Külföldön született babát Magyaroszágon be kell valahova jelenteni, ha csak az anyuka magyar állampolgár? (tudásbázis)
Nekem a nagyfiam 10 éves már, és én azóta sem kértem. Csak akkor van jelentősége, ha haza kell mennetek mert így, hogy észt állampolgár, nincs magyar taj-száma, és ha hazamész, bármilyen orvosi ellátásért fizetni kell. Ha kéred a kettős állampolgárságot, akkor adnak neki otthonra is tajszámot, betegkártyát és így nem kell fizetnie, csak ha magánhoz jár (vagyis annyit, amennyit egy magyar is szokott fizetni a közkórházban, nem többet).
Másik dolog, amikor szavazhat, akkor is ugye kell. Ilyen szempontból, én úgy döntöttem, hogy majd ha kell, megcsináltatom nekik, ha valamiért mégis haza kellene mennem. De látod, nem sürgős, mert 10 évig egyszer sem volt rá szükség:) Ha te rendszeresen hazajársz akkor érdemes most megcsinálni
Észtország az EU?
Bocs, hogy nem néztem meg, mielőtt válaszolok:)
Olaszországban, és gondolom, a legtöbb EU-s országban úgy van, hogy ha az apa, vagy egyik szülő külföldi, mármint a ti esetetekben észt, akkor a gyerekek automatice észt állampolgárok. A kettős állampolgárságot a magyar nagykövetségen kell kérned, ha akarod. Külön bejelenteni nem kötelező, úgy értem, már be van jelentve az észteknél, magyar viszonylatban, ha érdekel valami miatt, hogy te úgy legyél nyilvántartva, hogy van gyereked, akkor a nagykövetségen kérned kell a kettős állampolgárságot. Semmi érdekes, pár papír, és egy 10 oldalas kérdőív 7 példányban kitöltése, ezután lesz kettős állampolgárságuk. Ami amúgy jár, szóval nem engedély ez, csak bejelentés a te részedről.
Szülők?
Amúgy hol külföldön?
További ajánlott fórumok:
- Milyen állampolgár a baba, ha külföldön születik?
- 2015-ben külföldön született/születendő babák anyukái
- Külföldön született gyermek esetén lehet mindkét országból családit igényelni?
- Igényelhető anyasági támogatás, ha a baba külföldön született és a terhesgondozáson való részvétel is külföldön történt?
- Nagymamám születési anyakönyvi kivonatának kéne a másolata, de külföldön született. Hogyan lehet megszerezni?
- Lakcímkártyát külföldön született, de magyar állampolgárságú babának csak a szülei kérhetnek csak személyesen?