Ki tudja a választ gombával kapcsolatos kérdésemre? (tudásbázis)
Érdekes dolgokat írtok,de azt hiszem,a Te válaszod közelíti meg a valóságot.
Én is hasonló dolgokról tudok,és érdekel,hogy ki tud esetleg valamilyen "tudományos"magyarázattal szolgálni ez ügyben.
Várom a további véleményeket.
Igazából nem tudom, miért bírja a gombakonzerv sokáig, de arra emlékszem, hogy a gomba bizonyos emzimjei még fagyasztás ( -24 fokon ) alatt is tovább bomlanak és méreganyagokat termelnek. Ezért gombát fagyasztani sem szabad 4-3 hónapon túl, mert a folyamatosan termelődő mérgek felgyűlnek benne.
A gombában levő fehérjék nehezen emészthetők, ezért nem érdemes egyszerre túl sokat, illetve sokáig gyakran enni, mert emésztési problémákat okoz.
Nos ennyit tudnék hozzászólni régi emlékeimre hagyatkozva ...
-bár be kell valljam, a gombát enni és szedni is szeretem!
Ez a hagyomány a régi időkből ered-het, mert az Én gyerekkoromban (ami elég régen vóóót☺☺☺) még
csak valódi jéggel tudták hűteni az ételt, nyáron ez nem volt túl biztonságos!!
A tésztás ételekre is ugyanezt mondták!
Ma már mindenkinek van rendes (elektromos) hűtője,
így biztonsággal eltartható és fogyasztható 3 nap múlva is!
Ez nekem is új..ha gombalevest főzök,akkor mindig nagy fazékkal teszem mert nagyon szeretjük,van,hogy 3 napig esszük,sosem volt bajunk tőle.
Annak idején beszélgettem egy kórházi dolgozóval,aki pont ilyen dolgokban volt illetékes,őt is megkérdeztem,de állítólag,ha nincs mozgatva sokat,nem valószínű,hogy a gomba hamarabb romlik,mint bármelyik más étel.
A gyorsan romlandó ételeket ( ha másnapos, mármint a kaja:o) és megoldható "megrottyintod" és csak utána ehető. Sokan ott rontják el, hogy nem hőkezelik megfelelően,pl. idő előtt teszik a hűtőbe vagy fogyasztás előtt csak meglangyosítják.
Nekem sem volt még sosem panaszom olyan kajától amit én magam főztem, sütöttem.
Bármilyen étel, nemcsak a gomba,megromolhat ha nincs kellően tárolva(hűtve)!!!
A konzervek meg tartósítva vannak.
Megromolhat, mint bármelyik étel másnapra...
Gonljunk mondjuk egy jó madártejre...
Elgondolkodtatott a dolog, miért van az, hogy a gombás étel másnaposan már ételmérgezést okozhat,ugyanakkor a gombakonzerv,vagy a házilag sós-ecetes lében eltett gomba nem okoz mérgezést.
Lehet,hogy nagyon egyszerű a válasz,kíváncsian várom,mi a véleményetek?
További ajánlott fórumok:
- Válaszolnátok pár kérdésemre a cukorbetegséggel kapcsolatban?
- Repülő úttal kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- 16. heti AFP vizsgálattal kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- Felmondással kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok? Sürgős!
- Cipő garanciájával kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- Mávval, utazással kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?