Kottaolvasás-kezdő (beszélgetés)
Idézem, amit írtál:
"...Ahol 3 fekete billentyű van egymás mellett, annak a bal oldalán lévő fehér a kiindulási pont: C..."
Ez már eleve rossz, és innentől kezdve minden!!! Erre mondtam, hogy érdemes eyg hozzáértőt megkérni, lehet az akár gyerek is, és beszerezni a Zongoraiskola I-et.
Nem kötekedésnek szántam, amiket írtam, nem véletlenül vannak zenetanárok, meg zeneiskolák, és bár autodidakta módon is lehet zenét tanulni, az első lépésekhez hozzáértő segítség kell!!!
végre vannak még segítőkész emberek.
köszönöm a segítségedet,ezzel sok mindent elmontál tényleg.
C D E F G A H ÉS ÚJRA C
A zongorán vannak fehér és fekete billentyűk. A fehérek az egész hangok, a feketék a félhangok.
A kottán ha felfelé viszem fél hanggal az egy kereszttel jelölöm, ha lefele akarom vinni a hangot fél hanggal, az b-vel.
Na tehát a fehér billentyűk közt vannak a fekete félhangok. Van olyan ahol 3 van szinte egymás mellett, van ahol 2. Ahol 3 fekete billentyű van egymás mellett, annak a bal oldalán lévő fehér a kiindulási pont: C az első fekete a cisz, a második fehér a D, mellette disz a fekete, s így tovább. A C előjegyzések nélkül a kotta 5 vonala alatt húzott pótvonalon van.
Kotta: 5 párhuzamos vonal, ahol vagy a vonalon (azt keresztezve) vagy vonalközben van egy bogyó, a hangjegy.
Tovább is van, mondjam még?:)
Próbálkozzatok!
Mondtam,hogy kezdők vagyunk.
Ilyet én is tudok mondani másnak,hogy menjetek el zenetanárhoz.
na mindegy,köszi az eddigi segítséget azért.
Mi az, hogy mindig?
Zongoránál mindegyik kulcsban tudni kell olvasni.
Én elmennék zenetanárhoz a helyetekben.
Aha értem.
Az a hang amelyik föntről a második vonalon van rajta és lyukas,tehát nem telt a fej,az milyen hang?
Amúgy ide nem lehet képet beilleszteni?
A hangjegy feje szamit a hang nevenek megallapitasaban. A szarat a hangoknak felfele vagy lefele huzzuk annak megfeleloen, hogy hol helyezkedik el a fejuk. Ha a 3. vonalnal feljebb vannak, akkor a szaruk lefele, ha a 3. vonalnal lejjebb vannak, akkor a szaruk felfele. Egyebkent a `szaruk`-bol a ritmust lehet leolvasni. Negyed-, nyolcadhang, tizenhatod...
A hangok nevenek megallapitasanal pedig a kulcs a mervado.
Sziasztok.
Van szintetizátorunk itthon.Szeretnénk megtanulni rajta játszani,de a kottát már elfelejtettük.
Találtam sok oldalt a neten ahol levan írva,hogy melyik hang melyik.Csak olyan leírást nem találtam,hogy amikor lefelé van a hangjegy szára azok milyen hangok.Ezeket valaki aki tudja leírhatná.Nagyon köszönöm.