumlira is öntheted.
Az eredeti receptben, hirtelensütött sózott-borsozott karajszeletek pihennek a krumli tetején, de a mártás alatt.
Sült krumpli
A krumplit meghámozom, ha új krumliról van szó, akkor csak alaposan megsikálom. Hasábokra vágom. Magas szélű tepsit kibélelem sütőpapírral, ebbe rakom a darabolt krumplit. Egy evőkanálnyi olajat locsolok szét rajta, jól elkeverem, hogy mindenhol olajos legyen és 170 - 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt ropogósra sütöm. Ez alap, ízlés szerint fűszerezhető, mondjuk fokhagyma gerezdekkel, zöld fűszerrel.
Nem ez a spanyolviasz, de gazdaságos és egészségesebb is mint bő olajban sült változata.
tócsni
juhtúróval töltött krumpli szalonnaba tekerve
steak burgonya