Kolbászos pogácsa recept
A Kolbászos pogácsa hozzávalói:* 1 dl tej
* 1 tk. cukor
* 3 dkg élesztő
* 60 dkg finomliszt
* 12 dkg mangalicazsír
* 12 dkg vaj
* 2 tk. só
* 1 tojás
* kb. 300 g tejföl
* 125 g füstölt kolbász
A Kolbászos pogácsa elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük, míg felfut. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, kanalazzuk a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle, amit kb. fél órán át letakarva pihentetünk. A kolbászt elmorzsoljuk, vagy apró kockákra vágjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra és rászórjuk a kolbászt. Keskenyebb oldalától kezdve feltekerjük, mint egy beiglit. A tekercset ellapítjuk és félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább két órán át (de még jobb egy egész éjszakán át) hűtőben pihentetjük. Végül lisztezett deszkán egy-másfél cm vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 30 percig pihentetjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190-200 fokra. A megkelt pogácsákat egész, felvert tojással lekenjük, vigyázva, hogy az oldalán ne csorogjon le. Ha szeretjük, köménymagot szórhatunk a tetejére. Kb. 15-17 perc alatt pirosra sütjük.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: _kleo_, 2012. máj. 5. 14:36
A kolbászos pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.