Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ki tudja a választ gombával kapcsolatos kérdésemre? fórum

Ki tudja a választ gombával kapcsolatos kérdésemre? (tudásbázis)

14. 9c8432d068 (válaszként erre: 12. - Anyagi)
2011. okt. 7. 10:00

Érdekes dolgokat írtok,de azt hiszem,a Te válaszod közelíti meg a valóságot.

Én is hasonló dolgokról tudok,és érdekel,hogy ki tud esetleg valamilyen "tudományos"magyarázattal szolgálni ez ügyben.


Várom a további véleményeket.

13. Tótágas (válaszként erre: 12. - Anyagi)
2011. okt. 7. 09:30
Sok zöldség és gyümölcs azért nem fagyasztható jól, mert igen magas a víztartalma,és az jégkristályként kicsapódik,romlik az állaga, megbarnul stb.A gomba is ilyen.Nem véletlen, hogy régen is szárították.
12. Anyagi (válaszként erre: 6. - Tótágas)
2011. okt. 6. 19:59

Igazából nem tudom, miért bírja a gombakonzerv sokáig, de arra emlékszem, hogy a gomba bizonyos emzimjei még fagyasztás ( -24 fokon ) alatt is tovább bomlanak és méreganyagokat termelnek. Ezért gombát fagyasztani sem szabad 4-3 hónapon túl, mert a folyamatosan termelődő mérgek felgyűlnek benne.


A gombában levő fehérjék nehezen emészthetők, ezért nem érdemes egyszerre túl sokat, illetve sokáig gyakran enni, mert emésztési problémákat okoz.


Nos ennyit tudnék hozzászólni régi emlékeimre hagyatkozva ...

-bár be kell valljam, a gombát enni és szedni is szeretem!

2011. okt. 6. 19:40
Mivel a gomba fehérje, és köztudott, ez gyorsan romlik, ezért romlandó a gomba. De, kellő hűtéssel másnap is meglehet enni.
2011. okt. 6. 19:21

Ez a hagyomány a régi időkből ered-het, mert az Én gyerekkoromban (ami elég régen vóóót☺☺☺) még

csak valódi jéggel tudták hűteni az ételt, nyáron ez nem volt túl biztonságos!!

A tésztás ételekre is ugyanezt mondták!

Ma már mindenkinek van rendes (elektromos) hűtője,

így biztonsággal eltartható és fogyasztható 3 nap múlva is!

2011. okt. 6. 19:14

Ez nekem is új..ha gombalevest főzök,akkor mindig nagy fazékkal teszem mert nagyon szeretjük,van,hogy 3 napig esszük,sosem volt bajunk tőle.


Annak idején beszélgettem egy kórházi dolgozóval,aki pont ilyen dolgokban volt illetékes,őt is megkérdeztem,de állítólag,ha nincs mozgatva sokat,nem valószínű,hogy a gomba hamarabb romlik,mint bármelyik más étel.

2011. okt. 6. 19:02

A gyorsan romlandó ételeket ( ha másnapos, mármint a kaja:o) és megoldható "megrottyintod" és csak utána ehető. Sokan ott rontják el, hogy nem hőkezelik megfelelően,pl. idő előtt teszik a hűtőbe vagy fogyasztás előtt csak meglangyosítják.

Nekem sem volt még sosem panaszom olyan kajától amit én magam főztem, sütöttem.

2011. okt. 6. 18:56
nem Lindának szántam,bocs :-)
6. Tótágas (válaszként erre: 4. - Linda111)
2011. okt. 6. 18:55

Bármilyen étel, nemcsak a gomba,megromolhat ha nincs kellően tárolva(hűtve)!!!

A konzervek meg tartósítva vannak.

5. kisj
2011. okt. 6. 18:53
A titok szerintem a hőkezelés, forrázás
2011. okt. 6. 18:53
Ez igaz, hogy másnaposan már okozhat ételmérgezést? Én már milliószor ettem gombás kaját másnap, mert imádom a gombát, és soha nem lett semmi bajom...ez nekem új. De a konzerv meg ezek tele vannak tartósítószerrel, ugyhogy ezért nem.
2011. okt. 6. 18:51

Megromolhat, mint bármelyik étel másnapra...

Gonljunk mondjuk egy jó madártejre...

2011. okt. 6. 18:49
Szerintem azért nem bántanak az "eltett" cuccok, mert tartósítva vannak.
2011. okt. 6. 18:47

Elgondolkodtatott a dolog, miért van az, hogy a gombás étel másnaposan már ételmérgezést okozhat,ugyanakkor a gombakonzerv,vagy a házilag sós-ecetes lében eltett gomba nem okoz mérgezést.


Lehet,hogy nagyon egyszerű a válasz,kíváncsian várom,mi a véleményetek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook