Körtezselés karamelltorta recept
75 perc
A Körtezselés karamelltorta hozzávalói:
1 csomag konyhakész linzertészta
A fűszeres-kekszes krémhez:
3 dkg vaj
1,5 dl habtejszín
4 dkg ledarált fűszeres keksz /pl:Mese keksz/
3 db tojás
3,5 dkg kristálycukor
A körtezseléhez:
23 dkg körte
1 marék mazsola
3 dkg kristálycukor
1 dkg pektin
3 teáskanál citromlé
5 dkg méz
A karamellhabhoz:
40 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaj
4 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál expressz zselatinfix
1 dl habtejszín
csokoládélapok
A Körtezselés karamelltorta elkészítési módja:
1. Tekerjük ki az linzertésztát, majd nyomkodjuk egy kapcsos tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg villával, és 190 fokon süssük elő 15 percig. 2. A vaj kivételével tegyük lábasba a fűszeres-kekszes krém hozzávalóit, és vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett melegítsük 84 fokosra. Ekkor csipkedjük bele a vajat, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. 3. Közben a körtezseléhez kockázzuk fel a megmosott, kimagozott körtét. Tegyük lábasba a megmosott mazsolával, továbbá egy kevés vízzel, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a cukorral elvegyített pektint, a citromlét, valamint a mézet, és forraljuk 5 percig. Öntsük egy alufóliával bélelt, kb. 10 cm átmérőjű edénybe, tegyük a hűtőbe 30 percre. Azután szedjük ki a lábasból, helyezzük az elősütött tészta közepére, majd töltsük köré a fűszerkekszes krémet. 4. A karamellhabhoz szórjuk lábasba a cukrot, adjunk hozzá 30 ml vizet, és közepes lángon karamellizáljuk borostyánszínűre 12 perc alatt. Keverjük hozzá a vajat, a vaníliaaromát, a feldarabolt fehér csokit és a mascarponét, végül forgassuk bele a zselatinfixszel kemény habbá vert tejszínt. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle lágy csúcsokat a torta tetejére. Toljuk a 170 fokos sütőbe 15 percre, azután hagyjuk a formában kihűlni. Csokoládélapokkal díszítve tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2016. júl. 18. 00:15
A körtezselés karamelltorta elkészítési módja és hozzávalói.