Ki milyen érdekes, nem szokványos dolgot szokott elrakni, befőzni? (beszélgetés)
Van még kérdésem : Milyen tartósító por és mihez?
Ilyenkor dunsztolod a kompótot és elteszed télire?
Őszintén hálás lennék, ha megmondanád, miaz a "STEP" szokk."!!!!
Nagyon köszönöm a tökös ötletet, meg fogom csinálni!
Ez nagyszerű! Ki fogom próbálni!
A szörpön igazi sürű, szódával higítandó szörpöt kell érteni, vagy jó a dobozos rostos lé is? Azért kérdem, mert nem emlékszem, hogy láttam -e valaha is ananász szörpöt a boltokban -igaz nam is kerestem eddig! Te hol vetted és milyet?
Ezt a receptet csak tavasszal lehet csinálni a zsenge zöld tökből, vagy késöbb is?
Köszi az ötletet és a választ!
Ezt a "tökös" ötletet anyósom pár éve kiviszörppel is kipróbálta. Karalábévájóval kis golyócskákat készített a főzőtökből. És finom volt:)
A tök nagyon semleges, ezért lehet belőle ilyen huncutságokat készíteni.
Én nem szoktam különlegeset, csak hagyományos gyümölcsöket, annyi, hogy mindent fűszerezek. A meggyhez, őszibarackhoz és körtéhez is szegfűszeget és fahéjat is teszek, finom íze van tőle.
Hasonló az enyém is.
2 kg kockára vágott tököt félig megfőzünk tiszta vizben.Utána a következő lében főzük még 4-5 percig :
1 liter viz,fél kg cukor,1-2 citrom leve,1 vaniliás cukor,2 ananász izű "STEP" szokk.,tartósitó por.
Kishamis:) Ananász tökbôl:)
2 kg kockára vágott tök hámozva, magozva
2 citrom leve
2 vaníliás cukor
2 evôkanál cukor
2 dl víz
2-3 dl ananászszörp
Elkészítés: A szörp kivételével óvatosan összekeverjük a hozzávalókat, s 12 órán át állni hagyjuk. Majd fölforraljuk, s beleöntjük a szörpöt. Újraforrás után tiszta befôttes üvegekbe töltjük, s száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tanácsok: Minden olyan süteményhez felhasználhatjuk amibe igazi ananász kell. Sült húsok mellé is finom.
Arról nem is beszélve, hogy bármilyen szörppel ízesíthetjük, jóízűbefôttet kapunk. Bár a lányom a múltkor megjegyezte, ô még nem látott kockára vágott epret:)))))))))))
Ki milyen érdekes, nem szokványos dolgot szokott elrakni, befőzni?
Én rebarbara lekvárt és dodza lekvárt készítettem.
Az első savanykás sütikbe való lett, a második karakteres, vajas zsemlére isteni lekvár, aminek gyógynövény hatása sem elhanyagolható.
Vonattal jöttem haza a Balcsiról, és a sinek mellett hosszú kilómétereken keresztül nézegettem a fekete érett bogyóktól roskadozó bokrokat.Innen jött az ötlet...
Hazajöttem és utána néztem, hogy csak azt a bodzát szabad enni, aminek fás !!! szára van és sötét ( nem piros ) a bogyója. A dodza zöld részei mérgezőek, de a főzés elbontja a mérgét és egyébként sem legelünk leveleket!
Ezen ismeretek és egy gumikesztyű birtokában kirándulni invitáltam családomat.
Másmilyen, mint fás szárú és fekete bodzát nem is találtunk, viszont rövid idő alatt szedtünk egy nagy vödör bogyót, otthon pedig elkészült a lekvár!
Nagyon finom, eddig még mindenkinek nagyon ízlett!
Nektek milyen ötletetek van ami változatossá és mint jelen esetben olcsóbbá teszi a befőzéseket?
További ajánlott fórumok:
- Szólánc érdekesebben
- Mézeskalácsra milyen díszítést ajánlanál a szokványos tojásfehérje+(por)cukor helyett?
- A kaukázusi kutyáknál szokványos dolog a nyáladzás?
- Az ünnepekre keresnék valami finom sós süteményt!Nem szokványos sajtos-sós rudakra, pogikra gondolnék!
- Terhesség nem szokványos tünetei!!
- Milyen különleges boltok vannak Pesten? Mondjuk ahol különleges csokikat, tárgyakat, nem szokványos ruhákat árulnak?:)