Közgyóggyal kapcsolatos kérdésben segítenétek? (tudásbázis)
Szia jó reggelt
Àtviheted a maradék összeget.
Nekem a kislányomnak van és van ugy hogy marad rajta 700-800 ft vagy több àtvihettem eddig
A stroke egy nagyon alattomos betegség. Nem kell ahhoz inni, cigizni, teljesen egészséges ember is kaphat sajnos, bár mikor. Nagyon lassú a felépülés, és szinte mindenkinél marad vissza valami. Nagyon sajnálom,ez teljes embert kíván, az ápolás!Ha tornáztatod, azzal sokat segítesz rajta,hiszen, az izmoknak is kell a mozgás, nehogy elsorvadjanak.
csak egy ötlet, nem biztos,hogy nálatok ez kivitelezhető,de egy próbát megér.!Házi ápolót lehet igénybe venni, a háziorvostól kell kérni,hogy segítsen ebben. Nem tudom, hogy fizetős-e, vagy sem, de a napi tisztálkodásban, tornában,ellátásban segíteni tud a nővér!!Szociális indok alapján, azt hiszem, még azt az óránkénti 300 ft-ot sem kell kifizetni, amit egyébként kellene.Járj utána, hátha ez is segítség lenne.Kívánok neked sok erőt, és hogy megoldódjanak a gondjaid!!
Épp akartam írni, hogy hány éves a férjem, de el kellett gondolkodnom rajta. 52 éves volt, 2010. novemberében kapott agyi infarktust. Az orvosok nem mondanak semmit, annyit közöltek, mikor elhoztuk a kórházból, hogy elvileg nem is szabadna neki élni. Csinos, jóképű, erős, fiatalos volt, nem nézett ki annyinak amennyi volt. A jobb oldala béna, súlyos apháziája van(nem tud beszélni, nem mindent ért meg, nem tud írni, állítólag olvasni tud-nem tudom), szerencsére azóta javult valamicskét, de így is keserves. Én foglalkozok vele, én tornáztatom, stb, mivel fejlesztésre nincs pénzünk, mert akkor enni sem tudnánk. Ezért is kérek így fórumokon tanácsot, mert mondhatjuk, hogy így többet meg tud az ember, mint egy hivatalban. A nap 24 órájában vele kell hogy legyek, nem lehet egyedül hagyni. Aki tudna segíteni, az sem segít. Néha úgy érzem, hogy megőrülök.
Én nagyon örülnék, ha még csak ezer ft-tal is megemelnék a keretet, csak attól félek, hogy csökkentik.
Itt a városban havonta 1-2-szer van az oepnek személyes ügyfélszolgálata, de egy: nem tudok órákra elmenni-órákat sorakozni, kettő: szerintem az ottani ügyintéző talán még annyit sem tudna mondani ezzel kapcsolatosan, mint amit én tudok, ott csak olyan általános ügyintéző lehet.
Néhányan azt hiszik, hogy sajnáltatom magam. Nem, mivel tudom, hogy vannak nálunk még rosszabb helyzetben lévők is. Csak azt akarom, hogy a férjem megkapjon mindent, ami jár, járhat neki, mivel egész életében dolgozott, gürizett. Én azt figyeltem meg, mintha ezek az emberek a társadalom számára már terhesek lennének, a hivatalokban is olyan immel-ámmal intézik az ügyeket.Akkor mikor az eset történt, azt mondtam, hogy nem kívánom senkinek azt, amit átélünk, de azóta eltelt másfél év, kaptam hideget meleget, és bizony kívánom jópár embernek, hogy kerüljön ilyen helyzetbe, mint mi, vagy a hasonló helyzetben lévők.
Azért köszi a sok hozzászólást, jól esett, uagyanis csak így tudok a külvilággal kapcsolatot teremteni.
Még véletlenül sem hívják fel a figyelmet, ha valamit még meg lehetne igényelni!Ha te, magad nem ásod bele magad, és nem deríted ki, mélyen hallgatnak róla, csak hogy minél kevesebbet kelljen kiadni.Nagyon sajnállak benneteket, tudom mit jelent egy ágyhoz kötött beteg napi ápolása((
Próbáld meg, és add be a keretváltozásra a papírt.ha csak 2-3.000 ft -al többet kapnátok, már az is segítség lenne.
Nem tudom, hogy a férjed milyen betegség miatt van ágyhoz kötve, de valami alapítvány nincs, ami tudna egy kis segítséget adni??
Én,II.csoportú vagyok.Ezért jár betegség alapján a közgyógy nekem is.
ha ez a gyógyszer mostanában jött hozzá,és nem helyettesíthető mással, akkor szerintem próbáld meg, hátha emelik év közben a keretet. egyébként, ha jól emlékszem van egy olyan szöveg is benne, hogy redkívüli gyógyszerkeret, ami évi 6.000.ft, de ezt ne vedd 100% ra, csak úgy emlékszem.
Én sem jövök ki sokszor a havi keretből, de már én is úgy megyek a dokihoz, hogy van olcsóbb ,írja azt fel.
Én elhiszem! A gyógyszer bármennyibe is kerüljön bármilyen betegség miatt, sok, drága! Szóval megértem a helyzetedet!
