Két éves kisfiam mindig csak köröket rajzol.Mit jelenthet? (beszélgetés)
Azt jelenti, hogy ügyes, okos gyerek, már most tanulgatja az O betűt.
Más gyerek ilyen korában még azt se tudja, mi az a ceruza.
Feuer Mária 2002.
A firka lélektana.
Akadémiai Kiadó, Budapest.
Bernáth László, Solymosi Katalin (szerk). 1997.
Fejlődéslélektan Olvasókönyv.
Tertia Kiadó, Budapest.
Feuer Mária 2000.
A gyermekrajzok fejlődéslélektana.
Akadémiai Kiadó, Budapest.
Nálunk pont a fordítottja van-túl sok szabadságot kapnak.
Több figyelmet igényel-ez igaz .
Igénye van a harmóniára való visszailleszkedésbe. A kör rajzolása nyugtatóan hat a lélekre. A gyerekek ösztönösen értik a kör forma nyelvét. Többnyire egy kétségesnek tűnő helyzeten való felülemelkedéshez használják a kör rajzolását. A kör akkor jó, ha nem befejezett, tehát nincs összekapcsolva.
Érdemes lenne a szülőnek elgondolkoznia azon, hogy mennyi szabadságot és örömöt tud biztosítani a gyermeke számára, nem -e valami fojtogató élethelyzetről van -e szó.
A gyerekeket akkor szeretjük leginkább ha nem csimpaszkodunk beléjük. Ez igaz a környezetére is.
Ha sokáig éli ki magát ilyen módon, akkor a környezetén próbál felülemelkedni.
Tehát ez egy finom jelzés, hogy több szeretetet, harmóniát, szabadságot igényel. Spontán kifejezése ez az érzelmeinek.
Valószínűleg egy nagyon érzékeny, intelligens gyermekről van szó.
Igen, lehet elemezni, ezt nem kétlem.
De úgy, hogy a szóban kisfiú egyetlen rajzát sem láttad, azért igen fura véleményt mondani.
Mindegy, már úgyis elkanyarodott a téma.
Szép estét.
Nagyon szepen koszonom mindenkinek a valszokat.
En is biztos vagyok benne, hogy nem veletlen rajzolnak a gyerkocok valamit..
Foleg mindig ugyanazt.
Magan bolcsibe jar, ezt elirtam, sajnos mar 18 honaposan elkezdett jarni, amit akkor korainak talaltam, de sajnos nem volt mas lehetosegem, de viszont o nagyon szeret odajarni.Sok baratja van, latszik rajta hogy szereti a bolcsit.
Azoknak akik kulon leirtak az ertelmezest azoknak kulon koszonom szepen a valaszokat:-)
Irtatok h firkalnak a gyerekek.14.-en volt a szulinapja es kaptam egy fuzetet ahova az osszes gyerek rajzolt 3 4 rajzot.SZoval egybol latom, melyiket rajzolta az en kicsim, mert lathato korok vannak, mig a tobbi gyerekeknel, akik ugyanugy 2 - 2, 5 evesek, kulonfele firkakat rajzoltak.
Nagyon sok ido kellett, mire egyaltalan elertuk azt, hogy ne kerdezze meg minden egyes nap, hogy mit csinal apa... hol van... mikor jon haza.... De mar ugy tunik hogy rendben van, bar lehet ez a heg kesobb jon ki majd.
Egyebkent igy errol jutott most eszembe, hogy igy a gyerekrajzokrol beszelunk, hogy szerintem a gyerekek megerzik ha baj van. Ugye 3 eves volt ocsem es vartuk, hogy apa hazajojjon, mert hajnalban kellett volna hazaernie, de nem jott, aztan orakkal kesobb meg mindig semmi, es egyszer csak megszolal ocsem valamikor delelott, hogy apat elvitte a mento. De nem beszeltunk elotte semmi ilyenrol, aggodtunk de nem kezdtunk el kombinalni, anyaval egymasra neztunk es lemeredve alltunk, hogy ez honnan gondolja es sajnos igaza volt, utana mar jott a telefon is es hamarosan a rendorseg is megerkezett. :S
Ne haragudj, de úgy gondolom igen korai még bárminemű következtetést levonni.
2, azaz kettő éves.
Gyerekrajzot akkor lehet elemezni, amikor már pl lerajzolja a családját stb.
Az, hogy karikákat rajzol, most még az égvilágon semmit nem jelent, nem kell túlbonyolítani. Ilyenkor ez a normális, de ha 2,5 éves lenne, akkor is ezt írnám, mert nem óramű pontossággal kell fejlődniük, ráadásul a képességeik sem egyszerre és egyforma ütemben fejlődnek.
További ajánlott fórumok:
- Álomfejtés: Mit álmodtál és az mit jelenthet?
- Szerintetek mit jelenthet ez a mondat?
- A párom nem válaszolt a neki küldött SMS-re. Ez mit jelenthet? 22F
- Elsős kisfiam nem szeret írni és rajzolni. Tanácsokat kérek!
- Mit jelent az RR ellenőrzés? A kisfiamat ilyen ellenőrzésre küldik és nem tudom ez mi. Mit jelenthet?
- 5 és fél hónapos kisfiam már be tudja kapni a lábujját a szájába, de csak a bal lábán. Jelenthet az valamit, hogy csak azon a lábán?