Mire jó a kurkuma? (beszélgetés)
A kurkuma egy gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény, amelyet Indiában és Délkelet-Ázsiában ősidők óta használnak. A kurkuma legfőbb hatóanyaga a kurkumin, amelynek számos jótékony hatást tulajdonítanak, mind a hagyományos, mind a modern orvoslásban. Íme néhány a kurkuma leggyakrabban említett előnyei közül:
1. Gyulladáscsökkentő hatás
A kurkumin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami hasznos lehet krónikus gyulladásos betegségek esetén, mint például ízületi gyulladás, szívbetegségek, cukorbetegség vagy autoimmun betegségek.
2. Antioxidáns hatás
A kurkumin erős antioxidáns, ami segíthet semlegesíteni a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújthat a sejtkárosodás és az öregedés ellen.
3. Immunrendszer erősítése
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásának köszönhetően a kurkuma hozzájárulhat az immunrendszer támogatásához, ami segíthet a fertőzések és betegségek elleni védelemben.
4. Emésztés támogatása
A kurkuma javítja az emésztést, serkenti az epe termelését, és segíthet enyhíteni a gyomorégést és a puffadást.
5. Agy és mentális egészség támogatása
Kutatások szerint a kurkumin javíthatja az agy egészségét, mivel serkenti az agyban lévő növekedési hormon szintjét (BDNF). Ez a tulajdonsága segíthet a memória javításában, valamint olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór és a depresszió.
6. Szív- és érrendszeri egészség
A kurkumin hozzájárulhat a szív egészségéhez azáltal, hogy javítja az érfalak működését és csökkenti a gyulladást, így támogathatja a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozását.
7. Fájdalomcsillapítás
Mivel természetes gyulladáscsökkentő, a kurkuma csökkentheti a fájdalmat, például ízületi fájdalmak esetén.
Hogyan fogyasztható?
A kurkumát friss vagy őrölt formában is használhatjuk, akár főzés során, akár italokhoz (pl. "arany tej") vagy turmixokhoz adva.
Kapszula formájában is kapható, amely nagyobb mennyiségű kurkumint tartalmazhat, de ezek szedését érdemes orvossal megbeszélni.
Fontos tudnivalók
A kurkumin felszívódása önmagában nem túl jó, de fekete borssal kombinálva (amely piperint tartalmaz) jelentősen javítható.
Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, így érdemes mértékkel használni.
Már az főnyeremény, ha hisz benne, ártani nem árt.
Nem mindegy a koncentrátuma sem.
A kurkuma nagyon hatékony ízületi és reumatikus panaszoknál, mert oldja az ízületi merevséget, rugalmasan tartja az ízületeket, erősíti a porcokat, csökkenti az ödémákat. Méregtelenítő és fájdalomcsillapító hatású, eredményesen kezeli a hát- és derékfájást, a nyak és a váll merevségét, javítja a mozgékonyságot. A porcok számára is védelmet nyújt a károsodástól, ezért porckopás esetén is érdemes alkalmazni.
Emésztési panaszokra, bélgyulladásra
A kurkuma növényi hatóanyagai a gyomor és a bélrendszer gyulladásait is csökkentik, javítják az emésztést, elősegítik a zsírok lebontását, serkentik a természetes emésztőnedvek termelődését, az epe és a máj működését. Gyakori puffadásnál, felfúvódásnál, hasi görcsöknél gyorsan csökkentheti a kellemetlen tüneteket.
Fogyókúra kiegészítésére is ajánlott a fogyasztása, mert serkenti az anyagcserét, a zsírégetést, a máj méregtelenítő munkájának támogatásával pedig a salakanyagok, méreganyagok eltávolítását is elősegíti.