Lakásvásárlás illetékére késedelmi kamatot számítanak? (tudásbázis)
A válasz IGEN ugyanakkor NEM.
Nem kell kamatot fizetni.
Fizetési kedvezmény engedélyezése kizárólag kérelemre történhet.
Tehát ha lakásvásárlási illetéket szabtak ki, arra méltányosságból kérhető fizetési kedvezmény.
- részletfizetés
- halasztás
- csökkentés és törlés
És ez igaz a pótlék/késedelmi kamatra is.
Amennyiben illeték összegével rendelkezel, ennek a befizetése előtt kérelmezd a pótlék törlését.
Amennyiben kérelmezed a fizetési könnyítést, akkor azt ki kell terjeszteni a pótlék összegére is.
MINDEN ESETBEN, TÖRVÉNYES KERETEKEN BELÜL,VAN MÓD ÉS LEHETŐSÉG A FIZETÉSI KÖNNYÍTÉSRE !
De a fizetési könnyítés engedélyezése nem jogosultság, nem jár automatikusan, arra csak a törvényben meghatározott feltételek fennállásakor van lehetősége.
Ezen feltételek meglétét mindig a kérelmezőnek kell bizonyítani.
De figyelem !
Amennyiben kérelmedet hibásan, törvényt rosszul értelmezve,
innen-onnan szerzett tanácsok alapján adod be,elutasítás esetén egyösszegű befizetéssé változtatják az illetéket.
Ebben az esetben kifogásnak helye nincs( nincs pénzem, munkanélküli vagyok...stb. )
Mivel az adófizetés mindennél előbbre való, az összeget végrehajtásra teszik !
Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt:
Érdemes körűltekintően eljárni.
Hogy érted, hogy párhuzamosan fizettétek az illetékkel?
Amikor beadtam a kérvényt,direkt rákérdeztem és azt mondták, hogy ne fizessek egy fillért se be,amíg nincs meg a határozat, mert akkor minek adok be kérvényt, ha fizetek, mint a katonatiszt. Erre felszámolják a kamatot....
ugyan nem vagyok jogász, de végigjátszottam hasonlót én is már velük vagy 2x..
ha jól értem, amikor kijött a levél, hogy mennyi illetéket kell fizetned, akkor írtál egy kérvényt, hogy méltányosságól engedjék el egy részét.. ennek remélhetőleg megvan az ajánlott feladási szelvénye, mert azal tudod igazolni. A hivatalnak 30 napon belül erre válaszolnia kell, akkor is ha elutasítja... ezt viszont nekik kell tudniuk igazolni..
ha ezt elmulasztották, akkor a 30 napon túli időre nem számolhatnak fel kamatot.. ha viszont kiküldték, és átvettétek, akkor jogos.. a 30 napos elbírásálsra elvileg kiróhatják a késedelmi kamatot mindenképpen..
telefonon keresztül nem nagyon tudod ezt elintézni, az csak tudakozódásra jó.. mindenképpen írásban beszélj velük!
ha nem jutsz velük semmire, mindenképpen beszélj ügyvéddel!!
keress ingatlanokkal kapcsolatos jogászt, a neten is találsz olyat, aki ingyen ad tanácsot, ha kérdezel tőle!
ez így leírva abszolút nem tűnik jogosnak, de ki tudja, mit meg nem engedhetnek maguknak a hivatalok :(
További ajánlott fórumok:
- Valóban azok az anyák, feleségek, akik teszik a kötelességüket áldozatnak számítanak?
- Nem számítanak az anyagiak? Sok múlhat rajta nagyon is!
- Vagyontalan emberek emberi értékei nem számítanak?
- Hol kezdjem a lakásvásárlást?
- Szerintetek mennyire számítanak a kilók?
- Lakásilletékre kérvényt adtunk be, egy év után elutasították, most pedig kiszámláznak késedelmi pótlékot?