Az a legtisztább szerintem, amit alul is írtak, hogy a jegyzőtől kérdezd meg! Ha azt mondja csökkenteni nem fogják, akkor próbáld meg. És hátha!
Mennyi van még a két évből,amíg újra kell igényelni? Nagyon sok? Mert ha nem, lehet, hogy érdemes megvárnod?
Nekem is ahogy mondtam 6000 pár száz ft volt a keretem. Az egyik gyógyszerem csak 3000 ft-ba került, na ezt volt úgy, hogy csak minden másnap használtam, hogy ne kelljen minden hónapban vennem, mert nem telt ki. És akkor még hol voltak az esetleges időközi betegségek, pl. egy nátha vagy influenza. Erre is kellett gyógyszer és persze a keretből pénz.
Én már nem kaptam meg idén, mert a férjem munkahelyet váltott és több lett a fizetése.Csak hogy nem annyival több, hogy a gyógyszerek mellett még élni is tudjunk. Pedig pont abban a hónapban voltam kórházban, és csak abban a hónapban 15 000 ft-ba kerültek a gyógyszereim. De nincs mit tenni. Mivel én nem rokkant vagyok,ezért ha meghaladja azt hiszem a család egy főre jutó keresete a 28 000 ft-ot nem kapsz közgyógyót. Legalább is én így tudom.
A férjemé is állandó, de szerencsére helyettesíthető, egy fontos gyógyszere van, ami nem helyettesíthető, a legdrágább, havi 6000,-ft. A közgyógyklerete 6840,-ft most. Ez a drága gyógyszer, csak pár hónapja van neki, mikor már volt közgyógya.Nála is a többi gyógyszer a legolcsóbb. És kijössz a keretedből?
Nekünk van még két gyógyszer, ami nem közgyógyos.
Na! Hát ezért mondtam, hogy nem tudom, hogy így van - e, én így tudom.Látod, te jobban tudod!
Én még azt tudom, vagyis azt hiszem, hogy tudom, hogy most már maximum 6000 ft környékén van egy havi közgyógytámogatás. De ez sem biztos.
Hát...ezt neked kell mérlegelned. Megvárod míg felülbírálják maguktól és akkor jutsz ne adj Isten kevesebb támogatáshoz, ill. jó esetben ugyanannyihoz vagy többhöz, vagy kéred előbb és esetleg, ne adj Isten korábban kapsz kevesebb támogatást.
Nekem van közgyógyom, és a következőképp működik:
- évi 6000 a keretem, mivel nincsenek állandó gyógyszereim
- ha lennének, akkor a háziorvos készítene egy listát, igazolva, hogy ezt meg ezt kell szednem, és ez X Ft-ba kerül - ezt az igazolást a polgármesteri hivatalban kell leadni, és ott rendezik a továbbiakat
Ha időközben valamelyik szernél megszűnt az eü. emelt támogatás, akkor az általános jogcím szerinti összeget fogják a kártyáról levonni. Nem tudom pontosan, hány ezer Ft eltérésnél lehet csak kérelem frissítést beadni, ezt kérdezd meg.
Szinte minden gyógyszernek van közgyógyra adható változata, érdemes ezt a kórházban, szakrendelésen jelezni.
SZ és J jelű gyógyszerek:
bizonyos gyógyszerek kedvezménnyel írhatók, amelyeket SZakorvos, vagy annak Javaslata alapján háziorvos felírhat. Ez azt jelenti, hogy ez a kedvezmény neked, mint közgyógyosnak alapból jár (nem a közgyógy terhére, hanem állampolgári jogon!), és csak a maradék kisebb százalék kerül levonásra a kártyáról. Az ilyen gyógyszerek mellett a Háziorvosi kérelem közgyógyellátási igazolványhoz c. nyomtatványon fel kell tüntetni a javaslatot tevő orvos pecsétszámát, javaslat dátumát. Ezt így veszik figyelembe a kártyára töltött összegnél.
Nekem már 10 éve van betegség alapján közgyógyom,úgy hogy képben vagyok vele!A háziorvos valóban összeírja, hogy milyen gyógyszereket,és mennyit szed a férjed. Ezt küldöd el az OEp nek.
Igen ám, de ott a csavar, hogy az oep, nem annak a gyógyszernek alapján állapítja meg a havi keretet, , hanem a hatóanyagtartalom alapján,és abból is a legolcsóbbat!Nekem 4 éve még havi 12.000 ft volt a keretem, 2 éve lecsökkentették 6.000 ft-ra, pedig, semmi nem változott!!Nem tudom, hogy év közben érdemes-e felülvizsgáltatni, lehet, rosszabbul járnátok.Itt már nem a tényleges árat veszik alapul, hanem az azonos hatóanyagcsoportból a legolcsóbbat.Rettentően lecsökkentették a közgyógyra felírható gyógyszerek listáját!
További ajánlott fórumok:
- Családi adóalap kedvezmény visszaigényléssel kapcsolatos kérdésben segítenétek?
- Fundamenta - kiutalással kapcsolatos kérdésben segítenétek?
- Samsung telefonnal kapcsolatos kérdésben segítenétek?
- Tandíjjal kapcsolatos kérdésben segítenétek?
- Táppénzzel kapcsolatos kérdésben segítenétek?
- Tablettel kapcsolatos kérdésben segítenétek?